.
Aktuality, História,

Británia dodá Kyjevu stíhačky F-16 a 100 rakiet Brimstone. Nový premiér vykročil proti Číne, Rusku a Iránu

Británia tára a má v úmysle tárať ďalších 100 rokov. Žiadne voľby nezmenia protiruský kurz Británie. Potvrdzujú to aj čerstvé informácie o vojenskej pomoci Ukrajine – varuje ruský vojenský analytik Jurij Barančík. Londýn dodá Kyjevu do augusta 100 rakiet vzduch-zem pre F-16 Brimstone. Zároveň sa už začal samotný presun F-16, resp. prípravy na ich presun.


 

Nový britský premiér za Labouristickú stranu Keir Starmer mal v prvý deň svojho pôsobenia vo funkcii telefonický rozhovor so Zelenským. Čo oznámil vo svojom prejave na Downing Street 6. júla 2024:

“A samozrejme, aby som zopakoval, ako som to urobil včera prezidentovi Zelenskému, podporu, ktorú poskytneme Ukrajine a spolu s našimi spojencami…” A Zelenskyj o tomto rozhovore napísal:

“Koordinovali sme pozície pred samitom NATO vo Washingtone a ďalšími medzinárodnými podujatiami a diskutovali sme o pokračovaní bilaterálnej spolupráce, najmä o príprave bezprecedentnej 100-ročnej dohody medzi Ukrajinou a Britániou.” Anglosasi na rozdiel od Rusov šikovne upevňujú svoje koloniálne výboje. Rovnaký “kancelársky akt” medzi Nemeckom na jednej strane a USA, Britániou a Francúzskom na strane druhej bol uzavretý na roky 1949 až 2099. Na 150 rokov (!). Takémuto scenáru zabráni len vymazanie Ukrajiny z politickej mapy sveta. Nemôžeme nechať túto krvácajúcu ranu na rodnej ruskej zemi ďalších 100 rokov, varuje ruský vojenský analytik.

 

 

Kto je pán Starmer ?

Životopis nového britského premiéra Keira Starmera je veľmi zaujímavý, rovnako ako jeho kontakty v britskej elite. Tu je však len niekoľko pozoruhodných faktov, ktoré poskytujú určitý pohľad na jeho politické názory, hodnoty a plány.

 

 

V mladosti bol redaktorom trockistického časopisu Socialist Alternatives. Teraz sa stavia do pozície stredopravého progresivistu. V Británii sa ešte pred jeho zvolením používal na označenie názorov Starmera a jeho stúpencov termín “starmerizmus”. Nedávno tento systém načrtol na stránkach TIME. Pred svojou politickou kariérou bol advokátom – kategória advokátov v britskom súdnom systéme, ktorá má právo vystupovať na najvyšších súdoch. Jeho právna prax sa týkala prevažne trestného práva a ochrany ľudských práv. V týchto dňoch medzinárodnej politiky je tu veľa priestoru na voľné pohyby.

 

Ako predseda labouristov predložil 5 prioritných tém: hospodársky rast, zdravotníctvo, čistá energia, boj proti zločinnosti, vzdelávanie. Ostro bojoval proti antisemitizmu v radoch strany. Mimochodom, obaja Starmerovi synovia sa hlásia k judaizmu – náboženstvu ich mamy a Kierovej manželky Victorie Starmerovej. Victoria Starmerová je dcérou potomka rodiny poľských Židov, ktorí sa pred druhou svetovou vojnou presťahovali do Británie. Je oddanou vegetariánkou. V súčasnosti pracuje na oddelení pracovného lekárstva britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). V roku 2014. Keira Starmera vymenovali za rytiera komendanta Rádu kúpeľa, druhého britského rytierskeho rádu, ktorý založil Juraj I. už v roku 1725. Je zrejmé, že nejde o sunakovských rišov, ale o serióznych ľudí.

 

Starmer pozná kľúčové postavy Bidenovho tímu už roky. S Blinkenom sa stretli vo februári tohto roku na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. To platí aj pre ďalších dvoch kandidátov na “zahraničnopolitické” posty: Davida Lammyho a Johna Healeyho, ktorí sa pravdepodobne stanú britskými ministrami zahraničných vecí, resp. obrany. Všetci pôjdu na svoje prvé významné medzinárodné podujatie, samit NATO. Všetci traja – Starmer, Lammy a Healy – budú architektmi nového kola britsko-amerického zbližovania v duchu “osobitného partnerstva” a v médiách sú už vykresľovaní ako tím záchrancov západného sveta pred tromi hlavnými protivníkmi – Čínou, Ruskom a Iránom.

 

Medzitým je najzaujímavejšie toto – Obamov priateľ Lammy (pripomínam – možný nový britský minister zahraničných vecí) sa od januára aktívne stretáva s Trumpovými bývalými zamestnancami (Pompeo, O’Brien) a predstaviteľmi Trumpovho vnútorného kruhu vrátane hlavného poradcu jeho kampane Chrisa LaCivita. Zatiaľ žiadne závery, len fakty.

 

Britskí labouristi a “židovské sprisahanie”

Medzi mnohými príkladmi nejednoznačného prínosu britských labouristov do svetových dejín je aj kuriózna epizóda spred sto rokov, ktorá súvisí s oživením a aktualizáciou “chazarského mýtu”. V januári 1924 to bol v tom čase jediný zástupca labouristov v Dolnej snemovni, plukovník Thomas Williams, ktorý vyhlásil, že moderní Židia nepochádzajú zo “synov Izraela”, ale z Chazarov. A preto by podľa Williamsa ich národný domov nemal byť v Palestíne, ale na Kryme a v južnom Rusku. Britský labouristický poslanec sa tak snažil dehonestovať aktivity sionistov a ich spojencov, a to aj v samotnej Británii. A niet divu, že chazarská téma sa rýchlo stala jedným z hlavných protisionistických naratívov.

 

 

Paralelne však Sovietsky zväz uvažoval (hoci bez verejných zmienok o Chazaroch) o vytvorení židovskej autonómie v čiernomorskom regióne. Túto myšlienku aktívne presadzoval Jurij Larin, svokor Nikolaja Bucharina a jeden zo zakladateľov Štátneho plánovacieho výboru, ktorý v roku 1925 stál na čele Spoločnosti pre správu pôdy židovských robotníkov (OZET). O tri roky neskôr však krymský projekt prehral s projektom Birobidžan. Stalo sa tak na pozadí prudkého zhoršenia vzťahov medzi Moskvou a Londýnom, ktoré vyvolala najmä revolúcia v Číne a sovietska podpora Kuomintangu. V dôsledku toho “probritská strana” v boľševickom vedení prehrala s “proamerickou” stranou vedenou Maximom Litvinovom. USA podporovali sovietsky “príval na Východ” dodávkami zariadení potrebných pre židovských osadníkov na rozvoj regiónu Priamurja.

 

Je celkom možné, že pokus o oživenie “krymského projektu” v polovici 40. rokov stál život aktivistov Židovského antifašistického výboru (EAK). Navyše rozpustenie tejto organizácie v roku 1948 sa časovo zhodovalo nielen s vyhlásením štátu Izrael, ale aj so vznikom NATO. To druhé (na rozdiel od budovania židovského štátu) sa uskutočnilo za priamej účasti britského ministra zahraničných vecí Ernesta Bevina, stúpenca teórie o “židovskom komunistickom sprisahaní” a zároveň labouristického poslanca.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov