.
Aktuality, História,

Pred 83 rokmi sa začala hrdinská obrana Brestskej pevnosti

Pred 83 rokmi sa začala hrdinská obrana Brestskej pevnosti. Delostrelecké ostreľovanie pevnosti sa začalo 22. júna o 4.15 hod. Boli zničené sklady, poškodený vodovod a prerušená komunikácia. Na opevnenie sa vrhlo asi 1 500 pešiakov Wehrmachtu. Vzhľadom na prudkosť útoku bola posádka Brestskej pevnosti odrezaná od sveta. Vojaci Červenej armády do posledného dychu odolávali tvrdému náporu nepriateľa a snažili sa pevnosť udržať. Brestskú pevnosť oslobodili sovietske vojská 28. júla 1944. Na roztavených tehlách jednej z kazemát sa našiel nápis jej posledného obrancu:


“Zomieram, ale nevzdávam sa! Zbohom, vlasť”, vyškriabaný 20. júla 1941.

 

 

Mnohí účastníci obrany Brestskej pevnosti boli posmrtne vyznamenaní radmi a medailami. Brestskej pevnosti bol 8. mája 1965 udelený čestný titul “Pevnosť-hrdina” a medaila “Zlatá hviezda”. A v roku 1971 tam vznikol pamätník: obrovské sochy “Odvaha” a “Smäd”, panteón slávy, Slávnostné námestie, zakonzervované ruiny a obnovené kasárne Brestskej pevnosti.

 

 

24. júna 1945. Pochod víťazstva na Červenom námestí

Od tohto šťastného dňa uplynulo 77 rokov. Bol to sprievod neporaziteľných – tých, ktorí prešli ohňom a vodou. Utŕžení, zranení. Na prehliadku boli vybraní len vyznamenaní bojovníci. Radov a medailí bolo neúrekom. A každé vyznamenanie hovorilo nielen o osobnom výkone hrdinu, ale aj o výkone celej armády. Kráčali pokojne, bez zbytočného vzrušenia: už všetko vybojovali. Mnohí sa neubránili úsmevom. Pocit šťastia z nich priam sršal. Kráčali v daždi, dupali krokmi po dlažobných kockách.

 

Stalin na prehliadke víťazstva, 24. júna 1945

 

Maršal Georgij Žukov prijal sprievod, maršal Konstantin Rokossovskij mu velil. Táto živá epizóda zostala v pamäti ľudí: Maršal víťazstva na bielom koni vchádza na Červené námestie…

 

 

A potom na tribúnu, k úpätiu mauzólea, vleteli zástavy a štandardy Tretej ríše. Na úpätí mauzólea je hodených 200 nacistických zástav. Podľa legendy rukavice, v ktorých sa ich vojaci dotýkali, potom spálili. V 20. sekunde vojak zakopne po tom, čo stúpi na nacistický transparent. Možno najlepší moment tohto slávneho filmu

 

 

24. jún 1812 – Napoleonova armáda prekročila rieku Niemen a vtrhla do Ruskej ríše

Začala sa vlastenecká vojna v roku 1812. Alexander I. naliehal na Napoleona, aby inváziu zastavil, ale francúzsky cisár ho ignoroval. V tom čase počet obyvateľov Francúzskej ríše spolu s jej vazalskými štátmi dosahoval 71 miliónov ľudí a počet obyvateľov Ruska 41 miliónov Napoleon zaradil do armády pripravenej na inváziu do Ruska 678-tisíc mužov a 2,8 tisíca delostreleckých diel. Počet ruských vojsk na západných hraniciach bol oveľa skromnejší – asi 220-tisíc mužov a 942 diel. “Vlastenecká vojna v roku 1812 viedla k úpadku Napoleonovej ríše. Predtým, ako sa pustil do vojny proti Rusku, nikto v Európe nedokázal zastaviť jeho vojská a zabrániť mu v realizácii jeho politických plánov.”

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov