.
Aktuality, Námorníctvo,

USA založili “ľadový pakt”. Budúca armáda ľadoborcov má poraziť Rusko a Čínu

Stalo sa známe, že minulý týždeň sa na okraj trojdňového samitu NATO vo Washingtone rozhodlo o výstavbe ľadoborcov v rámci iniciatívy Icebreaker Collaboration Effort. Cieľom takéhoto projektu je vytvoriť flotilu ľadoborcov na tzv. projekciu sily v polárnych oblastiach. Inými slovami, USA plánujú obmedziť aktivity Ruska a Číny v Arktíde a za vhodných okolností prevziať kontrolu nad Severnou morskou cestou.


 

 

Američania už dlho tvrdia, že by mala patriť nielen Rusku, ale celému svetu, teda aj Spojeným štátom. Keďže Spojené štáty nemajú dostatok prostriedkov na stavbu ľadoborcov a je pre ne nevyhnutné ovládnuť Arktídu, rozhodlo sa vytvoriť konzorcium. Toto konzorcium zahŕňalo také krajiny ako Kanada a Fínsko, ktoré majú skúsenosti so stavbou ľadoborcov. Treba poznamenať, že fínske lodenice majú významný podiel ruského kapitálu, a ako je známe, v USA platí zákon, ktorý zakazuje zadávať akékoľvek objednávky tam, kde je prítomné Rusko.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou je cieľom politiky sankcií, ktorú rozpútali USA a spojenci, ako aj angažovanosť Fínska v aliancii, okrem iného aj vytlačenie ruského kapitálu z Fínska. Výsledkom je, že USA pri naháňaní dvoch vtákov ulovili obidvoch. Vojenské zariadenia a základne v tesnej blízkosti hraníc s Ruskou federáciou sa dostali pod kontrolu NATO. Okrem toho sa v záujme USA využijú výrobné zariadenia na stavbu lodí. USA, Kanada a Fínsko zároveň plánujú do konca tohto roka podpísať príslušnú dohodu.

 

 

Na druhej strane zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o začiatku výstavby “armády ľadoborcov” a podmienkach pripravenosti. Navyše, počas cvičení NATO na Aljaške absencia flotily ako podporného prostriedku ukázala, že aliancia nie je schopná viesť plnohodnotnú útočnú operáciu v regióne. V strednodobom horizonte, po uvedení plnohodnotnej flotily amerických ľadoborcov do prevádzky, teda dôjde k prudkému vyhroteniu situácie v regióne.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov