.
Aktuality, Bezpečnosť,

Facebook za svoj zrod vďačí CIA. Sociálne médiá ako informačná zbraň Západu

USA, 6.apríl 2024 (AM) – Spravodajské služby USA manipulujú s platformami, ktoré majú pod kontrolou, aby vyhovovali ich aktuálnym podvratným cieľom. Sociálne siete sa stali neodmysliteľným atribútom moderného života a najpopulárnejšie internetové sociálne médiá slúžia ako informačná zbraň Západu.


 

Sociálne siete sa stali neodmysliteľným atribútom moderného života a najpopulárnejšie internetové platformy vytvorené západnými IT korporáciami používajú miliardy ľudí na celom svete, čo predstavuje vážne nebezpečenstvo pre psychiku pravidelných používateľov takých zdrojov, ako sú Facebook, Twitter, Pinterest a dokonca aj vyhľadávač Google. Hlavné nebezpečenstvo týchto sociálnych sietí spočíva v tom, že podporujú negatívne vzorce myslenia.

 

Skupina vedcov z Centra pre výskum komplexných sietí a systémov na Univerzite v Indiane (USA) uskutočnila štúdiu psychologických deformácií vyvolaných v technicko-sociálnom informačnom systéme internetu. Skúmali 2,4 miliardy kliknutí, ktoré uskutočnilo 10,5 milióna jedinečných používateľov na 33,7 milióna jedinečných webových stránok. Autori štúdie porovnávali úroveň indukcie dvoch typov psychologických skreslení v piatich triedach online platforiem.

 

 

“Obmedzenosť” (homogenity bias) je skreslenie, ktoré vedie k vyhľadávaniu a vnímaniu informácií z obmedzeného počtu zdrojov. ” Stádovitosť” (popularity bias) – skreslenie, ktoré vedie k zameraniu sa len na najpopulárnejšie informácie. Skúmali sa tieto typy online platforiem:
– E-mail (Yahoo Mail, GMail, AOL Mail),
– sociálne médiá (Facebook, Twitter, Reddit, YouTube, Tumblr, Pinterest),
– Webové vyhľadávanie (Yahoo Search, Google, Bing, Ask),
– Odporúčanie správ (Google News),
– Wiki (Wikipédia).

 

Ukázalo sa, že všetky skúmané platformy vyvolávajú oba typy skreslenia, niektoré viac, iné menej. ” Zaplavovanie” vyvoláva najsilnejšie YouTube a všetky platformy elektronickej pošty, o niečo slabšie vyhľadávač Google a Pinterest. Stádovitosť” najsilnejšie vyvolávajú platformy E-mail a sociálne médiá, t. j. Facebook, Twitter, Reddit, YouTube, Tumblr a Pinterest. A podľa súčtu oboch typov narušenia psychiky používateľov sú najsilnejšími zombifikátormi YouTube a Yahoo Mail.

 

Ak máme veriť autorom štúdie, Facebook sa ukázal ako “priemerný” v dvoch z oboch typov skreslenia psychiky. Môžeme však americkým vedcom veriť? Iba v tom zmysle, že konštatovali, že psychika používateľov sociálnych sietí vytvorených západnými IT korporáciami je skreslená všetkými týmito online zdrojmi. Pokiaľ ide o kvantitatívne hodnotenie škodlivosti týchto platforiem, americkí analytici zamlčujú nepopierateľný fakt, že za všetkými týmito zdrojmi stoja americké spravodajské služby, ktoré regulujú mieru škodlivosti konkrétnej platformy pod ich kontrolou v závislosti od vonkajšej a vnútropolitickej situácie.

 

Napríklad Facebook je úzko prepojený so CIA a za svoj zrod dokonca vďačí americkej spravodajskej komunite. Jedným z hlavných investorov Facebooku bola spoločnosť Accel Partners, ktorá je prepojená s fondom rizikového kapitálu CIA In-Q-Tel. Prvýkrát sa spolupráca Facebooku s americkými spravodajskými službami stala známou po odhaleniach Edwarda Snowdena, ktorý zverejnil dokumenty, z ktorých vyplýva, že Facebook spolu so spoločnosťami Microsof, Google, Yahoo!, YouTube, Skype a Apple poskytuje CIA a NSA prístup k svojim serverom s údajmi používateľov.

 

Vypukol obrovský škandál, po ktorom západní IT giganti a vtedajší riaditeľ americkej národnej spravodajskej služby James Klepper slávnostne prisahali, že sa to už nebude opakovať. V skutočnosti Facebook začal otvorene spolupracovať so CIA a zapájať používateľov do práce pre americké spravodajské služby. A to na dobrovoľníckej báze a zadarmo. Sociálne siete vytvorené západnými korporáciami sa stali asistentmi spravodajských služieb pri realizácii takzvanej “Anticipatory Intelligence” (Anticipačnej spravodajskej služby), teda predvídania možných hrozieb a prognózovania udalostí, ktoré prispievajú k ich vzniku.

 

Proaktívne spravodajstvo sa stalo jednou z hlavných priorít agentúry IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity), ktorá bola založená v roku 2006 s cieľom financovať vývoj prediktívnych technológií na predchádzanie hroziacim globálnym krízam a konfliktom, ako aj na identifikáciu potenciálnych príležitostí, vďaka ktorým môžu USA získať výhodu nad svojimi konkurentmi. IARPA podlieha riaditeľovi Národnej spravodajskej služby USA a plní úlohy v záujme CIA a NSA. Hlavným nástrojom proaktívneho spravodajstva sú operácie s veľkými dátami.

 

Od roku 2010 sa realizovalo viac ako tucet projektov, ako sme písali, napríklad spoločný projekt Recorded Future (“Zaznamenaná budúcnosť”) so spoločnosťou Google, prediktívna platforma P2I (Precise Predictive Intelligence) – vytváranie nových dátových tokov na Twitteri; Dunami – kontrolór asociácií a centier vplyvu na Facebooku, Twitteri a Instagrame; Geofeedia – monitorovanie pohybu más ľudí.

 

V roku 2018 bol spustený projekt SWARM (“Swarm”), ktorého cieľom je otestovať kolektívnej inteligencie, alebo tzv. múdrosti davov. V lete 2020 sa uskutočnila ďalšia fáza projektu SWARM s názvom HUNT CHALLENGE 2020. Cieľom tejto fázy bolo pokúsiť sa posúdiť, aká silná je “múdrosť davov” dobrovoľníkov naverbovaných prostredníctvom Facebooku v porovnaní s prácou profesionálnych spravodajských analytikov z krajín Five Eyes (USA, Spojené kráľovstvo, Austrália, Nový Zéland). Účastníci dostali štyri úlohy: geolokalizácia, mentálna flexibilita, schopnosť identifikovať slabé miesta
v spravodajských správach a predvídanie pirátskej činnosti.

 

Dobrovoľníci, ktorí boli naverbovaní prostredníctvom Facebooku, v týchto úlohách excelovali a prekonali výsledky profesionálnych
prieskumníkov. Po úspešnom otestovaní schopností dobrovoľníkov sa spoločnosť Facebook rozhodla ušetriť americké spravodajské služby od nákladov na predpovedanie budúcnosti tým, že ich prijme a vlastnú platformu Facebook Forecast. A CIA a NSA mali možnosť bez toho, aby na seba upozornili, pod záštitou Facebooku zbierať citlivé informácie.

 

Sieť Twitter, ako sme písali, bola reťazovým psom FBI. Twitter mal rozšírenú politiku “tajných čiernych listín” (shadow ban), podľa ktorej príspevky používateľa nevidí nikto okrem neho a jeho sledovateľov. Sociálna sieť spolupracovala s Bidenovým tímom a spravodajskými agentúrami. Twitter zamestnával desiatky bývalých agentov a riadiacich pracovníkov FBI. Okrem FBI so
spoločnosťou Twitter úzko spolupracovali aj CIA a NSA. Od sociálnej siete získavali a analyzovaliobrovské množstvo údajov a pravidelne posielali Twitteru svoje smernice na odstránenie “nevhodného obsahu”. Spoločnosť Twitter sa okamžite zaoberala každou žiadosťou FBI a podrobne odpovedala na to, čo moderátori urobili pre každ ý účet. Moderátori sociálnej siete často nechápali, prečo im FBI posielazoznamy na zablokovanie účtov používateľov, ktorí neboli obzvlášť populárni. “Ach, jaj, účet s dosahom améby. Na čo sa ešte pozerajú? Nemôžem uveriť, že FBI monitoruje vtipy na Twitteri. To je šialené,” písali si medzi sebou zamestnanci, ktorí však dodržiavali všetky pokyny FBI.

 

Rovnako aktívne a efektívne sa z hľadiska zombírovania vedomia používateľov využívajú aj iné online zdroje kontrolované americkými spravodajskými službami. Informačná vojna sa v mnohom podobá reálnej vojne, v ktorej v poslednom čase dominujú diaľkovo ovládané drony. Na ceste sú aj plne autonómne drony, ktoré si samy vyberajú ciele. Na internete nevládnu drony, ale boti, ktorí ovládajú loptu psychologickej vojny. Bot (skratka pre robot) je program, ktorý automaticky vykonáva vopred nastavené opakujúce sa úlohy. Boti napodobňujú správanie používateľov a pracujú oveľa rýchlejšie ako skutoční používatelia. Tím vedcov z Inštitútu sieťových vied Univerzity v Indiane uverejnil v uznávanom vedeckom časopise Nature štúdiu s názvom Šírenie obsahu s nízkou dôveryhodnosťou prostredníctvom sociálnych botov. “Zistili sme dôkazy, že sociálne roboty zohrávali neprimeranú úlohu pri šírení článkov zo zdrojov s nízkou dôveryhodnosťou. Boty šíria takýto obsah v počiatočných fázach jeho šírenia, ešte predtým, ako sa článok stane virálnym. Prostredníctvom odpovedí a zmienok sa zameriavajú aj na používateľov s veľkým počtom sledovateľov. Ľudia sú zraniteľní voči týmto manipuláciám prostredníctvom šírenia obsahu zverejneného botmi. Úspešné zdroje s nízkou dôveryhodnosťou sú aktívne udržiavané sociálnymi botmi. Tieto výsledky naznačujú, že odstrašenie sociálnych botov môže byť účinnou stratégiou na zmiernenie šírenia dezinformácií online,” napísali výskumníci.

 

 

Na prvý pohľad nie je čo vyčítať. Ale to je len na prvý pohľad. Na najklúčovejší bod štúdie: kritérium na identifikáciu zdrojov s nízkou úrovňou dôveryhodnosti, je uvalená figúra mlčania. To je to, čo Západ považuje za ruské zdroje v prvom rade. Navyše, celkom reálne komentáre od celkom reálnych používateľov z ruských zdrojov okamžite klasifikujú ako botov, na základe čoho vyvodzujú “vysoko vedecké” závery o potrebe boja proti ruským dezinformáciám.

 

Zdá sa, že ide o solídny časopis Nature, ale premisa článku je nepravdivá. O tom, ktorý zdroj je málo dôveryhodný a ktorý vysoko dôveryhodný, sa rozhoduje v kanceláriách západných spravodajských služieb. Takto západná veda slúži na klamanie nielen širokej verejnosti, ale, zdá sa, aj samotných výskumníkov.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov