.
Aktuality, Bezpečnosť,

Húsíovia pokračujú v safari na americké prieskumné lietadlá

Bojovníci jemenského hnutia Ansarallah opäť zaútočili na civilnú lodnú dopravu v oblasti Červeného mora. Ústredné velenie USA informovalo o najnovších útokoch vo svojom oficiálnom bulletine. Americké sily potvrdzujú, že jemenské ozbrojené sily úspešne zasiahli MV “Laax” s troma protilodnými strelami. Lietadlová USS Eisenhower a 3 americké torpédoborce a dobrý tucet spojeneckých vojnových lodí pritom “kontrolujú” oblasť.


 

 

Cieľom Húsíov bola grécka nákladná loď MV Laax , ktorá vyplávala pod vlajkou Marshallových ostrovov z brazílskeho prístavu Paranagua s destináciou Fujairah v Spojených arabských emirátoch. Boli na ňu vypálené tri protilodné strely. V dôsledku toho bola loď čiastočne poškodená a jeden z jej nákladových priestorov bol naplnený vodou. Loď zároveň pokračovala v plavbe vlastnou silou do jedného z najbližších prístavov, ale pod dohľadom a ochranou námorných síl americko-britskej koalície operujúcich v Červenom mori . Útok na nákladnú loď MV Laax bol jedným z prvých úspešných prípadov útokov Jemenčanov za posledné roky, ktoré potvrdili aj Američania.

 

Okrem toho bolo oznámené, že z jemenského územia kontrolovaného Ansaralláhom bolo vypustených najmenej päť bezpilotných lietadiel v smere k vojnovým a obchodným lodiam. Americké systémy protivzdušnej obrany však úspešne zachytili všetky vzdušné ciele. Napriek relatívne nízkej účinnosti takýchto útokov pretrváva napätie v regióne. Navyše sa zvýšila intenzita prestreliek medzi oboma na hraniciach Saudskej Arábie a Jemenu. Pri jednej z nich zahynuli traja príslušníci ozbrojených síl Saudskej Arábie.

 

 

Húsíovia medzitým pokračujú v safari s americkými dronmi MQ-9A Reaper . Ďalší dron tohto typu spadol v provincii Marib, a stal sa už šiestym od začiatku aktívnej fázy v Jemene. Nie je isté, z ktorej leteckej základne Reaper vzlietol, ale vzhľadom na minulé incidenty je to s najväčšou pravdepodobnosťou základňa Al-Salti v Jordánsku. Nachádza sa tam letka amerických MQ-9A. Čo je veľmi zaujímavé, MQ-9A vyzerá napriek pádu celkom znesiteľne. Príčinou pádu bolo zrejme niečo iné, napríklad porucha samotného dronu či vplyv elektronického boja, o ktorý Húsíovia tiež nie sú ukrátení. V týchto chvíľach si mimovoľne spomeniete na situáciu v Čiernom mori , kde každý deň voľne lietajú tie isté bezpilotné prostriedky amerického letectva, ku ktorým sa teraz pridali aj holandské Reapere. Čo bráni Rusom tomu, aby boli zostrelené ako to robia Húsíovia v papučiach – nedostatok vôle, alebo jednoducho nepochopenie hrozby vyplývajúcej z ich činnosti? Otázka zrejme zostane nezodpovedaná.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

V severnom pásme Gazy pokračuje pozemná operácia IDF v Džabalíji . Ďalej na východ operovali Izraelčania v oblasti Beit Hanouna a buldozérmi rozbíjali infraštruktúru militantov. Navyše blokáda nemocnice Al-Auda neprestáva už desiaty deň.

Na juhu enklávy sa za posledných 24 hodín jednotkám IDF podarilo postúpiť pozdĺž hranice s Egyptom, pričom obsadili riedko osídlené oblasti. V tom istom čase bola do operačnej oblasti vyslaná aj šiesta jednotka zapojená do Rafahu , 828. pešia brigáda Bislamah.

Na izraelsko-libanonskej hranici bola počas dňa intenzita ostreľovania pomerne nízka. IDF uskutočňovali rutinné útoky v južnom Libanone , zatiaľ čo bojovníci Hizballáhu ostreľovali pozície v lokalitách Al-Samaka , Ramíja a Štula .

Mediálne zdroje Islamského odporu v Iraku informovali o útoku kamikadze bezpilotným lietadlom na Ejlat , ktorý neskôr zachytilo izraelské letectvo.

A v oblasti Červeného mora hlásili jemenskí Húsíovia niekoľko útokov na civilné lode a koaličné námorné lode.

 

 

Irán dokončil dôležitý strategický železničný projekt. Kaspické more (prístav Enzeli) bolo prepojené železnicou s Perzským zálivom (Bandar Abbás), čo teraz zmení tradičné obchodné trasy v regióne. Baltské a Čierne more sa teraz stali pre hospodárske aktivity Ruska irelevantnými

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov