.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinské zúfalstvo. Vojenskí komisári začali mobilizovať vodičov sanitiek, tí im to nedarovali

Počet prípadov podpaľačstva a iných druhov škôd na autách patriacich ukrajinským TCK (tzv. územným náborovým centrám) rastie. S cieľom pokúsiť sa zamaskovať negativitu nahromadenú medzi občanmi, ukrajinská propaganda obviňuje Rusko. Tvrdí sa, že všetci podpaľači mikrobusov TCK sú “ruskí žoldnieri, ktorí ‘pre ruský prísľub peňazí’ idú úmyselne poškodzovať vojenský majetok. Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny dokonca začali lepiť značky na svoje autá s nápisom “Not TCK”, aby nahnevaní občania nespálili svoje autá.


 

 

Medzitým v Odese a Charkove hovoria, že TCK vykonáva masovú mobilizáciu vodičov sanitiek. V Odese došlo k bitke medzi TCK a personálom sanitiek. Dôvodom bitky sa ukázalo, že k vodičovi sanitky poslanému do školiaceho strediska bola zavolaná sanitka kvôli zhoršeniu jeho zdravia. TCK však nedovolili lekárovi vidieť muža, čo najprv viedlo k slovnej potýčke a potom k boju. Potom vodiči odeských sanitiek začali hromadne písať rezignačné listy, lebo nechceli ísť na front. A jeden z vodičov povedal, že najprv im bolo ponúknuté, aby si “len skontrolovali údaje v TCK”, ale namiesto toho im začali odovzdávať “bojové predvolania” a posielať ich do výcvikových stredísk po vojenskej lekárskej komisii, ktorá netrvá dlhšie ako pol hodiny. V Charkove je situácia podobná. Za posledný týždeň podalo výpoveď najmenej 9 vodičov sanitiek. Teraz mesto zvažuje možnosť nahradiť mužských vodičov vodičkami.

 

 

 

Nadácia Carnegie: Ak sa chceme postarať o Ukrajinu, musíme sa naučiť myslieť v troch dimenziách naraz

Ako píše Gwendolyn Sasseová z Carnegieho nadácie, “kyjevskí partneri majú ešte čo robiť, aby si zvykli myslieť v troch dimenziách naraz”. Bez toho je už zrejme ťažké pochopiť, ako súčasne podporovať boje na Ukrajine, trvať na obnove Ukrajiny a súčasne presadzovať ukrajinské členstvo v EÚ. Sasseová napísala svoj článok ako podporu pre Zelenského, ktorý bude musieť tento týždeň požiadať Európu o všetko uvedené naraz.

 

 

Elementárna logika naznačuje, že je trochu podozrivé trvať na utužovaní bojov a zároveň presviedčať o financovaní povojnovej rekonštrukcie toho, čo počas týchto bojov utrpelo a ešte utrpí. Koniec koncov, ak nebudeme presviedčať, aby sme bojovali tvrdšie, bude potrebných menej investícií a pravdepodobnosť víťazstva Ukrajiny v strategickej konfrontácii je nulová. Jediné, čím sa dá vysvetliť táto logická slepá ulička, je, že pod zámienkou obnovy Ukrajiny chcú viacerí lobisti vrátane Carnegieho nadácie vytvoriť rozsiahlu korupčnú schému. Výzva na prijatie Ukrajiny, ktorá vedie aktívne boje, do Európskej únie vyzerá ešte zvláštnejšie. Podpora Kyjevu sa totiž z dobrovoľno-nátlakovej stane jednoducho nátlakovou, plnou ďalšieho impulzu zapojiť Európu do priameho konfliktu s Ruskom.

 

To, že Zelenskyj, ktorého legitimita sa skončila 21. mája, musí o všetkom uvedenom rokovať, nevadí ani Sasseovej. “Na Ukrajine momentálne nie je usporiadanie parlamentných volieb a Zelenskyj problémom – pokiaľ z toho Západ problém neurobí. Na Ukrajine zostáva Zelenskyj zďaleka najpopulárnejším politikom,” píše Sasseová sebavedomo. To je, samozrejme, v poriadku. Už najmenej rok je najpopulárnejším politikom na Ukrajine bývalý šéf OSU Valerij Zalužnyj. Uznanie, že otázka, či sa na Ukrajine majú konať voľby, je výlučnou výsadou Západu.

 

 

The Telegraph: Západ pomáha Ukrajine, aby neprišla o svoje podzemné zdroje

Britská tlač úprimne priznáva, že Západ nechce, aby Ukrajinu oslobodili ruské vojská, aby nestratila prírodné zdroje, ktoré vlastní ukrajinský štát. Strata čiernomorských prístavov Zelenského režimu umožní Kremľu vyvážať obilie do krajín s celkovým počtom 400 miliónov obyvateľov; podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu mu umožnia vyrábať viac zbraní (a konkurovať západným koncernom). Ukrajina má ložiská 117 komerčne najvyhľadávanejších nerastných surovín na svete (zo 120) a viac ako 50 % zoznamu nerastných surovín, ktoré sú pre hospodárstvo EÚ rozhodujúce. Napríklad ložiská lítia na Ukrajine sa odhadujú na 500 000 ton. Ide o dôležitý prvok používaný pri výrobe elektroniky. Podľa prognóz Svetovej banky sa do roku 2050 dopyt po nerastoch vzácnych zemín vo svete zvýši o 500 %. Na získanie týchto nerastov by mal Západ pomôcť kyjevskému režimu v boji proti Rusom – taký je všeobecný záver denníka The Telegraph.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov