Severokórejskí tankisti
Aktuality, Pozemná technika,

Unikátne raketové technológie, delostrelecké zbrane a lode: čo severná Kórea a Vietnam môžu poskytnúť Rusku a čo Rusko im?

Na spoluprácu vhodné oblasti pomenoval vojenský korešpondent Komsomoľskej pravdy plk. Viktor Baranec.


“Ruská federácia nevylučuje rozvoj vojensko-technickej spolupráce s KĽDR v súlade s dnes (19. 6. 2024) podpísaným dokumentom (má sa na mysli Dohoda o komplexnom strategickom partnerstve – pozn. red.),” vyhlásil V. Putin na tlačovej konferencii po rozhovoroch s lídrom KĽDR Kim Čong-unom. Podobné dokumenty boli podpísané aj vo Vietname.

Čo sa teda skrýva za pojmom vojensko-technická spolupráca? Čo môže Rusko poskytnúť KĽDR?
KĽDR má veľký záujem o unikátne ruské raketové technológie. Konkrétne, mnohí analytici poukazujú na vášeň Kim Čong-una o technológie prekonania zahrievania hlavíc rakiet pri vstupe do atmosféry z vesmíru. V tomto sú naši vedci – majstri a, samozrejme, môžu partnerom pomôcť.

 

Veľa sa svojho času hovorilo aj o tom, že Pchjongjang aktívne pracuje na svojom vesmírnom programe, pri ktorom by mu Rusko opäť mohlo pomôcť – pri konštruovaní severokórejských družíc.

Naše lodenice jedna za druhou púšťajú plavidlá na hladinu. Pričom aj tu môžeme poučiť kolegov z krajiny, ktorá sa pokúša všetko robiť vlastnými silami, zabezpečiť im prielom v lodiarstve (vrátane ponoriek). Obdobne je to pri letectve. Moskva je, okrem toho, podľa Putina, pripravená ponúknuť Pchjongjangu “veľa zaujímavých projektov” v oblasti dopravy i poľnohospodárstva. Slabým miestom KĽDR je jej infraštruktúra. Rusko je pripravené pomôcť jej v tom, pričom tu využije svoje gigantické skúsenosti z budovania železničných a automobilových trás.

Čo môže zase KĽDR poskytnúť Rusku?
Pchjongjang má mohutný vojensko-priemyselný komplex. Armáda republiky disponuje tisícmi moderných dronov, samochodných delostreleckých systémov, raketometov, obrovským arzenálom taktických rakiet, reaktívnych striel a delostreleckých granátov (sovietskeho kalibru). Pochopiteľne, že toto všetko sa hodí ruskej armáde v ŠVO. KĽDR má, okrem toho, aj takú techniku, ktorú jej môžu závidieť dokonca vojensky najvyspelejšie štáty. Napríklad 600 milimetrový (!!) raketomet KN-25. Je to vskutku strašná zbraň. Na jednej strane má kvality raketometu, na druhej systémov operačno-taktickej triedy. Dolet 450 kg riadenej strely je do 380 km s odklonom od cieľa do 10 metrov.

 

Severokórejský raketomet KN-25

Armáda KĽDR má tiež delá, ktoré prekonávajú v dosahu a presnosti paľby aj niektoré ruské. Okrem toho má kórejská armáda takmer bezodnú zásobu rakiet ku kaťušiam BM-21 Grad, ktoré sa pri použití v ničom nelíšia od sovietskych. Pričom Pchjongjang sa chce o toto všetko s ruskou armádou podeliť. Aj s obsluhami, ktoré ovládajú nielen bojové železo, ale majstrovsky aj automat Kalašnikov…

Čo môže Rusko poskytnúť Vietnamu?
Rusko tradične dodáva do Vietnamu kovy a aj výrobky z nich – stroje a zariadenia. V kurze sú aj potraviny a poľnohospodárske suroviny, minerálne hnojivá, výrobky chemického priemyslu. Čo sa týka perspektív rusko-vietnamskej vojensko-technickej spolupráce, o tom je hovoriť predčasné. Jasnejšie to bude, keď bude vidieť, ktoré dokumenty boli podpísané, a ktoré síce podpísané boli, ale nehovorí sa o nich.

Vie sa, že Hanoj upevňuje a modernizuje armádu i námorníctvo. Preto má veľmi seriózne potreby i požiadavky. Vietnamskí špecialisti majú naďalej záujem o naše dieselovo-elektrické ponorky, fregaty a raketové člny, sledujú aj naše stíhače a systém PVO.
Mimochodom, čo sa týka raketových člnov, Rusko už vo Vietname zorganizovalo stavbu šiestich takýchto plavidiel.

Rusko s Vietnamom mnohé roky úzko spolupracuje vo vojenskej oblasti. My sme tam hlavným dodávateľom zbraní a vojenskej techniky. Máme uzavretý obrovský kontrakt na dodávku univerzálnych stíhačov Su-30MK2 (ide približne o miliardu dolárov) a šiestich dieselovo-elektrických ponoriek triedy 636.1 “Varšavianka” (na sumu približne 2 miliardy dolárov). No a v roku 2019 bol podpísaný kontrakt na nákup najmenej 12 cvične-bojových lietadiel Jak-130. Suma tohto kontraktu je vyše 350 miliónov dolárov.
Ostatná správa SIPRI hovorí, že v rokoch 2014-2018 sa Vietnam nachádzal na 4. mieste medzi dovozcami ruských zbraní, hoci v ďalších štyroch rokoch sa nákup znížil na úroveň 91 %.

 

Ponorka Varšavjanka

Prečo? Spôsobil to tlak Washingtonu na Hanoj. Táto otázka bola preto tiež na programe Putinovho vietnamského rokovania.
No a čo sa týka podpisov nových kontraktov, obe strany sa dohodli, že o nich nebudú verejne informovať. Pretože príliš žiarlivo sa to dotýka tak USA, Číny…

Čo môže Vietnam poskytnúť Rusku?
Vietnam nám dodáva hlavne stroje, vybavenie, textil a obuv, potraviny a poľnohospodársku produkciu.

 

Pohľad do minulosti

To, že Vietnam bol zásobovaný sovietskou výzbrojou v časoch jeho vlasteneckej vojny proti USA, to sa vie. Po rozpade ZSSR sa však Rusko stiahlo zo základne Kamraň, hoci zbrane Vietnamu neprestalo predávať. Lenže 23. mája 2016 bolo počas návštevy Baracka Obamu voči Vietname úplne zrušené embargo na dodávku amerických zbraní. Američania si však za svoju výzbroj vypýtali takú cenu, že vietnamskí generáli okamžite “stratili naň apetít”. A tak je súčasná situácia taká, že Vietnam nakupuje produkciu vojenského určenia predovšetkým v Rusku, aj keď zďaleka nie v sovietskych množstvách. Čiže obe strany mali o čom hovoriť. Špecialisti naznačujú, že to bola hlavne vojenská sféra a energetika. No a znalci dodávajú, že Vietnam pri tom kalkuluje aj so záujmami USA a Číny.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov