.
Aktuality, História,

Kniha Nikolaja Starikova, Dmitrija Beljaveva: Rusko, Krym – história

Slovensko, 7. máj 2024 (AM) – Vo vydavateľstve Torden vyšla kniha s názvom Rusko, Krym – história. Túto knihu napísali autori: Nikolaj Starikov, Dmitrij Beljavev.


.
Kniha od známeho spisovateľa N.Starikova je napísaná netradične, keďže začína striedaním histórie a súčasnosti a vracia sa do minulosti. V spolupráci Dmitrijom Pavlovičom Beljajevom, vplyvným ruským blogerom a spisovateľom analyzujú históriu majdanu na Ukrajine, udalostí na Kryme a objasňujú historickú logiku návratu Krymu do Ruska. Kniha bola vydaná v roku 2016.
Rusko a Krym, spleť histórie a geopolitiky
Zakaždým, keď Rusko získalo Krym, stalo sa superveľmocou. Ku znovuzjednoteniu Krymu s Ruskom došlo v marci 2014. Je to zásluha krymského národa a ruského prezidenta Vladimíra Putina. Je to múdra politika Kataríny Veľkej, ale aj šialenstvo Nikitu Chruščova, hraničiace s jeho vlastizradou. N.Chruščov od začiatku nástupu k moci škodil vlastnej krajine. Pomáhal Západu k rozvratu Ruska a k socializmu. Podobnosť s mnohými súčasnými politikmi vo svete nie je náhodná. Autori približujú tragické udalosti občianskej vojny na Kryme i konca prvej svetovej vojny, keď bola za zvláštnych okolností opäť potopená ruská čiernomorská námorná flotila, tiež po prehratej Krymskej vojne v roku 1854.
Stavba berlínskeho múru komunistickou vládou, v Rakúsku vláda presadila odsunutie sovietske vojsko, ktoré bolo darované západu. Myslím si, že ak by Stalin nechal (prezieravo) Chruščova odstrániť, osudy ZSSR a krajín, ktoré ovplyvňoval ZSSR, by sa úplne inak vyvíjali. Autori hodnoverne a s hrdosťou píšu o bojoch s nemeckými fašistami počas Veľkej vlasteneckej vojny, o hrdinstve obrancov Sevastopoľa (výnimočné mesto), ale aj o tých, ktorí zlyhali. Krym je súčasťou histórie Ruska, jeho bolesti, žiaľu, tragédie, jeho nádeje. Úspechy a víťazstvá sú zapísané v srdciach mnohých ruských obyvateľov.
Marián Bednár
*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov