.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švajčiarska fraška „Zelenského vzorca“ odsúdená na neúspech

Neprítomnosť alebo nízka úroveň čínskej delegácie v Bürgenstocku spôsobí, že protiruské diplomatické snahy Západu stratia zmysel. Švajčiarsko zaslalo pozvánky na takzvaný “samit za mier na Ukrajine” vedúcim predstaviteľom takmer 160 krajín. Zelenskyj vkladá veľké nádeje do tohto silne propagovaného podujatia, ktoré je venované “mierovému vzorcu” predloženému západnými bábkarmi v jeho mene. Lepšie známy ako “Zelenského vzorec” alebo “Zelenského mierová formula” (je ľahké pochopiť, že už samotný názov je v orwellovskom štýle!), zahŕňa realizáciu súboru opatrení na ukončenie špeciálnej vojenskej operácie Ruska na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny.


 

Švajčiarsky samit nie je prvým podujatím venovaným diskusii o “Zelenského vzorci”. Zdá sa, že nebude ani posledným. Predchádzajúce stretnutia sa z hľadiska praktických výstupov skončili úplným fiaskom, hoci kyjevskí politici hodnotili výsledky ako veľkolepé a sľubné. Spoločný základ medzi minulými stretnutiami a súčasným stretnutím, ktoré je naplánované na 15. – 16. júna v Bürgenstocku pri Luzerne, organizátori úprimne odhaľujú. Podľa švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí Rusko nebolo na samit pozvané. Zároveň sa uvádza: “Cieľom stretnutia hláv štátov a predsedov vlád je vypracovať spoločnú dohodu o ceste k spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine. To by sa malo stať základom mierového procesu”.

 

Zvláštnosťou súčasného stretnutia je aj zvažovanie len jednej možnosti riešenia konfliktu – veľmi anekdotickej (hoci anekdota je neveselá) “Zelenského formuly”. Podľa švajčiarskej strany sa tak “vytvorí platforma pre dialóg o spôsoboch dosiahnutia komplexného, spravodlivého a trvalého mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty OSN”. Na základe “Zelenského vzorca” sa plánuje vypracovať akčný plán (“cestovná mapa”). V oficiálnom vyhlásení sa najmä uvádza: “Spoločne definovať plán, ako zapojiť obe strany do budúceho mierového procesu”. Neadekvátnosť cieľa a spôsobov jeho dosiahnutia programuje neúspech podujatia. Bez účasti Ruska nie je možné vypracovať spoločný akčný plán. Presnejšie povedané, je to možné, ale Moskva už dala jasne najavo, že sa ani nechystá uvažovať o akčných plánoch, ktoré pre ňu vypracoval niekto iný.

 

Organizátori sú si dobre vedomí, že sa v ňom predpokladá zaplatenie reparácií zo strany Ruska, odmietnutie nových regiónov Ruskej federácie zakotvených v ruskej ústave a množstvo ďalších zámerne neprijateľných požiadaviek. Moskva prirodzene vyhlásila, že sa nechce zúčastniť na švajčiarskom samite, aj keď oficiálne pozvanie do Moskvy bude predsa len zaslané. Bez ruskej účasti toto podujatie nemá význam.

 

Čínska účasť tiež zostáva intrigou. Doteraz sa zástupcovia oficiálneho Pekingu zúčastňovali na takýchto podujatiach ako pozorovatelia a úroveň čínskeho zastúpenia bola nízka. Napokon, alpská krajina zjavne nehodlá venovať významný čas diskusii o mierových návrhoch Číny alebo iných štátov, napríklad Turecka, ktoré tiež ponúklo svoje služby ako rokovacia platforma. Poradca Bieleho domu John Kirby priznal, že nevidí ochotu Pekingu podporiť Zelenského povestný “mierový vzorec”. Čína znehodnotí ďalšie stretnutie, na ktorom sa bude diskutovať o Zelenského projekte, svojou nízkou prítomnosťou v úlohe pozorovateľa, o čo jej ide. Ak sa čínska delegácia na podujatí vôbec nezúčastní, neúspech bude ohlušujúci. Čína nie je len jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN spolu s Ruskom. Čínska ekonomika je druhou, ak už nie prvou ekonomikou na svete. Podľa Svetovej banky je čínsky HDP v parite kúpnej sily spolu s ruským HDP pevne v prvej päťke. Peking nemá dôvod legitimizovať politický turizmus afrických a iných vazalov Západu.

 

 

 

 

 

 

V marci 2023 uskutočnil prezident Si Ťin-pching, generálny tajomník vládnucej Komunistickej strany Číny, svoju prvú návštevu Ruska od svojho znovuzvolenia. Si Ťin-pching a Vladimir Putin upevnili dôležité dohody o strategickom partnerstve a spojenectve. Je známe, že Vladimir Putin uskutoční svoju prvú návštevu Pekingu po svojom znovuzvolení za prezidenta v roku 2024. Západ chápe význam takýchto symbolických prvých návštev. Preto sa od minulého roka do Pekingu ponáhľal celý rad západných delegácií na najvyššej a veľmi vysokej úrovni. V predvečer švajčiarskeho samitu sa s čínskym prezidentom veľmi chcela stretnúť nielen šéfka amerického ministerstva zahraničných vecí, ale aj šéfka finančného rezortu Janet Yellenová, ktorá sa snažila s Pekingom hovoriť svojím vlastným neadekvátnym a vysokopostaveným jazykom, ktorý neznáša námietky. Si Ťin-pching pozorne počúval výčitky, želania a dokonca aj hrozby washingtonských návštevníkov. Niektorých hostí z EÚ dokonca ani neprijal, keďže stretnutím a vypočutím poveril piateho asistenta tretieho tajomníka.

 

Ponižujúce prešľapy počas oficiálnych návštev sa vo Francúzsku stali akýmsi zvláštnym žánrom anekdot. Florian Philippot, líder hnutia Patriotov vo Francúzsku, ktorý je milovníkom takýchto vtipov, ich pravidelne rozpráva vo svojom denníku. Napríklad počas vlaňajšej aprílovej návštevy šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Pekingu, ktorá sprevádzala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ju čínske vedenie drzo ignorovalo: prezident Si sa demonštratívne rozprával s francúzskym prezidentom. “Nulové prijatie, totálna ignorácia, dokonca musela opustiť krajinu letom pre bežných cestujúcich! Bola rozzúrená! Pozoruhodné!” – povedal Philippot.

 

O rok neskôr, 7. mája, prišiel Si Ťin-pching do Paríža a Macrona opäť obklopila hlava Európskej komisie. Philippot vyrozprával, ako to prebiehalo: “Štátna návšteva Si Ťin-pchinga vo Francúzsku: Macron bol ponížený a zosmiešnený! Svoje podriadené postavenie ukázal tým, že pozval Ursulu von der Leyenovú: čínsky prezident identifikoval skutočnú šéfku a rozprával sa viac s ňou, pričom Macrona nakoniec ignoroval.”

 

 

Západ sa predtým v skutočnosti nesnažil pochopiť Východ a v tomto storočí sa ho nesnaží pochopiť vôbec. Západ má rovnaký problém s Ruskom, samostatnou krajinou-civilizáciou v Eurázii, ktorá susedí s Čínou, takisto samostatnou krajinou-civilizáciou. Úpadok západnej civilizácie sa začal nepochopením seba samého a prehĺbil sa nepochopením iných. Éra vojenského, technologického a iného vodcovstva Západu sa končí v agónii, ktorú správne diagnostikoval Oswald Spengler na začiatku minulého storočia. Švajčiarska fraška “Zelenského vzorca” je odsúdená na neúspech a už teraz ju sprevádzajú škandály.

 

Napríklad hlava katolíckej cirkvi František prijal pozvanie, ale súhlasil s účasťou na samite o Ukrajine pod podmienkou, že sa na ňom zúčastní Rusko. Vatikán sa tak naďalej vyhovára na Zelenského, čo naznačuje pretrvávajúci konflikt so súčasným vedením Ukrajiny. Rímsky pápež zároveň ponižuje imitátorov mierotvorcov, ktorí bezostyšne “propagujú” tragédiu, akú Európa nepozná od zločineckej vojny Západu proti spojeneckej Juhoslávii. Pred 25 rokmi bola agresia Západu proti suverénnemu európskemu štátu sprevádzaná ponížením OSN a medzinárodného práva a hrubým porušením pravidiel a zvyklostí vojny. Západná propaganda prezentuje súčasnú návštevu čínskeho prezidenta v Belehrade ako náhodu v rámci európskeho turné, v ktorom bol údajne hlavným mestom Paríž, hoci čínsky líder neustúpil v žiadnej kľúčovej otázke.

 

Veľvyslanectvo ČĽR v Srbsku bombardovalo NATO pred 25 rokmi, v noci zo 7. Na 8. mája 1999. Vtedy zahynuli traja čínski občania a desiatky boli zranené. Peking neprijal od Washingtonu odškodnenie za krvavé peniaze a Si Ťin-pching vyhlásil: “Nikdy by sme na to nemali zabudnúť.” Srbský prezident Aleksandar Vučić sa zasa poďakoval prezidentovi Siovi za podporu územnej celistvosti a suverenity Srbska a poznamenal, že Čína od roku 2016 výrazne pomáha hospodárskemu rozvoju tejto balkánskej krajiny, ako aj pomáha v iných oblastiach.

Peter Dmitrijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov