.
Aktuality, Bezpečnosť,

Môj telefón je môj nepriateľ. Je priateľom Veľkého brata

USA, 4.marec 2024 (AM) – Americká firma PlanetRisk sa pokúsila sledovať pohyb Vladimíra Putina, píše vydanie Wired s odvolaním sa na knihu bývalého novinára Wall Street, Journal Byrona Tau. Podľa publikácie spoločnosť v roku 2016 vyvinula technológiu s názvom Locomotive na sledovanie smartfónov pomocou komerčných údajov.


Wired píše, že zariadenia monitorované pomocou Locomotive nepatrili prezidentovi, ale “vodičom, ochrankárom, politickým poradcom a ďalšiemu podpornému personálu”. Publikácia tvrdí, že spoločnosť údajne “vedela, kam Putin chodí a kto je v jeho sprievode”. Spoločnosť Locomotive sa neskôr premenovala na VISR a začala ju využívať americká spravodajská komunita a spravodajské agentúry, uvádza Wired. Arťom Arťomov, analytik Ruskej akadémie vojenských vied, v rozhovore uviedol, že článok Wired je s najväčšou pravdepodobnosťou dezinformácia, pretože ak človek používa ruský telefón s operačným systémom Aurora alebo telefón (nie iPhone), ale bez akýchkoľvek aplikácií, SIM karta nie je sledovaná ani geolokáciou, ani majiteľom, je nemožné alebo veľmi drahé sledovať jeho pohyb. Čo sa týka vodičov, bezpečnostných pracovníkov, politických poradcov a iného pomocného personálu” v sprievode ruskej hlavy štátu, tí všetky tieto opatrenia dôsledne dodržiavajú. To sa, žiaľ, nedá povedať o bežnom obyvateľstve našej krajiny.
V lete v roku 2023 federálna bezpečnostná služba spolu s ruskou FSO odhalili spravodajskú operáciu amerických tajných služieb, ktoré využívali mobilné zariadenia americkej spoločnosti Apple. “V priebehu zaistenia bezpečnosti ruskej telekomunikačnej infraštruktúry boli odhalené anomálie, ktoré sú charakteristické len pre používateľov mobilných telefónov Apple a sú spôsobené fungovaním doteraz neznámeho škodlivého softvéru, ktorý využíva zraniteľnosti softvéru poskytovaného výrobcom,” informovalo centrum pre styk s verejnosťou ruskej federálnej bezpečnostnej služby.
“Bolo zistené, že infikovaných bolo niekoľko tisíc telefónov tejto značky. Zároveň sa okrem domácich účastníkov objavili aj fakty o infikovaní zahraničných čísel a účastníkov používajúcich SIM karty registrované na diplomatické misie a veľvyslanectvá v Rusku, vrátane krajín bloku NATO a postsovietskeho priestoru, ako aj Izraela, JAR a Číny,” uviedla FSB. Informácie získané ruskými spravodajskými službami naznačujú, že spoločnosť Apple úzko spolupracuje s americkou spravodajskou komunitou, najmä s NSA. To potvrdzuje, že “deklarovaná politika zabezpečenia dôvernosti osobných údajov používateľov zariadení Apple nezodpovedá skutočnosti”. “Spoločnosť poskytuje americkým spravodajským službám širokú škálu možností na monitorovanie všetkých osôb, ktoré sú predmetom záujmu Bieleho domu, vrátane ich partnerov v protiruských aktivitách, ako aj vlastných občanov,” uviedla FSB.
Špehovanie používateľov sa netýka len iPhonov Apple, ale bez výnimky aj všetkého softvéru od ďalšieho amerického IT giganta, spoločnosti Microsoft. Operačný systém (OS) Windows 10 zachytáva všetok text napísaný na klávesnici, zhromažďuje ho v balíkoch a dvakrát za hodinu ho odosiela na servery Microsoftu. Geolokačné údaje a údaje z blízkych sietí Wi-Fi sa tiež zbierajú a odosielajú raz za pol hodiny. Vďaka tomu je možné sledovať pohyb používateľa s presnosťou na niekoľko metrov. Mikrofón v systéme Windows 10 je vždy zapnutý. Aj po vypnutí hlasovej asistentky cortana mikrofón naďalej nahráva a ukladá všetko, čo používateľ povie, na pevný disk a potom záznam odošle na server spoločnosti Microsoft. Telemetria (meranie na diaľku) systému Windows 10 prenáša do spoločnosti Microsoft stav počítača a činnosť používateľa, aké programy sú nainštalované, čo je práve spustené a mnoho ďalšieho, vrátane fragmentov pamäte RAM až po dôverné údaje a heslá. Windows 10 tiež monitoruje názvy súborov používateľa a porovnáva ich s neustále aktualizovanou databázou pirátskeho softvéru. Ak sa nájde zhoda, zoznamy adresárov používateľa sa odošlú spoločnosti Microsoft. Týmto spôsobom počítač udáva svojho majiteľa. Informácie z webovej kamery sa odošlú spoločnosti Microsoft hneď po aktivácii systému Windows 10.
V roku 2017 spoločnosť Microsoft uznala, že zhromažďovanie údajov prebieha bez vedomia používateľa a že diagnostickú službu DiagTrack, ktorá je za to zodpovedná, nemožno vypnúť. Viceprezident spoločnosti Microsoft Joe Belfiore vtedy uviedol, že spoločnosť počúva názory používateľov, a ak to verejnosť považuje za problém, fungovanie nevypnuteľnej diagnostickej služby sa môže zmeniť. Po aktualizácii údajne služba DiagTrack už nie je v zozname služieb, ale čoskoro sa zistilo, že služba sledovania diagnostiky (DiagTrack) “nezmizla”, ale bola jednoducho premenovaná na službu Connected User Experiences and Telemetry. Najnovší operačný systém spoločnosti Microsoft, Windows 11, začína zhromažďovať telemetriu hneď po stiahnutí do počítača používateľa. Nezávislí analytici z britskej spoločnosti The PC Security Channel (TPCSC) testovali Windows 11 pomocou analyzátora sieťových protokolov Wireshark a boli šokovaní: “Zdá sa, že tento operačný systém v rade Windows je od začiatku navrhnutý na špehovanie všetkého a všetkých.” Ak sa niekto rozhodne ukryť pred špehovaním spoločnosti Microsoft v niektorej z predchádzajúcich verzií systému Windows, nebude to fungovať. V nedávno vydaných aktualizáciách pre Windows 7 a 8 boli spozorované rovnaké moduly, ktoré špehujú používateľov v systéme Windows 10.
Špehovanie používateľov nie je cudzie ani smartfónom juhokórejskej spoločnosti Samsung. V roku 2017 objavila antivírusová spoločnosť CheckPoint v jej smartfónoch špionážny softvér. Spoločnosť Samsung na škandál nijako nereagovala a špehovacie mini aplikácie neodstránila. Analytici írskej spoločnosti Trinity College zistili, že informácie o používateľovi prenášajú aj smartfóny čínskych spoločností Huawei, Xiaomi, Realme. Informácie zo smartfónov sa posielajú do spoločností Microsoft, Google, Linkedin, Facebook (v Rusku zakázaný) a ďalších spoločností. Poznamenáva sa, že používatelia mobilných zariadení so systémom Android sú proti zhromažďovaniu informácií bezmocní.
Inteligentné televízory, ktoré sa pripájajú na internet a podporujú všetko od Amazon Prime Video po YouTube, tiež špehujú používateľov. Mnohé inteligentné televízory podporujú hlasové vyhľadávanie, hlasové ovládanie a majú zabudované webové kamery na videochat a hranie hier. V publikácii Wikileaks z roku 2017 sa opisuje, ako CIA a britská kontrarozviedka MI-5 vytvorili aplikáciu na nahrávanie zvuku Weeping Angel na špehovanie majiteľov inteligentných televízorov. Smart TV je to isté ako smartfón, len s väčšou obrazovkou. Na Smart TV je možné nainštalovať väčšinu aplikácií pre Android, čo znamená, že existuje riziko rovnakých zraniteľností ako v telefóne. Za vývoj špionážneho softvéru pre smartfóny a Smart TV zodpovedá špeciálna divízia CIA s názvom Embedded Devices Branch. Jej zamestnanci vytvorili Weeping Ange na špehovanie inteligentných televízorov, ShoulderSurfer na získavanie údajov z databáz spoločnosti Microsoft, Pterodactyl na kopírovanie multimédií používateľa, keylogger SparrowHawk na zaznamenávanie stlačených klávesov na počítači používateľa, GyrFalcon na sledovanie všetkých pripojení používateľa a zhromažďovanie jeho mena a hesla a SnowyOwl na injektovanie špionážneho kódu do “cieľového prostriedku”.
CIA a Microsoft sa snažia získať monopol v oblasti špionáže IT a usilovne odhaľujú podvody konkurenčných IT špiónov. Napríklad v júli 2022 Microsoft obvinil rakúsku spoločnosť zaoberajúcu sa zhromažďovaním informácií Decision Supporting Information Research Forensic (DSIRF) z vývoja špionážneho softvéru Subzero, ktorý umožňuje vzdialený a tichý prienik do počítača, telefónu, sieťovej infraštruktúry a zariadení pripojených k internetu obete.
Subzero je podobný špionážnemu softvéru Pegasus od izraelskej spoločnosti NSO Group a ďalšiemu špionážnemu softvéru s názvom DevilsTongue od izraelskej spoločnosti Candiru. V apríli 2023 spoločnosť Microsoft obvinila izraelskú spoločnosť QuaDream z tvorby a distribúcie špionážneho programu spyvér, po čom bola nútená ukončiť svoju činnosť. Spyvér je nástrojom novej generácie kybernetickej vojny. Každý, kto používa technológie vyrobené v zahraničí, sa môže stať terčom sledovania a provokácií zahraničných spravodajských služieb.
Nástroje na špehovanie používateľov smartfónov majú k dispozícii nielen popredné spravodajské služby, ale dokonca každý človek, aj keď nie zadarmo. Na internete sa tak propaguje aplikácia KidsGuard Pro pre Android. “Táto aplikácia špionážnej kamery pre Android je teraz jednou z najlepších aplikácií na monitorovanie mobilných telefónov na svete. Pomocou tejto špionážnej aplikácie môžete pripojiť špionážnu kameru k fotoaparátu cieľového telefónu. Sledujte, čo sa deje na ich telefónoch, aj keď nie ste v ich blízkosti, vrátane vašich detí alebo iných členov rodiny. Bez ohľadu na to, či je daná osoba doma alebo v práci, môžete ju ľahko sledovať, keď si vezme telefón so sebou,” propaguje svoj produkt americká spoločnosť ClevGuard. Ak niekto pochybuje o tom, že aplikácia nainštalovaná na špehovanie vášho suseda alebo obchodného konkurenta prenáša informácie z vášho telefónu aj zahraničným spravodajským službám, zrejme nie je pripravený na náročný boj o prežitie v dnešnej hybridnej kybernetickej vojne.

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov