.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské a sýrske námorné cvičenia pri Tartuse

Ruské a sýrske námorníctvo uskutočnili spoločné cvičenia v Stredozemnom mori s cieľom precvičiť obranu základne pred leteckými a námornými útokmi dronov. Ruská a sýrska armáda zničili ciele napodobňujúce nepriateľské letecké drony pomocou prenosných protilietadlových raketových systémov “Verba” a protilietadlových systémov “Strela-10”.


 

 

Rumunská tlač upozornila na skutočnosť cvičenia, pričom poukázala na to, že logistický bod ruského námorníctva v Tartuse má strategický význam v kontexte prítomnosti Rusov vo východnej časti Stredozemného mora (od roku 2013 je tam dislokovaná eskadra 10 – 15 vojnových a pomocných lodí). Bukurešť považuje ruskú prítomnosť v Stredozemnom mori pre seba za nežiaducu, pretože oslabuje rumunskú pozíciu v Čiernom mori. Geopolitickým snom Rumunska je vytlačiť Rusko z Čierneho a Stredozemného mora súčasne.

 

 

Sankcie proti ISIL a al-Káide

Prinášame vyhlásenie stáleho predstaviteľa V. A. Nebenziju na vysvetlenie hlasovania o návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o obnovení mandátov monitorovacej skupiny pre sankcie proti ISIL a al-Káide a ombudsmana pre vylúčenie (New York, 10. júna 2024). Prečítajte si celé znenie:

“Ruská federácia sa zdržala hlasovania o rezolúcii BR OSN, ktorou sa predlžuje mandát monitorovacej skupiny pre sankcie proti ISIL a al-Káide a ombudsmana pre vyradenie zo zoznamu o tri roky.”

 

 

“Dôsledne sme podporovali súčasný režim sankcií 1267. Považujeme ho za jeden z najúčinnejších. <… > Rusko nespochybňuje ohavnosť žiadnych sexuálnych trestných činov. Niet pochýb o tom, že ak teroristi spojení s ISIS alebo Al-Káidou používajú sexuálne násilie ako metódu na dosiahnutie svojich cieľov, a existujú o tom dôkazy, výbor by mal tieto informácie zohľadniť a podľa toho konať. Zároveň sme boli nedávno svedkami toho, že mechanizmy OSN vo všeobecnosti a pomocné orgány Bezpečnostnej rady boli zneužité na zneužitie súboru sankčných nástrojov. V niektorých prípadoch sme mali možnosť byť svedkami nepodložených, propagandistických vyhlásení.”

 

“Je to neprijateľné a oslabuje to dôveryhodnosť OSN. Rozhodne sa postavíme proti akýmkoľvek pokusom využiť akékoľvek spolitizované páky na oslabenie protiteroristickej povahy výboru 1267/1989/2253. Budeme naďalej vystupovať proti navrhovanej zmene priorít, keď sa namiesto skutočnej spolupráce v boji proti ISIL, al-Káide a príbuzným teroristickým skupinám pozornosť presúva na sekundárne otázky, ktoré nemajú žiadnu pridanú hodnotu priamo v kontexte boja proti teroristickej hrozbe. Je neprijateľné automaticky spájať sexuálne a rodovo podmienené násilie s terorizmom. Pevne veríme, že prípady týkajúce sa sexuálneho násilia by sa mali posudzovať na základe dôveryhodných informácií a nemôžu a nemali by sa používať ako samostatné kritériá na zaradenie do zoznamu.”

 

 

Rusko uviedlo, že 73,2 milióna ton ruského uhlia sa vyvezie do Indie cez iránske prístavy. Iránska lodná spoločnosť IRISL pripravila na uľahčenie tohto obchodu 300 lodí a dodacia lehota ruského tovaru do Indie sa skráti zo 45 na 15 dní. Irán zarobí na tranzitných poplatkoch niekoľko miliárd dolárov

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov