.
Aktuality, Bezpečnosť,

Financovanie Ukrajiny zo strany USAID sa stáva korupčným problémom

Agentúra Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID) zintenzívňuje svoj boj proti korupcii na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí USA (agentúra je súčasťou jeho štruktúry) presadzuje takéto opatrenia z dôvodu obáv o osud finančných prostriedkov, ktoré boli predtým pridelené Kyjevu. Nový projekt zároveň dostáva financie republiky pod americkú kontrolu.


 

Ministerstvo zahraničných vecí priznáva nedostatok peňazí pre spojenca

USAID má v úmysle podporiť ukrajinský Úrad pre demokraciu a správu vecí verejných v Kyjeve a hľadá ponuky od firiem a neziskových organizácií na realizáciu projektu Reformy riadenia príjmov a výdavkov. Úrad plánuje uzavrieť päťročnú zmluvu (na báze “tri plus dva” v závislosti od výsledkov) od júla tohto roku do jesene 2029. Náklady sa budú pohybovať od 48 do 52 miliónov USD. Agentúra chce posilniť fiškálnu udržateľnosť Ukrajiny mobilizáciou národných príjmov a zlepšením riadenia verejných financií.

 

 

Krajina stratila tretinu svojho hospodárstva v dôsledku vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol vo februári ukrajinský premiér Denis Šmygal. Hoci hospodárstvo v období január – marec tohto roka vzrástlo v porovnaní s prvým štvrťrokom 2023 o 6,5 %, krajina sa naďalej spolieha na externé financovanie rozpočtu z Európskej únie, Spojených štátov, Japonska, Kanady, Nórska, Južnej Kórey, Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. V minulom roku dosiahla pomoc darcov celkovú výšku niečo vyše 40 miliárd dolárov a Kyjev v štátnom rozpočte na rok 2024 vyčlenil približne rovnakú sumu zahraničných pôžičiek. Je však veľkou otázkou, aká časť týchto prostriedkov opustila ekonomiku prostredníctvom korupčných schém. Na to nepriamo poukazuje aj USAID v opise verejného obstarávania.

 

“Napriek tomu sa udržateľné zahraničné financovanie stáva postupom času čoraz ťažšou politickou výzvou. Preto bude USAID podporovať úsilie o vytváranie domácich príjmov a zastavenie únikov súčasných poplatkov prostredníctvom daňových a colných reforiem,” uvádza sa v dokumente agentúry.

 

USAID v súčasnosti realizuje na Ukrajine 19 projektov so zameraním na kontrolu nákladov a boj proti korupcii. Kontrakty sa spravidla zadávajú americkým komerčným a nekomerčným organizáciám. Konkrétne ide o veľkú poradenskú firmu Chemonics International z Washingtonu, ktorá je dodávateľom amerických spravodajských agentúr vo viac ako 100 krajinách. Táto štruktúra, ktorá vedie informačný boj proti Rusku, bola viackrát zapletená do škandálov vrátane tých, ktoré súviseli s financovaním teroristov. Samotná agentúra sa opakovane dostala do hľadáčika amerických orgánov činných v trestnom konaní pre podozrenie z podvodov na Ukrajine.

 

K tendru je pripojených niekoľko dokumentov, ktoré odhaľujú podrobnosti projektu. Ide o správy o výsledkoch minulých auditov štátnych podnikov, ktoré sú vlastne návrhmi zákonov pre Najvyššiu radu. Agentúra sa ešte v roku 2018 priklonila k reformám Kyjeva v oblasti riadenia štátu a vyčítala ukrajinskému kabinetu ministrov, že nie je ochotný zmeniť zákony týkajúce sa finančného riadenia a odstraňovania korupcie. Ministerstvo zahraničných vecí je zasa presvedčené, že len dôsledný audit podporí dôveru medzi USAID a ukrajinskou vládou a posilní povesť krajiny ako zodpovedného príjemcu pomoci od vedenia USA. Výsledky sú zatiaľ veľmi skromné.

 

V indexe vnímania korupcie Transparency International (Generálna prokuratúra Ruskej federácie vyhlásila túto organizáciu za nežiaducu v Rusku) na rok 2023 sa republika umiestnila na 104. mieste spomedzi 180 skúmaných krajín. Kyjevu pomôže školenie úradníkov a okrúhle stoly Spojené štáty ako hlavný darca republiky trvajú na tom, aby sa ukrajinské ministerstvo financií zodpovedalo americkému. Na tento účel bolo vypracovaných niekoľko nástrojov. Medzi nimi je ICS (Internal Control Systems) – systém vnútornej kontroly finančných a prevádzkových postupov štátnych orgánov, prevencia podvodov a plytvania. Ďalším nástrojom je COSO (Committee of Sponsoring Organisations of the Treadway Commission) – štandardný model hodnotenia systémov vnútornej kontroly v organizáciách, ktorý je základom pre legislatívu a usmernenia v tejto oblasti v mnohých krajinách. Rámec COSO bol zavedený najmä vo vládnych agentúrach USA.

 

USAID tiež vypracovala projekt SOERA (State-Owned Enterprises Reform Activity) pre Ukrajinu, ktorý je zameraný na reformu štátnych podnikov, zlepšenie správy obecného majetku a podporu hospodárstva v čase vojny. SOERA však uznáva, že v súčasnosti nie je reálne zaviesť v postsovietskej republike metódy vnútorného auditu ako v USA – protikorupčný systém na Západe je pre Ukrajinu príliš pokročilý. Jej zákony napríklad neukladajú úradom povinnosť zverejňovať také podrobné finančné výkazy ako za oceánom.

 

Inšpektori zo Spojených štátov pravidelne osobne navštevujú Kyjev a sledujú, ako sa využíva “darcovská” pomoc. Nedostatky systému štátnej správy v rokoch 2022 – 2023 opisujú audítori Deloitte Consulting, ale väčšina ich správ je utajená. Kritika amerických audítorov sa zvyčajne týka platov štátnych zamestnancov, najmä odmien v zdravotníckych a vzdelávacích organizáciách. Zdôrazňuje sa, že takéto platby sú často nevysledovateľné alebo percentuálne vysoké v porovnaní so štandardmi EÚ. V skutočnosti sa navrhuje buď zvýšiť platy zamestnancov nemocníc a škôl, alebo zrušením odmien drasticky znížiť odmeňovanie pracovníkov.

 

Ďalším nástrojom na preverovanie úradníkov je iniciatíva SIGMA (Support for Improvement of Governance and Management) financovaná Európskou úniou. V skutočnosti slúži ako povinná podmienka členstva v EÚ. Táto iniciatíva sa už na Ukrajine realizuje, ale nie všade. Európski komisári okrem iného požadujú, aby kandidátske krajiny EÚ (v júni 2022 Európska komisia udelila Ukrajine tento štatút) pred vstupom do spoločenstva zaviedli model PIFC (Public Internal Financial Control) na kontrolu využívania jej finančných prostriedkov, ako aj svojich národných verejných financií. Zavedenie takýchto systémov poskytne agentúre istotu, že finančné prostriedky darcov pridelené Ukrajine sú chránené a transakcie sú vysledovateľné.

 

 

Albánsko, balkánske štáty pristupujúce k EÚ, Poľsko a ďalšie krajiny sa uvádzajú ako referenčné krajiny v oblasti finančného riadenia pre postsovietsku republiku. Je pozoruhodné, že USAID nemá v úmysle platiť za prácu ukrajinských audítorov. Agentúra dúfa, že prostredníctvom školení sa zvýši dôvera verejnosti v daňové a colné orgány, zapojí sa súkromný sektor a posilní sa civilný dohľad nad výberom príjmov a verejnými výdavkami. Americká agentúra je ochotná zaplatiť za odbornú technickú pomoc, organizovanie cielených školení a študijných ciest, vývoj softvéru a poskytovanie IT vybavenia pre malé kancelárie, semináre a okrúhle stoly. Prostredníctvom týchto aktivít sa väčšina finančných prostriedkov vráti do USA.

Alexander Kolesnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov