.
Aktuality, Námorníctvo,

Čína predstavila ponorku Type 093B, Američania majú strelu SM-6 na námorných stíhačkách Super Hornet

Aktuálne sa zrejme o niečo zvýšila možnosť vzniku ozbrojeného konfliktu v Ázii, ktorý by pravdepodobne spočiatku prebiehal za priamej účasti menej než dvoch veľmocí a neskôr by sa mohol rozšíriť. V tejto súvislosti môže dôjsť k retlanslácii správ o menej známych zbraniach a technológiách, ktoré by mohli ovplyvniť jeho priebeh a výsledok.


 

1. Čína predstavila nukleárnu stíhaciu ponorku Type 093B

Dňa 11.6.2024 vyšiel v Armádnom magazíne článok o výstavbe čínskeho námorníctva. Bola v ňom spomenutá možnosť, že novú čínsku lietadlovú loď Fujian budú pod hladinou kryť ponorky Type 093B. O deň neskôr, dňa 12.6.2024 predstavil čínsky zdroj túto novú stíhaciu ponorku, ktorá má nukleárny pohon. Správu následne začali spracovávať západní OSINT-eri, ale budeme vychádzať z originálu, ktorý neskôr pravdepodobne poslúži ako zdroj informácií o ďalších čínskych zbraniach.

 

 

Termín stíhacia je možné chápať tak, že jej primárnym účelom by mal byť boj nepriateľskými ponorkami, hladinovými plavidlami, resp. námornými zväzmi a námornými základňami protivníka. Inak jej výzbroj a spôsob nasadenia tejto výzbroje z nej robia prierez všetkými ostatnými druhmi nukleárnych ponoriek.

Podľa všetkého má mať ponorka Type 093B dĺžku 126 metrov, priemer trupu 11 metrov a jej výtlak je 6200 ton. Postavila ju spoločnosť CSSC China Shipbuilding Group. Ponorka má podľa správy vďaka tichému pohonu typu pump-jet (vodomet) dosahovať maximálnu rýchlosť 30 uzlov (asi 56 km/h), porovnateľnú s krížnikom/torpédoborcom Type 055, s ktorým tak stanovujú spoločný štandard rýchlosti pre čínske oceánske (blue water navy) loďstvo. Dosah je z titulu pohonu obmedzený len zásobami munície a potravín pre posádku. Pomerne zarážajúce sú informácie o hlavnej výzbroji ponorky.

 

Pôvodné správy po objavení sa prvej zmienky o ponorke Type 093B hovorili o jej vyzbrojení strelami YJ-18, ktoré sú čínskou obdobou známych ruských riadených striel s plochou dráhou letu Kalibr

 

 

Tá nie je sústredená v torpédometoch. Podobne ako na moderných hladinových lodiach, nukleárnych ponorkách s balistickými raketami (SSBN), ktoré sú prvkom nukleárnej triády a nosia medzikontinentálne balistické strely s viacnásobnou nukleárnou hlavicou, prípadne nukleárnych ponorkách nesúcich riadené strely s plochou dráhou letu (SSGN) je aj na ponorke Type 093B sústava vertikálnych vypúšťacích šácht pre ťažké strely. Má ich byť 18 (6×3), prípadne 24 (8×3). Šachty majú štvorcový prierez so stranami 850 milimetrov (33 palcov) a môžu byť hlboké 9 m (30 stôp), 7 m (23 stôp) alebo 3,3 m (11 stôp). Každá šachta nesie jednu strelu; najmenšia hĺbka môže niesť štyri menšie a ľahšie strely namiesto jednej ťažkej. Štandardné moderné torpédomety vrátane čínskych majú kaliber – vnútorný priemer torpédometu 533 mm, ľahké torpéda majú v súčasnosti spravidla kaliber 324 mm a ťažké sovietske/ruské torpéda majú priemer 650 mm. Väčšie rozmery vertikálnych vypúšťacích zariadení oproti kalibru torpédometov majú čínskej ponorke umožniť použiť ťažšie zbrane, okrem iného ponorkovú verziu hypersonickej protilodnej balistickej strely YJ-21, ktorá má mať podľa zdroja dostrel až 2500 km.

 

Pred pol rokom sa objavilo video o vyzbrojení krížnikov Type 055 balistickými protilodnými strelami YJ-21, ktoré mali mať odhadovaný dostrel 1000-1500 km:

 

To je extrémny dostrel, protilodné strely doteraz používané čínskymi ponorkami mohli mať maximálny dostrel do 540-600 km a torpéda do 45-50 km (orientačne, jeden ruský typ 650 mm torpéda má dostrel do 100 km pri rýchlosti 30 uzlov – 56 km/h, ale len 50 km pri rýchlosti 50 uzlov – 93 km/h, sovietske superkavitačné torpédo Škval malo pôvodne dostrel 7 km pri rýchlosti 200 uzlov-370 km/h, teraz asi do 15 km).

 

Ponorka Type 093B si okrem vertikálnych vypúšťacích šácht pravdepodobne ponechala aj 6 torpédometov kalibru 533 mm. Ak odmietneme klasifikáciu ponorky Type 093B ako nukleárnej stíhacej SSN, má bližšie k ruskej ponorke SSGN triedy Jaseň (Projekt 885), ktorá má zhruba dvojnásobný výtlak pod hladinou (13 800 ton), 32 vertikálnych vypúšťacích šácht 3S14 a 10 torpédometov kalibru 533 mm. Rusi však nepoužívajú žiadnu hypersonickú balistickú protilodnú strelu akou je čínska YJ-21, Jaseň má hypersonickú strelu s plochou dráhou letu 3M22 Zirkon, ktorej verzia vypúšťaná z pozemného odpaľovacieho zariadenia už mohla byť otestovaná pri útokoch na vojenské ciele nachádzajúce sa v kyjevskej aglomerácii. Ponorková strela YJ-21 by zmenila pravidlá hry. Ponorka Type 093B ju môže použiť z vertikálnych vypúšťacích zariadení, čo každopádne znamená aj vyššiu rýchlosť streľby oproti torpédometom a Číňania pravdepodobne dávajú najavo, že táto kombinácia dosiahla určitú úroveň operačnej spôsobilosti.

 

Preložené do slovenského suchozemského jazyka, Číňania sa snažia tvrdiť, že ich nová ponorka má dostrel salvami hypersonických balistických rakiet 2500 km – väčší, než je akčný rádius palubných stíhačiek z úderných zväzov amerických lietadlových lodí – 2000 km. A popritom intenzívne vyvíjajú novú nukleárnu stíhaciu ponorku Type 095.

 

2. USA zvyšujú stávku na strelu SM-6

Začiatkom júna 2024 sa objavila fotografia námornej palubnej stíhačky Boeing F/A-18F Super Hornet, ktorá niesla neobvyklú výzbroj v podobe strely SM-6. Super Hornety má vo výzbroji len americké námorníctvo US NAVY, Kuvajt a Austrália.
Boeing F/A-18 Super Hornet je veľká dvojmotorová palubná stíhačka, verzia E je jednomiestna, F dvojmiestna spárka a EA-18G Growler je dvojmiestne lietadlo špeciálne určené na vedenie rádioelektronického boja. Na rozdiel od Super Hornetov E/F Growler nemá palubný šesťhlavňový 20 mm kanón M61A2 Vulcan, nosnosť jeho 9 závesníkov však mala ostať na úrovni 8050 kg lietadiel F/A-18E/F, ktoré majú 11 závesníkov (dva závesníky na koncoch krídel používa Growler na kontajnery REB typu AN/ALQ-218).
Boeing F/A-18 E/F nahradil aj vyradené palubné stíhačky F-14 Tomcat (používa ich už len jediný zahraničný kupec Irán z pozemných základní). Tieto stíhačky boli ako jediné schopné niesť strely dlhého doletu AIM-54 Phoenix. Iránci s touto strelou dosiahli 78 vzdušných víťazstiev nad irackými vzdušnými cieľmi, vrátane zostrelov protilodných striel AM-39 Exocet a C-601. Američania nedosiahli žiadne víťazstvo, napriek tomu, že strieľali podobne ako Iránci tiež na Iračanov.

 

Po vyradení stíhačiek Grumman F-14 Tomcat spolu s raketami AIM-54 Phoenix z výzbroje amerického námorníctva v roku 2006 ostali vo výzbroji vtedy úplne nové stíhačky Boeing F/A-18 E/F Super Hornet s riadeným strelami stredného dosahu AIM-120 AMRAAM. Napriek tomu, že výkony tejto strely sa postupne zvyšujú, pravdepodobne to americkému námorníctvu prestalo stačiť.
Rozhodlo sa na F/A-18 E/F zavesiť strely SM-6. SM-6 je ľudové označenie pre strelu RIM-174 Standard ERAM.

 

Správa o strelách SM-6 na stíhačke Super Hornet:

 

SM-6 znamená Standard Missile – štandardná strela 6. RIM-174 Standard ERAM znamená Ship-Launched, Aerial Intercept, Guided missile – 174 Standard Extended Range Active Missile. Teda zjednodušene niečo ako aktívna námorná protilietadlová strela s predĺženým dostrelom. To však platilo len dočasne, kým strela nezačala byť skutočne nezvykle štandardnou.
Základné použitie strely SM-6 je v protivzdušnej obrane, dajú sa ňou ničiť lietadlá a vrtuľníky, bezpilotné vzdušné prostriedky, protilodné riadené strely raketám počas letu nad morom aj nad pevninou a v terminálnej fáze letu sa dá použiť aj v protiraketovej obrane proti balistickým strelám. Dá sa použiť aj ako vysokorýchlostná protilodná strela a po namontovaní GPS aj ako protizemná strela.

 

Raketa využíva konštrukciu staršej strely SM-2ER Block IV (RIM-156A), ktorá dostala aktívnu rádiolokačnú hlavicu zo strely vzduch-vzduch AIM-120C AMRAAM namiesto poloaktívnej. Tým sa zlepšili schopnosti strely proti vysoko agilným manévrujúcim cieľom a cieľom mimo efektívneho dosahu radarov na podsvietenie cieľa z odpaľovacích platforiem. Tými mali byť pôvodne hladinové lode ale ako už bolo spomenuté, pribudli aj palubné stíhačky F/A-18E/F Super Hornet a tiež pozemné odpaľovacie zariadenie Typhon Medium Range Capability. To je v podstate pozemná verzia námorného vertikálneho odpaľovacieho zariadenia Mk 41, americkej obdoby vyššie spomenutého ruského modelu 3S14 (prípadne čínskeho GJB 5860-2006 z Type 055 a Type 052D). Tak sa stalo, že aj americká pozemná armáda US ARMY získala v roku 2023 prístup k strelám amerického námorníctva US NAVY. Okrem SM-6 môže Typhon použiť aj námorné riadené strely s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk.

 

Typhon má štyri šachty a je umiestnený v 40 stopovom ISO-kontajneri. Výkony striel Tomahawk sú známe. Strela SM-6 je dlhá 6,6 metra a váži asi 1500 kg, z čoho 64 kg pripadá na bojovú hlavicu. Jej letová rýchlosť je Mach 3,5, čo je necelých 4300 km/h resp. 1,2 km/s. Výškový dostrel by mal byť až 34 km diaľkový sa udáva v rozsahu od 240 do 370 km, môže však byť aj väčší ako 460 km. To samozrejme nemusí byť limit v prípade, že je strela odpálená zo stíhačky Super Hornet, jej dolet sa tým môže predĺžiť. Strela má dvojstupňový motor na tuhé raketové palivo a portál Breaking Defence dňa 12.6.2024 zverejnil správu, že spoločnosť Anduril Industries získala kontrakt v hodnote 19 miliónov dolárov na „návrh, výrobu a testovanie raketových motorov druhého stupňa” na použitie v strele SM-6.

 

Zmluva je prvou spoločnosti Anduril s Pentagonom na raketové motory a má jej umožniť podieľať sa na vývoji strely, ktoré sa používa na boj proti vzdušným a povrchovým hrozbám, ako aj hypersonickým raketám. Bude SM-6 potom účinnejší proti vyššie spomenutým čínskym hypersonickým protilodným balististickým strelám YJ-21 na lodiach Type 055, Type 052D alebo ponorkách Type 093B?

 

Otázka je, či skúšky SM-6 na Super Hornetoch neprebiehajú už najmenej od roku 2021, pre Ukrajincov to však bude pravdepodobne novinka a netušili, že existuje niečo ako Typhon. Nič z toho asi nedostanú, striel SM-6 je od roku 2009 vyrobených len 500 z 1800 požadovaných. Ledva ich dostalo Japonsko, čakať na ne bude Austrália aj Južná Kórea. A hlavne Húsíovia…

 

P.S. Dňa 7.6.2024 holandská fregata HNLMS Tromp triedy De Zeven Provincien bola podľa správ holandského ministerstva obrany na misii na presadzovanie námorných sankcií proti Severnej Kórei vo Východočínskom mori. Počas hliadkovania dve čínske stíhačky opakovane krúžili okolo fregaty a vytvárali napätú situáciu. Vo vyhlásení ministerstva obrany boli tieto stretnutia podrobne opísané, ale nešpecifikoval sa presný typ čínskych lietadiel, ktorých sa to týka. Je však zrejmé, že išlo o stíhacie bombardéry Xi’an JH-7.

 

Čínsky stíhací bombardér JH-7, podľa nových správ by mala mať staršia technológia najlepšie časy pred sebou a dostať nadzvuhovú protilodnú riadenú strelu YJ-12, ktorá vznikla z ruskej strely Ch-31:

 

Holandská fregata je tiež vybavená námorným vrtuľníkom NH90. Holandské ministerstvo obrany poznamenalo, že tento vrtuľník bol tiež podrobený čínskemu leteckému dohľadu. Helikoptéra Z-19 (Harbin Z-19 je čínska prieskumná a útočná helikoptéra, ktorá vznikla vývojom licenčne vyrábaného Eurocopter AS 365 Dauphin, resp.odvodeného čínskeho ozbrojeného typu Harbin Z-9W) niekoľkokrát obletela NH90, čím sa zhoršila už aj tak neistá situácia a ďalej eskalovalo napätie a agresívne vzdušné manévre čínskych lietadiel prinútili holandskú fregatu podniknúť úhybné akcie.

 

Čínska bojová helikoptéra Z-19:

 

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Zhang Xiaogang sa v utorok 11.6. 2024 obrátil na novinárov a tvrdil, že cieľom Amsterdamu je zakryť porušovanie čínskych námorných práv. Uviedol, že Holanďania nepravdivo tvrdia, že vykonávajú misiu OSN a pritom demonštrujú silu vo vodách a vzdušnom priestore pod čínskou jurisdikciou.

 

Holandská fregata HNLMS Tromp, počas inaugurácie nového prezidenta Taiwanu už trénovala s Američanmi v Juhočínskom mori, pred týždňom preplávala Taiwanským prielivom, v správe sa spomína ja návšteva indických vojnových lodí na Filipínach:

 

P.S.2 Jeden šťastný človek sa nedávno zrejme len tak premával po mori, stretol tam prototyp čínskej fregaty Type 054B, z diaľky si ho pozrel a správne určil kaliber jej hlavného námorného kanóna na 100 mm. Táto milá náhoda naznačuje, že fregát Type 54A skutočne vznikne len 50 jednotiek ako bolo uvedené v článku dňa 11.6.2024. Správa bola v Číne tiež zverejnená o deň neskôr dňa 12.6.2024.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov