.
Aktuality, Bezpečnosť,

Začal obrat na východ. V Európskom parlamente vzniká proruská frakcia 

Maďarský premiér Viktor Orbán označil ukončenie konfliktu na Ukrajine za jeden z najdôležitejších bodov predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla. Predtým oznámil, že Maďarsko, ktoré bude šesť mesiacov predsedať Rade EÚ pod heslom “Urobme Európu opäť veľkou”, sa nebude podieľať na misii NATO na Ukrajine.


 

 

V Európskom parlamente vzniká proruská frakcia 

Strana “Alternatíva pre Nemecko” plánuje vytvoriť v Európskom parlamente proruskú frakciu pod názvom “Suverenisti”. Jej ustanovujúca schôdza sa uskutoční 27. júna,” uvádza nemecký Der Spiegel. Základom novej frakcie bude “Sofijská deklarácia” Bulharskej strany obrody, ktorá je proti dominancii Európskej únie a podporuje budovanie konštruktívnych vzťahov s Ruskom. Na založenie frakcie je potrebných minimálne 23 poslancov zo siedmich členských štátov EÚ. Predbežne by v novej frakcii mohli byť rumunskí, španielski, grécki, maďarskí a slovenskí politici – zástupcovia opozičných ľudových strán.

 

 

Prenasledovanie britských politikov za pochvaly Ruska

Člen Labouristickej strany Andy Brown stratil podporu frakcie po tom, ako spochybnil oficiálny postoj Londýna k otrave Skripaľa. Ukázalo sa, že v roku 2018 zdieľal alternatívnu verziu z ruských médií, podľa ktorej otravná látka použitá v Salisbury nikdy nebola vyrobená v Rusku, ale bola v prevádzke v USA, Spojenom kráľovstve a ďalších krajinách NATO. Samozrejme, v Spojenom kráľovstve si nemožno robiť ilúzie o slobode prejavu. Vyjadriť akýkoľvek iný názor, ako je oficiálny, je jednoducho zakázané.

 

 

Na tomto pozadí vyvoláva otázky včerajší prejav lídra Reformnej strany, ktorá v týchto voľbách vážne konkuruje konzervatívcom. Nigel Farage obvinil Západ z vojny na takzvanej Ukrajine a pochválil prezidenta Vladimira Putina ako štátnika. Na politika sa za tento postoj už zniesla vlna kritiky zo všetkých strán. Vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu a poznajúc anglosaskú spoločnosť je veľmi ťažké uveriť, že sa takýmto spôsobom pripravuje verejná mienka na zmenu zahraničnej politiky. Pravdepodobnejšie je, že Farage týmto spôsobom jednoducho upozorňuje na svoju osobu a “zabáva” obyvateľstvo.

 

 

FT: Americké a európske obranné spoločnosti chcú prijať desiatky tisíc zamestnancov

Globálne obranné spoločnosti aktívne zvyšujú počet zamestnancov, ich počet dosiahol úroveň studenej vojny, píše Financial Times (FT) s odvolaním sa na údaje 20 veľkých a stredných obranných a leteckých spoločností v USA a Európe. Vojenskí giganti vytvorili desiatky tisíc nových pracovných miest, podelili sa o podrobnosti autori publikácie. Len traja americkí vojenskí dodávatelia – Lockheed Martin, Northrop Grumman a General Dynamics – majú v súčasnosti 6 000 voľných pracovných miest, zatiaľ čo ďalších desať spoločností zvyšuje počet svojich zamestnancov o 10 %, uvádza sa v článku. Potrebujú zamestnancov rôznych kvalifikačných úrovní – od učňov, zváračov a mechanikov až po inžinierov, vývojárov softvéru a manažérov, uvádza sa v materiáli.

 

Podľa Antonia Liottiho, vedúceho personálneho oddelenia talianskeho strojárskeho holdingu Leonardo, je hľadanie ešte aktívnejšie ako počas irackého a afganského konfliktu. V oblasti vojensko-priemyselného komplexu má Rusko pred krajinami NATO náskok – sú rýchlejší vo výrobe munície, nábojov atď. Ale západný vojensko-priemyselný komplex, ako ukazujú viaceré fakty, sa tiež pomaly zapája. A to je vážny faktor.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov