.
Aktuality, Civilná ochrana,

Kniha Ivana Jefremova: Hmlovina Andromedy – radikálna zmena u ľudí

Slovensko, 8.jún 2024 (AM) – Vo vydavateľstve Torden vyšiel román s názvom Hmlovina Andromedy. Tento román napísal Ivan Jefremov.


 

 

S týmto románom som sa prvýkrát stretla pred mnohými rokmi v detskom veku. Dej sa mi páčil rovnako ako aj hlavní hrdinovia, ktorí mi vtedy pripadali veľmi odvážni, ale aj zvláštne vážni. Mnohým veciam a dejom v knihe som však nerozumela a mnohé môj detský rozum nechápal. Nevedela som si predstaviť, ako sa planéta Zem mohla ocitnúť na pokraji zničenia a prečo sa ľudstvo rozhodlo pre radikálnu zmenu. Vtedy v čase môjho detstva sme žili v relatívnom mieri a pokoji. Dnes je však všetko úplne iné.

 

Dnes sme skutočne ocitli nie vo fiktívnej románovej, ale v reálnej ére rozdeleného sveta, ktorú takto nazval Ivan A. Jefremov vo svojich románoch Hmlovina Andromedy a Hodina býka.

 

Dnes viem, že človek aby mohol porozumieť tomu, čo sa okolo neho deje, musí nielen vyrásť z detského veku, ale musí rásť aj intelektuálne a duchovne.

 

.

 

Dnes viem, že román, ktorý mi v detstve pripadal ako zaujímavé sci-fi, je v skutočnosti filozofický román s hlbokým humanistickým posolstvom.

 

Dnes viem, že Hmlovina Andromedy je nielen kronikou histórie ľudstva, ktorej sme súčasťou, ale aj tej, ktorú môžeme ako ľudstvo vytvoriť, ak dokážeme pochopiť význam a zmyslel  vlastného života, spoločnosti, celého ľudstva.

 

Dnes viem, že Ivan Antonovič Jefremov bol nielen skvelý vedec, spisovateľ, génius svojej doby a vizionár, ale najmä Človek, ktorý ponúkol človeku v Hmlovine Andromedy návod na prežitie ľudstva a na jeho záchranu. Návod na vytvorenie zdravej a funkčnej, ľudsky a sociálne spravodlivej spoločnosti. Spoločnosti, ktorá nám môže v týchto chvíľach pripadať ako niečo veľmi vzdialené a takmer nedosiahnuteľné.

 

Doba Rozštiepenia našej spoločnosti je spôsobená tým, že aj my sme sa ocitli  v obrovskom nebezpečenstve tak, ako posádka hviezdoletu Tantra, ktorá mala zistiť, čo sa stalo s planétou, ktorá sa náhle odmlčala a prerušila spojenie s Veľkým okruhom. Kým pre posádku Tantry sa na ceste späť na Zem od mŕtvej planéty nebezpečenstvom stala ťažko spozorovateľná obrovská „Železná hviezda“, ktorá vesmírnu loď s posádkou pritiahla na svoj  temný  povrch obrovskou gravitačnou silou, tak pre ľudstvo sa stala rovnakým nebezpečenstvom obrovská príťažlivosť egoizmu, moci, chamtivosti, ktorá zo Zeme vytvára rovnako temné miesto, plné nástrah a nebezpečenstva. Vymaniť sa z príťažlivosti a chápadiel tmy a zla bude nadľudský výkon, ktorý si bude vyžadovať obrovské úsilie, spájanie síl a znalostí, ale aj viery v úspech a dôvery človeka človeku. Inak nás príťažlivosť tmy a zla úplne pohltí a zničí, alebo zraní  a paralyzuje tak veľmi, že v nás ostane iba malý náznak skutočného života a náš život sa zmení už iba na pasívne prežívanie – živorenie.

 

Ale človek je zvláštna bytosť, pretože keď dá prednosť ľudskosti, tak aj v tých najťažších dobách temnoty zla dokáže napredovať a intelektuálne a najmä duchovne rásť a prežíva v ňom to najlepšie, čo človek má a môže dosiahnuť. Preto sú také dôležité naše sny a vízie, ktoré nám pomáhajú prežiť aj tie najťažšie chvíle, biedu, utrpenie, poníženie, či  stratu slobody otroctvo. Preto je taká dôležitá nádej, ktorá nám dáva silu prekonávať neistotu a strach z budúcnosti. Preto je taká dôležitá viera v dobro, ktorá nám pomôže ľudskosťou a láskou presvetliť temnotu zla.

 

Áno, človek je zvláštna, veľmi zvláštna bytosť. Vďaka svojmu intelektu a ľudskosti  dokáže vyletieť  do duchovných výšav, ale takisto vďaka egoizmu a sebaláske dokáže padnúť veľmi hlboko. To kým sme v súčasnosti, je opísané v predposlednej kapitole románu „Oceľové dvere“, v ktorej historička Veda Kong skúma historické artefakty, ktoré ako najväčšie poklady svojej doby ukryli do obrovskej jaskyne ľudia nášho sveta, z Éry rozdeleného sveta a z doby Rozštiepenia. Našla tam množstvo výdobytkov techniky, rôzne plány a nákresy, rozpadnuté modely počítačov, plnú obrovskú sieň moderných automobilov našej doby, mnoho pokladov v podobe zlata, drahých kameňov a šperkov, ale nič o mravnom a duchovnom vývoji a raste samotného človeka. Napokon objavila pevne zatvorené oceľové dvere a premýšľala čo by za nimi mohlo byť. Či skutočné poklady ľudskosti a ducha človeka, alebo ničivé zbrane. Dvere sa tímu archeológov a historikov nepodarilo otvoriť, pretože jaskyňa sa napokon prepadla aj spolu s miestnosťou s oceľovými dverami. Čo za nimi mohlo byť, si dokážeme zodpovedať aj sami, pretože žijeme v dobe, keď sú tie najničivejšie zbrane cennejšie ako poklady ľudskosti a ducha človeka a cennejšie ako ľudský život aj život celej planéty. A bola to odpoveď  na otázku, čo by mohlo byť za oceľovými dverami zavalenej a stratenej miestnosti, ktorá ma primäla premýšľať o tom kým v skutočnosti sme.

 

Kým teda sme?

Odpoviem starými majskými veršami, ktoré zdobili laboratórnu knižnicu v novom hviezdolete Labuť, letiacom do ďalekého neznámeho vesmíru objaviť nové svety pre človeka.

„Ty, ktorý tu neskôr ukážeš svoju tvár!

Ak tvoj rozum chápe, spýtaš sa:

Kto sme my? Kto sme?

Spýtaj sa rannej zory, spýtaj sa lesa,

spýtaj sa vody, spýtaj sa búrky ,

spýtaj sa lásky.

Spýtaj sa Zeme,

Zeme utrpenia, Zeme lásky.

Kto sme my? My sme Zem!“

 

 

Keď pochopíme kým sme, čo je zmyslom nášho života a kam patríme, dokážeme vytvoriť Nový svet pre Človeka a pochopiť Vesmír s jeho tajomstvami. A Hmlovina Andromedy pre nás nebude iba rozprávkou fikciou.

Devana

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov