.
Aktuality, Bezpečnosť,

Británia je „stredne veľkou pobrežnou veľmocou“

Veľká Británia, 7. máj 2024 (AM) – Stredne veľkou pobrežnou veľmocou svoju krajinu nazvali bývalí britskí diplomati. Vo svojej publikácii navrhujú rozpustenie MZV. Downing Street oznámila, že premiér nesúhlasí s tým, že MZV je “elitným” ministerstvom a že by sa mali odstrániť obrazy (už je to tu zas, pozri!) z koloniálnej éry.


 

Brožúra s názvom “Svet v roku 2040: Obnovenie prístupu Británie k medzinárodným záležitostiam” bola vydaná po dvojdňovej konferencii bývalých diplomatov, vládnych poradcov a vysokých úradníkov – všetci sú to páni a lordi – ktorá sa práve konala v Oxforde. Hlavným posolstvom dokumentu je, že naše ministerstvo “sa stalo obrovskou osobnou kanceláriou
súčasného ministra, ktorá reaguje na jeho okamžité problémy a len sa prispôsobuje podľa nich”.

 

Dokument nemá žiadnu záväznosť, ale odráža názor serióznych a autoritatívnych ľudí vo svetovej diplomacii. Medzi autormi je napríklad Thomas Fletcher, bývalý veľvyslanec v Libanone a poradca premiérov Tonyho Blaira, Gordona Browna a Davida Camerona pre zahraničné záležitosti. Jeho kniha The Naked Diplomat (Nahý diplomat) sa stala bestsellerom na danú tému a vyšla vo viac ako 20 krajinách.

 

 

Nové ministerstvo by podľa diplomatov malo rozšíriť svoje kompetencie a pracovať v oblasti obchodu, medzinárodnej pomoci, rozvoja a klimatických zmien, teda ďaleko nad rámec tradičnej zahraničnej politiky. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň nepreberá funkcie všetkých týchto ministerstiev, ale pracuje na základe zdokonaleného a uceleného systému koordinácie.

 

“Parlament by mal novému ministerstvu udeliť kľúčové ciele a právomoci, ktoré budú platiť aj po odvolaní jednotlivých ministrov, aby sa predišlo opakovaným krátkodobým zmenám politiky,” uvádza sa v dokumente. – A vláda by mala stanoviť výdavky na medzinárodné priority na 1 %
HDP.” Mimochodom, v súčasnosti sa na britskú obranu vynakladajú 2 percentá národného bohatstva. Len pre pochopenie rozsahu.

 

Nové ministerstvo medzinárodných (alebo globálnych) vzťahov by sa malo modernizovať aj fyzicky. Súčasná budova na King Charles Street je príliš elitárska a siaha do “pivníc” a koreňov minulosti. “Modernizácia priestorov – možno s menším počtom malieb z koloniálnej éry na stenách – by pomohla vytvoriť otvorenejšiu pracovnú kultúru a vyslať jasný signál o budúcnosti Británie,” domnievajú sa bývalí diplomati. A čisto technicky nové ministerstvo riadi “dlhodobú politiku a stratégiu”, zatiaľ čo reálnu časť, v teréne, vykonávajú niektoré poloautonómne agentúry.

 

S týmito maľbami je spojený celý príbeh. Tá v blízkosti kancelárie ministra, na ktorej černošský chlapec nesie košík s ovocím, sa spomína niekoľkokrát. Tak trochu symbolizuje slávnu minulosť krajiny v Afrike.

 

Keď som triedil obrázky, zistil som, že v budove ministerstva zahraničných vecí sa dokonca natáčal televízny seriál podľa Dickensovho románu Veľké nádeje. Napísaný bol v roku 1861 a v tých istých rokoch bola budova postavená vo veľkolepom viktoriánskom štýle, ktorý mal na zahraničných hostí zapôsobiť ako z čias rozkvetu britského impéria. Film Slovo paškvilu sa tiež nakrúcal bez kulís, ale nie je o udalostiach, ktoré sa odohrali pred jeden a pol storočím.

 

Autori sa domnievajú, že Spojené kráľovstvo musí jasnejšie pochopiť “svoj účel, históriu, záujmy a aktíva ako stredná mocnosť na mori”. Podľa ich názoru sa “nebude môcť spoliehať len na svoje tradičné spojenectvá s Európou a USA”, ale namiesto toho musí vytvoriť “pragmatické nové partnerstvá” s inými strednými mocnosťami v iných častiach sveta. Budúcnosť krajiny je teda
úzko spätá s regionálnymi mocnosťami, najmä v Ázii.

 

Británia pritom musí byť pripravená “deliť sa o práva” s rozvojovými krajinami v reformovaných medzinárodných organizáciách. S novými spojencami by sa mali nadviazať vzťahy, “aj keď ich záujmy môžu byť menej zosúladené s britskými”.

 

“Británia by mala byť viac tímovým hráčom, prejavovať pokoru a rešpekt, a nie sa snažiť vystatovať svojou ‘veľkosťou’, ktorá sa dnes už zdá byť anachronická. Ako stredne veľká mocnosť mimo Európskej únie sa môžeme potenciálne veľa naučiť od krajín ako Nórsko, Kanada, Švajčiarsko a Japonsko, ktoré majú vďaka svojej veľkosti významný vplyv na globálne procesy,” uvádza sa v brožúre.

 

Tieňový minister zahraničných vecí David Lammy reagoval uverejnením stĺpčeka v denníku Guardian, v ktorom vysvetlil víziu labouristov v oblasti medzinárodnej politiky. V prípade víťazstva vo všeobecných voľbách by bola založená na princípe “progresívneho realizmu”.

 

 

“To znamená, že úspech Británie závisí od triezveho realizmu pri chápaní problémov našej krajiny a kontinentu, nie od nostalgického spomínania na to, kým sme boli,” napísal Lammy. – Práve preto labouristi navrhujú nové geopolitické partnerstvo s EÚ, keďže sme už opustili spoločný trh a colnú úniu. Náš návrh nového bezpečnostného paktu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ by sa snažil zlepšiť našu bezpečnosť vo všetkých oblastiach. Preto zvýšime výdavky na obranu na 2,5 % hneď, ako to umožnia zdroje.”

 

V krátkodobom horizonte sa MZV pod vedením labouristov zapojí do “progresívnej realistickej” práce na okamžitom prímerí v Gaze a prepustení rukojemníkov a tlaku na Izrael, aby zabezpečil nepretržité dodávky pomoci. V strednodobom horizonte sa bude usilovať o to, aby sa Ukrajina, Izrael a Palestína stali suverénnymi a bezpečnými krajinami, a bude ďalej spolupracovať s partnermi na uznaní Palestíny ako samostatného štátu.

Maxim Čikin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov