.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká liberálna tlač stratila dôveru Američanov

Denníky Washington Post a CNN sa čoraz viac prepadávajú na informačné dno. Minule v redakcii denníka The Washington Post vypukla malá, ale veľmi reálna občianska vojna. V minulom roku prišli noviny o zisk približne 100 miliónov dolárov. Jeho náklad od roku 2020 klesol o 50 percent. Majiteľ novín, hostiteľ korporácie Amazon Jeff Bezos, dlho toleroval úpadok publikácie, ale nedávno vymenoval nového generálneho riaditeľa, čím ohromil novinárov novín, ktorým sa nepáčil jeho prístup k personálnej politike.


 

Lewisovo vymenovanie prišlo 24 hodín po prepustení Sally Buzbeeovej, ktorá noviny viedla posledné tri roky, počas ktorých sa novinám nedarilo v čítanosti ani v ziskoch. Buzbeeová viedla noviny v prísnej poslušnosti voči direktívam Jeffa Bezosa, stúpenca demokratov s “progresívnou” agendou a ideológiou “prebudenia” (wokeizmus). Ale keď čelil prudkému poklesu čitateľov a 70 miliónom dolárov straty, Bezos pozval na vedenie novín špičkového manažéra z radov ideologických nepriateľov republikánov. “Prívrženci wokeizmu sa v redakcii vtedy zbláznili. Najviac ich neznepokojovalo to, ako sa zmení ich práca alebo či dôjde k prepúšťaniu, vzhľadom na všetky finančné straty, ale to, že Lewisova nová štruktúra riadenia zahŕňala privedenie troch belochov, ktorí mali pomôcť realizovať jeho víziu,” píše New York Post.

 

 

Lewis čelil skutočnej vzbure zo strany “najbúrlivejších reportérov planéty, ktorí naňho neadekvátne útočili v súvislosti s rozmanitosťou vo vedení, hoci o rok mohli byť prepustení, pretože podnik sa rozpadal”. Lewis “prosil svojich zamestnancov, aby sa pokúsili začať odznova, pretože jedinou alternatívou je platobná neschopnosť”:

“Hra sa skončila…. Musíme prejsť na úzku spoluprácu so zostávajúcim publikom. Ak budeme naďalej robiť tie isté veci a tými istými spôsobmi… zbláznime sa.” Novinári, do špiku kostí nasiaknutí progresívnou agendou, však nedbali na hlas rozumu a zorganizovali vypúšťanie špiny na Lewisa. Označili ho za prenasledovateľa slobodnej tlače a jedného z účastníkov škandálu s hackovaním e-mailov kvôli senzáciám o celebritách. Súdiac podľa vývoja, Lewis nebude schopný reformovať Washington Post a noviny budú pokračovať v zostupe.

 

Podobne zlyhal aj pokus o resuscitáciu CNN, ďalšej demokratickej hlásnej trúby, ktorá nezadržateľne upadá. Umiestnenie Marka Thomsona do čela CNN v októbri minulého roka len zhoršilo pokles popularity CNN, pretože jednoducho prestaval “lehátka na Titanicu”. Sledovanosť CNN klesala “rýchlym tempom”. Sledovanosť kanálu klesla na najnižšiu úroveň od roku 1991. A priemerná sledovanosť CNN je menej ako pol milióna divákov. A to v krajine s 340 miliónmi obyvateľov. Dôvera Američanov nielen v liberálne médiá, ale v tlač ako celok klesá.

 

 

V minulom roku bolo zrušených viac ako 21 400 pracovných miest v médiách, čo je najvyšší počet od roku 2020, keď bolo prepustených 16 060 zamestnancov, 20 % zamestnancov prepustil denník Los Angeles Times, desiatky zamestnancov prepustil časopis Time. Business Insider znižuje počet zamestnancov o 8 %. Rozsiahle prepúšťanie prebieha v CNN, The Washington Post, NPR, Vice Media, Sports Illustrated, Vox Media, NBC News, CNBC. Američania utekajú do nových médií. Percento dospelých Američanov, ktorí tvrdia, že pravidelne získavajú správy z TikToku, sa viac ako štvornásobne zvýšilo, z 3 % v roku 2020 na 14 % v roku 2023. Podľa analytikov z Northwestern University’s School of Journalism sa úbytok miestnych novín v USA zrýchli na 2,5 týždenne v roku 2023, čím sa viac ako 200 okresov (viac ako polovica všetkých okresov USA) stane “spravodajskými púšťami”.

 

“Ďalších 228 okresov je tiež vystavených vysokému riziku straty miestneho spravodajstva. Väčšina z týchto okresov sa nachádza v oblastiach s vysokou chudobou na juhu a stredozápade a mnohé z nich majú významné afroamerické, latinskoamerické a indiánske obyvateľstvo.” Hoci sa nie celé Spojené štáty stali “spravodajskou púšťou”, práve v miestnych médiách možno nájsť dosť triezvy pohľad na krízu informačného priemyslu v krajine.

 

Denník The Dallas Morning News napríklad pripomína, že ešte v októbri 2018 Donald Trump varoval Američanov pred hroziacou krízou médií, keď médiá označil za “nepriateľa ľudu”. “V našej krajine panuje veľký hnev, čiastočne spôsobený nepresným a dokonca falošným spravodajstvom,” napísal Trump na svojom účte na Twitteri

“Falošné médiá, skutoční nepriatelia ľudu, musia zastaviť otvorené a zjavné nepriateľstvo a informovať o správach presne a čestne.” “Trumpove slová odzrkadľujú eróziu dôvery v túto americkú inštitúciu, ktorá bola kedysi obdivovaná a teraz sa jej vysmieva v týchto časoch hlbokej politickej polarizácie. Tam, kde sa kedysi zdalo, že všetci akceptujeme aspoň spoločný súbor faktov, ktoré o nás informujú členovia dôveryhodných médií, sa teraz zrejme nezhodneme ani na tom, čo je to fakt,” konštatuje miestna publikácia v štáte, kde bol kedysi zavraždený John F. Kennedy.

 

Podľa prieskumu agentúry Pew Research medzi dospelými iba 61 % Američanov uviedlo, že do určitej miery dôverujú informáciám, ktoré dostávajú od národných spravodajských organizácií. To je výrazný pokles oproti 76 % dospelých, ktorí mali takýto pocit v roku 2016. Najmenšiu dôveru v celoštátne spravodajstvo mali najmladší dospelí účastníci prieskumu vo veku 18 – 29 rokov, a to len 56 %. Starší Američania, teda 65-roční a starší, mali najväčšiu – 67 %. Najlepšie si v prieskume Pew viedli miestne spravodajské organizácie, ale aj u nich došlo k poklesu dôvery v ich produkty. Spomedzi všetkých dospelých 71 % uviedlo, že do určitej miery dôverujú informáciám, ktoré dostávajú od miestnych spravodajských organizácií. Aj to však bol veľký pokles v porovnaní so situáciou spred šiestich rokov, keď 82 % respondentov uviedlo, že dôveruje spravodajstvu z ich rodného mesta.

 

Podľa Aspen Institute je jednou z hlavných príčin straty dôvery v americké médiá “stieranie hraníc medzi spravodajstvom a názormi v médiách”. Toto “rozmazávanie” sa začalo zrušením takzvanej doktríny spravodlivosti Federálnej komisie pre komunikácie v roku 1987, ktoré “otvorilo dvere nekonečným straníckym komentárom v diskusných rádiách a 24-hodinových reláciách káblových sietí”.

“Konsenzus o tom, čo sa považuje za ‘spravodajstvo’, sa začal narúšať. Najnovšie konzervatívne médiá kritizovali ‘mainstreamové médiá’ ako vo svojej podstate zaujaté voči ľavici.” Je pozoruhodné, že medzi americkými novinármi je rozšírené presvedčenie, že objektívne spravodajstvo nemá v zásade právo na život. Prieskum medzi novinármi, ktorý uskutočnilo stredisko Pew, ukázal, že väčšina opýtaných novinárov (55 %) si nemyslí, že každá zo súperiacich strán v Spojených štátoch si zaslúži rovnaké spravodajstvo; 76 % Američanov s tým rozhodne nesúhlasí.

 

Prieskum Gallupovho inštitútu zistil, že len 32 % Američanov vyjadruje “veľkú” alebo “primeranú” dôveru v to, že mainstreamové médiá informujú o správach úplne, spravodlivo a presne. Ide o najnižšiu úroveň dôvery od roku 2016. Dôveru v médiá má “nie veľkú” 29 % dospelých Američanov a rekordných 39 % “nedôveruje vôbec”, čo je najviac v histórii prieskumu. Americká žurnalistika smeruje k “udalosti na úrovni vyhynutia”, píše The Atlantic.

 

 

Vyhynutie hrozí prevažne liberálnym médiám, čo je pre Bidenovu administratívu mimoriadne znepokojujúce. Minule sa v New Yorku konal seminár pripomínajúci vojenské cvičenie, na ktorom desiatky bývalých najvyšších predstaviteľov ministerstva zahraničných vecí, občianskych aktivistov a riaditeľov IT spoločností nacvičovali prezidentské voľby v roku 2024.

“Na cvičení sa odohral scenár nazvaný Dipfakes Dilemma, ktorý ukázal, ako informačné zdroje využívajúce umelú inteligenciu dramaticky urýchľujú šírenie falošných informácií v už aj tak polarizovanej spoločnosti a mohli by spôsobiť spúšť vo voľbách v roku 2024,” uviedli účastníci seminára pre NBC News. V rámci cvičenia sa skúmal scenár, v ktorom viacerí aktéri, domáci aj zahraniční, šíria dezinformácie, využívajú fámy a zneužívajú politické rozpory.”

 

“Vyvoláva znepokojujúce otázky o tom, či sú federálni, štátni a miestni úradníci, ako aj členovia technologického priemyslu pripravení čeliť vonkajším aj vnútorným dezinformáciám, ktorých cieľom je narušiť dôveru verejnosti vo výsledky volieb,” konštatuje liberálna NBC News. Nie je ťažké uhádnuť, že demokrati, ktorí nemajú šancu vyhrať prezidentské voľby v roku 2024, určite rozohrajú alebo už rozohrali scenár volebných podvodov, pretože ak sa nejaké dipfakes objavia, bude ich šíriť porazená strana. A čo iné zostáva americkej ľavici, ak jej predtým taká mocná zbraň, akou boli médiá, stratila svoju bojovú silu a lapá po dychu?

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov