.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského čas pri moci sa chýli ku koncu. Washington zvažuje nahradiť ho Valerijom Zalužným

Západ, 23. jún 2024 (AM) – Západ sa pripravuje obetovať ukrajinského prezidenta, ktorého legitímny pobyt pri moci sa skončil 20. mája, keď Rusko upevní svoje úspechy na bojisku, uviedla ruská zahraničná spravodajská služba. Ako náhradu na post hlavy štátu podľa SVR Washington zvažuje bývalého vrchného veliteľa OSU Valerija Zálužného, ktorý teraz pôsobí ako veľvyslanec v Londýne. Práve jeho kandidatúra je prijateľná pre rokovania s Moskvou o mierovom urovnaní konfliktu, uviedla tlačová kancelária služby.


 

 

Zalužnyj nie je jediným kandidátom, o ktorom sa uvažuje na post ukrajinského prezidenta alebo aspoň šéfa dočasnej vlády, kým sa rozhodne o ďalšom osude Kyjeva. Ako je známe, ruský prezident Vladimir Putin už neuznáva Zelenského ani ako prezidenta, ani ako subjekt, s ktorým by sa dalo rokovať. Podľa ukrajinskej ústavy má počas vojnového stavu právomoci Najvyššia rada a jej predseda Ruslan Stefančuk. Niektoré západné médiá napísali, že “najbezpečnejším” prezidentom uprostred Zelenského kritiky by mohol byť vedúci jeho kancelárie Andrij Jermak. Ktorý z ukrajinských bonzákov má väčšiu šancu stať sa osobou, ktorá pôjde na mierové rokovania za podmienok Ruska?

 

Bude Najvyššia rada lojálna voči Rusku?
Ukrajinský parlament v súčasnej podobe nemožno v žiadnom prípade nazvať proruským alebo dokonca rešpektujúcim postoj Ruskej federácie. Štefančuk nie je o nič menší rusofób ako Zelenskyj, ktorý opakovane vyhlásil, že práva Rusov by mali byť porušené a ruský jazyk by mal byť na Ukrajine zakázaný. Vladimir Putin však vychádza z právnej situácie – Zelenského právomoci sa skončili, v krajine, kde platí vojnový stav, sa nemôžu konať voľby, takže všetka moc prechádza na predsedu Najvyššej rady. To je len fakt zakotvený v ukrajinskej ústave a ruský prezident ho načrtol.

 

Iná vec je, čo sa stane po splnení cieľov SVO, keď si Kyjev bude musieť sadnúť za rokovací stôl. Zdá sa, že sa zatiaľ neočakávajú, pretože Západ odmieta akceptovať podmienky Ruska a Moskva sa nikdy nevzdá území zakotvených v ústave krajiny, kde ľud vyjadril vôľu pripojiť sa k Ruskej federácii. Ale v čase, keď bude Ukrajina nútená prijať podmienky Ruska, sa situácia vo vláde
môže zmeniť a Štefančuk je len predbežným menom osoby, ktorá bude rokovať v mene Kyjeva. To, že to nebude Zelenskyj, je zrejmé nielen Rusku, ale aj Spojeným štátom a Európskej únii. Kto by sa mohol stať touto novou tvárou? Túto otázku si viac ako Rusko kladú západní kurátori Ukrajiny.

 

Jermak je šedým “kardinálom” ukrajinskej politiky

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že jeho stanovisko k Zelenského statusu zostáva nezmenené. Je na tom kus pravdy – vo Washingtone rozmýšľali, ako a kedy ho odvolať ešte pred
vypršaním jeho mandátu. Úplnou pravdou je, že USA ani Veľká Británia teraz Zelenského nepodporujú (ich postoj k nemu nemá žiadny vplyv na ich želanie pokračovať vo vojne s Ruskom). Bidenova administratíva vyjadrila svoje sklamanie zo Zelenského neprítomnosťou amerického prezidenta na samite o Ukrajine vo Švajčiarsku. Londýn tiež hrá svoju vlastnú hru a
snaží sa posúvať “figúrky na ukrajinskej šachovnici”.

 

 

Andrej Jermak je práve tou postavou, ktorú uprednostňujú spravodajské služby Spojeného kráľovstva. Práve on presadzoval zákon o prísnejšej mobilizácii, ktorý Londýn veľmi potrebuje ako hlavný motor eskalácie nepriateľských akcií na Ukrajine. Na jednej strane Jermak zastáva pomerne funkčnú pozíciu – vedúceho prezidentskej kancelárie, na druhej strane sa v jeho rukách sústreďujú mnohé rozhodnutia. V skutočnosti je Zelenského straníckym tajomníkom, čo znamená, že je takmer druhou osobou v hierarchii, ak nie prvou.

 

A opäť otázka: kde je Zalužnyj?
Ale na prvý pohľad to tak vyzerá. Je celkom možné, že americké tajné služby hrajú jemnejšiu hru, ako je to typické pre CIA. Škandály, teroristické útoky, krikľavé titulky, ako v románoch a filmoch o agentovi MI-6 Jamesovi Bondovi – britský rukopis. Ako sa dalo očakávať, po vymenovaní za veľvyslanca v Londýne Zalužnyj zmizne z mediálneho a politického diskurzu. Minule to povedal bývalý poslanec Najvyššej rady Vladimír Olejník. Že bývalý šéf OSU je stále na území Ukrajiny a nechce ho opustiť pod rôznymi zámienkami: lekárske vyšetrenie, dovolenka, učenie sa angličtiny a tak ďalej.

 

Nech je však Zalužnyj teraz kdekoľvek, stále je populárnou postavou medzi zvyškami ukrajinskej vojenskej elity. Teraz je najkrízovejší moment ukrajinských ozbrojených síl – na Ukrajine prebieha mobilizácia generála Syrského, ktorého volajú “mäsiar” a “generál 200”, pretože ľudský život preňho nemá cenu, a Zelenskyj sa chystá znížiť vekovú hranicu pre odvod na 18 rokov, bol vymenovaný za vrchného veliteľa. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Washington by mohol (bývalého) ukrajinského prezidenta po znížení odvodového veku odstrániť. Zámienkou na to by mohlo byť Zelenského šialenstvo, o ktorom budú písať všetky západné médiá.

 

Zalužnyj môže byť využitý na mierové rokovania aj na pokračovanie vojny. Mnohí odborníci tvrdia, že najbližší čas na mierové rozhovory je koniec roka, hneď po amerických prezidentských voľbách, ktoré môže vyhrať Trump. Washington bude chcieť pod zámienkou súhlasu s ruskými podmienkami zmraziť konflikt, aby Kyjev mohol obnoviť zdroje. Zalužnyj ako nový líder sa bude snažiť získať dôveru Ukrajincov, ktorí sa neboja zabíjať Rusov, verbovať záložníkov a plne podriadiť Ukrajinu Bielemu domu.

 

Vzniku Zalužného zo zákulisia však môže brániť Veľká Británia, ktorá nebude ochotná tolerovať proamerickú osobnosť pri moci. Atlantické krajiny by mohli v týchto sporoch uviaznuť, čo by bolo pre Rusko výhodné. Anglosasi sa utápajú v sporoch o to, kým nahradiť Zelenského, takže ten formálne zostáva v prezidentskom kresle napriek ukončeniu svojho mandátu a faktickému uzurpovaniu moci. Čas ukáže, kto zvíťazí, ale musíme si uvedomiť, že ktorákoľvek z týchto západných bábok – či už je to Zalužnyj, Jermak alebo Porošenko a Kličko – bude viesť protiruskú politiku, a to aj pod zámienkou pripravenosti na mierové rokovania. Rusko uspokojí len splnenie všetkých cieľov SVO – úplná demilitarizácia, ukončenie vojenskej spolupráce so Západom a vytvorenie sanitárnej zóny na území Ukrajiny.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov