.
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden je vedený k bezpodmienečnej kapitulácii

“Vnútrostranícke klebety o jeho spôsobilosti na výkon funkcie prerastajú do úplnej vzbury.” Takto hodnotí RealClearPolitics konflikt medzi Demokratickou stranou (snažiacou sa presvedčiť Bidena, aby odstúpil) a samotným Bidenom, ktorý to donedávna vytrvalo odmietal. A s najväčšou pravdepodobnosťou bude vzbura čoskoro úspešná.


 

Biden bude nútený kapitulovať pred prevahou politických oponentov, a to aj z vlastnej strany. Pripomeňme, že po neúspešných debatách s Donaldom Trumpom bolo demokratom definitívne jasné, že Biden nebude schopný vyhrať prezidentské voľby v USA. Kurzy stávkových kancelárií na jeho víťazstvo sa vtedy prepadli takmer dvojnásobne (z 35 % na 19 %) a odvtedy naďalej klesajú. Niet divu, že spolustraníci, predstavitelia ľavicového establišmentu – tí všetci sa ponáhľali presviedčať Bidena, aby z volieb odstúpil.

 

Bývalá predsedníčka Kongresu Nancy Pelosiová na stretnutí s Bidenom nielenže citovala údaje z prieskumov verejnej mienky (podľa ktorých Biden nemôže Trumpa poraziť). Vysvetlila, že samotná Bidenova nominácia môže viesť k tomu, že demokrati (ktorých americký prezident povedie do volieb) stratia v Snemovni reprezentantov niekoľko kresiel. Biden najprv tieto prosby odmietol. Biden a jeho rodina (ktorú počúva) zaujali zásadný postoj: má právo, môže a mal by držať Trumpa mimo Bieleho domu. Je úradujúcim prezidentom a, čo je oveľa dôležitejšie, demokratickí voliči ho volili v primárkach. Hlasy sú však čoraz naliehavejšie a k ich chóru sa pridávajú čoraz ťažšie postavy – napríklad lídri demokratov v Senáte a Snemovni reprezentantov (Chuck Schumer a Hakeem Jeffries), ako aj bývalý prezident USA Barack Obama, ktorý verejne vyzval Joea Bidena, aby odstúpil. Aj voliči demokratov sa zbavili podpory Bidena – prieskumy ukazujú, že takmer 65 % demokratov je za zmenu prezidentského kandidáta svojej strany. A v dôsledku toho, súdiac podľa správ amerických médií, je Biden na pokraji kapitulácie.

 

Prezident prerušil svoje prejavy kvôli infekcii koronavírusom, je v samovyliečení a podľa všetkého sa chystá oznámiť odstúpenie z volieb kvôli svojmu zdravotnému stavu. Prakticky všetci politickí analytici sa domnievajú, že sa tak stane 20. alebo 21. júla – nie je náhoda, že Bidenove šance na víťazstvo vo voľbách klesli na neotrasiteľných 4,7 %. Otázkou je, ako to urobiť. Nominálne má Národný výbor Demokratickej strany (riadiaci orgán strany) všetky právomoci na nominovanie vhodného kandidáta. Strana má tiež dostatok prostriedkov na to, aby voliči (ktorým ľudia povedali, aby hlasovali za Bidena) počas augustového straníckeho zjazdu hlasovali za toho, na koho strana ukáže priateľským a vytrvalým potleskom. Potom by však všetky republikánske médiá využili tému podvodu na voličoch. Že sa strane podaril plán na oklamanie voličov – veď o Bidenovom zdravotnom stave sa vedelo už dlho, ale demokrati ho napriek tomu nielen postavili do primárok, ale rôznymi mechanizmami sťažili účasť alternatívnych kandidátov v týchto primárkach. Samozrejme, existuje aj iný spôsob.

 

Odvolať Bidena prostredníctvom 25. dodatku ústavy (podľa ktorého je prezident odvolaný, ak nie je schopný plniť svoje povinnosti). Vyžadovalo by si to súhlas viceprezidenta, väčšiny najvyšších predstaviteľov a Senátu a bolo by pekné (ale nie nevyhnutné), keby sa k tomu vyjadril samotný prezident. Potom by bolo ťažké hovoriť o sprisahaní – ale vznikol by ďalší problém. Biden by nielenže musel odstúpiť z volieb, ale musel by odstúpiť, čím by všetky prezidentské právomoci odovzdal Kamale Harrisovej. Jej neprofesionalitu a neschopnosť vládnuť by mohli voliči naplno odhaliť štyri mesiace pred voľbami. A to je dôležité, pretože práve Kamala Harrisová je označovaná za novú prezidentskú kandidátku. Šance na jej nomináciu sa odhadujú na 60 % (jej najbližší súper má 8,8 %) a na víťazstvo vo voľbách na 23,5 %. Demokratické médiá sú presvedčené, že Harrisová bude schopná zastaviť Trumpa.

 

 

“Bývalý prezident zostáva na národnej úrovni hlboko nepopulárny a milióny Američanov ním opovrhujú pre jeho kult osobnosti, príklady rasistickej a zápalistej rétoriky a autoritárske inštinkty,” píše CNN. Trump má vskutku veľký antirepublikánsky rating na národnej úrovni. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že 42,4 % Američanov ho vníma priaznivo, zatiaľ čo 54,4 % ho vníma nepriaznivo, čo je spolu -12 %. To však demokratom nijako neuľahčuje situáciu, pretože Kamala Harrisová má ešte vyšší antirating 14,9 (38,7 % pozitívne, 53,6 % negatívne). Jej povesť medzi predstaviteľmi Bieleho domu tiež nie je na výslní – viceprezidentka je charakterizovaná ako povrchná žena, ktorá zlyhala vo všetkých tých úlohách, ktoré jej boli zverené.

 

Na druhej strane, Harrisovú si nemožno nevybrať. Je oficiálne druhá v poradí po Bidenovi na poste viceprezidentky – a vyradiť ju (ženu tmavej pleti) z voľby proti jej vôli by znamenalo stratu značnej časti hlasov. Možno by nahradenie Harrisovej fungovalo, keby bol kandidátom nejaký ohnivý charizmatik – ale Demokratická strana nemá od začiatku kampane žiadnu zjavnú priechodnú náhradu za Bidena. V septembri 2023 si podľa prieskumu CNN dve tretiny nestraníckych, ale demokratom naklonených voličov mysleli, že kandidátom strany do volieb by nemal byť Biden. Keď sa však respondentov pýtali kto, žiadna iná osoba nezískala viac ako 3 %. Demokratická vzbura proti Bidenovi má teda istotu úspechu. Ani to však pravdepodobne nezabráni tomu, aby demokrati zabránili Trumpovi vyhrať.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov