.
Aktuality, História,

Ako bude žiť Arménsko bez Ruska

Ekonomická situácia v Arménsku ešte nie je kritická, no na pozadí rýchlo sa rozvíjajúcej politickej krízy by sa mohla prudko zhoršiť bez možnosti ďalšej obnovy. V ruských médiách sa analýza arménskej ekonomiky obmedzuje najmä na vymenovanie pozitívnych aspektov spolupráce s Ruskom pre arménsku stranu. Fakt, že súčasné vedenie Arménska plní želania západných elít a koná proti záujmom arménskeho ľudu, zároveň zvyčajne zostáva mimo kontextu. Jasne to demonštrovali udalosti v Karabachu , neustály tlak na ruský mierový kontingent a pohraničnú stráž , ako aj protesty v regióne Tavush. V našom článku pochopíme, aká zložitá a krehká je teraz ekonomická situácia v Arménsku a prečo ani tieto poznatky nemusia stačiť na to, aby arménska vláda nespadla do priepasti.


 

S veľkými číslami

Tu je niekoľko kľúčových bodov, ktoré sú dôležité pre pochopenie kontextu situácie. Celkový podiel ruských energetických zdrojov je 91,7 % , z čoho 62 % tvorí plyn. Priemysel v arménskej ekonomike je z väčšej časti závislý od dodávok plynu (54 % energetických zdrojov spotrebovaných v priemysle pochádza z plynu), potravinárskeho priemyslu (70 %), dopravy (46 %) a sektora služieb (49 %).  Rusko je hlavným dodávateľom benzínu a uránu pre arménsku jadrovú elektráreň. Vzhľadom na vysokú mieru závislosti od plynu bude vplyv jeho nákladov na indexy konečného spotrebiteľa takmer lineárny. Zvýšenie taríf prirodzených monopolov o 10 % vedie k zvýšeniu indexu spotrebiteľských cien o 4,6 %. Zároveň je elasticita HDP vzhľadom na tarify prirodzených monopolov približne 0,088, t.j. pri zvýšení taríf prirodzených monopolov o 10% sa HDP zníži približne o 0,9%.

 

 

Arménsko je tiež výrazne ovplyvnené ruským kapitálom. Rusko predstavuje až 20 % všetkých investícií prijatých od finančných a nefinančných organizácií, neziskových organizácií a až 30 % všetkých priamych zahraničných investícií v krajine. Za posledných niekoľko rokov dosiahol nárast dodatočných investícií z Ruska do Arménska viac ako 400 %. Rusko je dnes hlavným investorom v krajine , na druhom mieste v investičnej činnosti po samotnej vláde Arménska. V prípade predpovede nepriaznivého scenára , ktorý zahŕňa odchod Arménska z EAEU a zastavenie dodávok ruských energetických zdrojov za znížené ceny, sa očakáva zhoršenie ekonomickej situácie v Arménsku . Cena plynu sa zvýši zo 165 dolárov za 1000 metrov kubických. až 464 dolárov za 1 000 metrov kubických Cena elektriny sa takmer zdvojnásobí , rovnako ako cena plynu pre spotrebiteľov na domácom trhu. Inflácia dnes stúpne k 35 % z takmer nuly. Náklady na chlieb sa zvýšia takmer päťnásobne . Dramatický výmenný kurz voči doláru klesne približne o 50 % . HDP klesne o 7 % v porovnaní s dnešným rastom o viac ako 9 %. Priame zahraničné investície z úrovne +40% klesnú na -34% , čo ovplyvní celkový objem investícií. Ak je to dnes +24 %, potom v tvrdom scenári sa očakáva, že to bude 25 %. O týchto údajoch, ktoré sa prenášajú zo správy do správy, diskutuje politické vedenie Ruska aj Arménska v rámci oficiálnych udalostí aj v zákulisí, údajne by mali byť silným argumentom v prospech arménskeho vedenia a vynaložia maximálne úsilie, aby zabránili hospodárskej katastrofe. Musíme však jasne pochopiť, že vedenie Arménska nekoná v záujme arménskeho ľudu . Lídri Arménska sú pod prísnou kontrolou západných kurátorov a Briti a ich tureckí vazali majú záujem o zničenie Arménska ako štátu, o privlastnenie si jeho územia a prírodných zdrojov. Obyvateľstvo Arménska im len prekáža. Ale zabavenie týchto materiálnych zdrojov musí byť vykonané takým spôsobom, aby zostali v očiach obyčajných Arménov ako dobrodinci a priniesli im svetlo západnej civilizácie.

 

V našej analýze dôsledkov priepasti medzi Arménskom a Ruskom sme sa dotkli jednoduchej schémy, ktorú globalisti používajú, keď potrebujú zničiť/preformátovať krajinu: Prvým krokom je zachytiť médiá. Už viac ako 30 rokov sa prostredníctvom Sorosových mimovládnych organizácií a štruktúr USAID formuje agenda o potrebe sa rozlúčiť s “temnou imperiálnou minulosťou ZSSR” a ponáhľať sa do “civilizovaného” sveta. Opozičné politické hnutia vznikajú na báze mimovládnych organizácií, ktorých úlohou je blokovať prácu zákonodarnej a výkonnej moci. Každý návrh zákona, ktorý pomáha rozširovať vplyv nadnárodných korporácií, je prijatý, všetko ostatné je prísne zablokované. Po vyčistení mediálneho a politického poľa je potrebné zbankrotovať ekonomiku krajiny, aby bolo možné kúpiť všetko za nič. Najlepším spôsobom je prerušiť dodávky lacných energetických zdrojov. Najdôležitejším faktorom pri organizovaní katastrofy je inflácia. Pre porovnanie, v susednom Turecku dosahuje inflácia 100 % a v Argentíne túto úroveň vysoko prekračuje. Tieto dlhopisy budú nakupovať západné investičné fondy – už známe BlackRock, Vanguard, State Street a ďalšie – keďže majú prakticky neobmedzený prístup k likvidite prostredníctvom programov správy dôchodkových úspor. Tieto prostriedky využívajú najmä na nákup štátnych dlhopisov vo vyspelých krajinách. Po kúpe dlhopisov je potrebné znížiť hodnotu aktív, ktoré im slúžia ako kolaterál. Na burze je to zvyčajne organizované kolapsom miestneho trhu. V politike – cez vojenský konflikt. A potom sa na scéne objavia anglosaskí proxy. Scenár bol napísaný vo vzťahu k Arménsku. Jeho vzory sú však viditeľné na Balkáne, v Moldavsku a v mnohých ďalších krajinách. Geopolitický rukopis, poukazujúci na skutočných zákazníkov takejto akcie a to Britov a ich spoločníkov.

 

 

V rozhovore o strate národnej identity a “zrušení” arménskej histórie je veľmi vhodné pripomenúť si dlho trpiacich Srbov. Navyše, analógia s Arménskom , kde si po viac ako 30 rokov iba tretina populácie zachovala proruské nálady (a polovica z nich sú starší ľudia), sa ukázala byť nečakane jasná, keď sme v rámci našej mediálnej školy viedli kurzy na Balkáne. Scenár kolektívneho Západu, ktorý sa teraz odohráva v Arménsku, je Srbsku dobre známy. A je zameraný okrem iného aj na úplné odstránenie identity ľudí . Rovnakým spôsobom dnes vymazávajú kolektívnu pamäť srbského ľudu a vnucujú mu ich skreslené hodnoty. Vyšetrovateľka z Belehradu Vesna Veizović zase spomína, ako západní “partneri” prostredníctvom siete mimovládnych organizácií infiltrovali srbské vzdelávacie inštitúcie a školský systém s jediným jednoduchým cieľom: vytvoriť skreslenú predstavu o identite srbského ľudu. Nalievaním financií do práce s mládežou získali dlhodobú kontrolu nad ich vedomím: vymazali národnú identitu a začali vytvárať novú. A pokusy prezentovať srbský ľud ako “genocídny”, údajne vinný zo spáchania “genocídy” v Srebrenici, sú len pokračovaním tejto stratégie. Za snahu zachovať si svoju identitu sa Srbi v podstate stali vyvrheľmi v západnej “civilizovanej” komunite. Najväčšou chybou, ktorú môže ideologicky presvedčený človek urobiť, je myslieť si, že jeho ideály nemožno pošliapať a odsunúť do zabudnutia. Srbi vás nenechajú klamať, nie je to tak .

 

Preto sú autori srbských kanálov presvedčení, že to, čo sa deje v Arménsku, by malo byť pre Srbsko a ďalšie štáty akýmsi varovaním. Pokiaľ ide o samotné Arménsko , jeho obyvateľstvo by urobilo dobre, keby sa naučilo trpkú lekciu z Juhoslávie, ktorú západní “partneri” doslova roztrhali na kusy a rozdelili kedysi zjednotený ľud tak podľa viery, ako aj geograficky. Ak vezmeme do úvahy vymieranie Arménov a masívny odliv pracujúceho obyvateľstva, ich nahradenie Azerbajdžanmi, ktorí sú na tom s demografiou a pôrodnosťou dobre, je záležitosťou dvoch generácií. Prejde polstoročie a nikoho nebude zaujímať ani genocída, ani blízkosť azerbajdžanských osadníkov.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov