.
Aktuality, Pozemná technika,

„Zabiják tankov.“ V USA priznali nepríjemnú pravdu o konflikte na Ukrajine

Americké tanky Abrams sa ukázali byť neefektívne na ukrajinskom bojisku, napísal Business Insider.
“Abrams nedokázal viesť tie boje, na ktoré bol skonštruovaný, na Ukrajine, kde masové obrnené útoky neboli možné a kde je boj tanku proti tanku zriedkavosťou,” hovorí sa v článku.


 

Ďalej sa v ňom uvádza, že tento typ tankov narazil na ukrajinskom fronte na rad ohrození: ukázalo sa, že Abramsy sú zraniteľné od dronov, od protitankových prostriedkov i od mín. Zároveň sa americký tank stal vysoko prioritným cieľom v prvej línii.
Tento stav v podstate priznal aj (ne)prezident Ukrajiny V. Zelenský, keď v centre Ronalda Reagana vo Washingtone priznal, že americké Abramsy nedokážu ovplyvniť situáciu na fronte.

 

S vyslaním Abramsov na Ukrajinu USA súhlasili v januári 2023, keď Kyjev do omrzenia tvrdil, že sú mu životne dôležité na prelomenie ruskej obrany. Na bojovom poli sa však Abramsy objavili až na začiatku tohto roka a nič prevratné tam nedokázali.
Navyše čoskoro západné médiá začali tvrdiť, že OSU prestali používať Abramsy kvôli aktivite ruských dronov.

 

Rheinmetall tvrdí, že Západ bude musieť kvôli Kyjevu zásoby munície dopĺňať 10-15 rokov
Štáty EÚ a NATO, ktoré bojovo podporujú Ukrajinu, jej dodávajú ročne 2,4 milióna kusov munície. Znamená to, že vlastné vyprázdnené arzenály budú dopĺňať 10-15 rokov, vyhlásil generálny riaditeľ Rheinmetall Armin Papperger v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

“Ukrajina potrebuje ročne počas vojny 2,4 milióna striel. No nielen my vyrábame muníciu, pokračujú v tom USA i ostatná Európa. Momentálne je tento počet dostatočný. Budeme však potrebovať ďalších 10-15 rokov, aby sme doplnili zásoby Bundeswehru a našich partnerov,” povedal.

 

Rheinmetall podľa neho rozšíri svoje výrobné kapacity a v roku 2026 bude môcť dodávať na trh 1,1 milióna kusov striel.
Poznamenal tiež, že do začiatku konfliktu na Ukrajine Rheinmetall dodával len 70 tisíc kusov munície ročne.
V októbri 2023 list die Welt oznámil, že Rheinmetall zvýšil od začiatku ŠVO ceny 155 mm striel o vyše 1,5-krát. V júni Papperger vyhlásil, že Kyjevu vystačia západné zbrane len na obdobie 6-12 mesiacov, pričom dodávky vysychajú kvôli neexistujúcemu rozpočtu.

 

Akú ochranu svojich obrnencov T-80 si vymysleli ruskí tankisti v ŠVO?

Ministerstvo obrany RF oznámilo, že osádka jedného z tankov T-80 v zostave skupiny vojsk “Vostok” v zóne ŠVO samostatne zdokonalila svojho obrnenca, pripevniac mu dodatočnú ochranu. Tá je vraj efektívna proti FPV dronom a magnetickým mínam. “V čelnej časti tanku je špeciálna vlečná sieť na odmínovanie priechodov,” napísal list Moskovský komsomolec. Uviedol tiež, že tankisti spevnili pancier pomocou závesných priezorov a oceľových listov na tele tanku. Dodatočná dynamická ochrana je pripevnená na dno, aby chránila tank od výbuchov magnetických mín.

 

 

Zelenský o neefektivite systémov Patriot
Systémy Patriot nedokážu zabezpečiť Ukrajine spoľahlivú ochranu pred ruskými riadenými leteckými bombami (KAB), vyhlásil (ne)prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský. V rozhovore pre Philadelphia Inquirer povedal, že Patrioty sú príliš drahé, preto proti ruským KAB-om OSU nebudú mať dostatočný počet rakiet, tvrdí TASS. Konkrétne uviedol, že ak vziať “cenu rakety Patriot a počet rakiet Patriot” a ak ich porovnať s bombami KAB, tak Ukrajina nikdy nebude mať tisíce rakiet Patriot. Podtrhol, že Ukrajina ich nemá ani stovku mesačne, pretože každá raketa stojí vyše 3 milióny dolárov. Pričom otázka tu nespočíva len v peniazoch, ale aj v tom, že v takom množstve nie sú ani vyrábané. Zelenský ďalej preorientoval pozornosť, keď nastolil otázku o dodávkach Ukrajine ďalekonosných rakiet na útok do hĺbky ruského územia.

 

Opäť prví na svete! Rusi skonštruovali prvý pozemný robot – kamikadze
Nazvali ho “Depeša”. Riadi sa pomocou joysticku alebo FPV prilby. Pásový dron je predurčený na ničenie živej sily a techniky OSU a tiež na ničenie tzv. “Dračích zubov”. Robot skonštruovali vo “Vysokopresných komplexoch”, ktoré sú súčasťou Rostechu. Momentálne mašina absolvuje všemožné testy, vrátane priamo na bojisku ŠVO. Jednou z výnimočných charakteristík robota, okrem kompaktnosti a manévrovosti, je jeho nosnosť. Do dnešných dní sa medzi FPV drony rátali len lietajúce koptéry.

 

Čím prekvapila ruských špecialistov trofejná raketa ATACMS?
Hovorí o tom vojenský dopisovateľ Komsomoľskej pravdy plk. Viktor Baranec:
“Moji dávni známi, vojenskí vedci z jedného vedeckého inštitútu MO RF, mi povedali, že “len-len, že stíhajú” študovať elektroniku zahraničných dronov, rakiet, riadených granátov a inej bojovej techniky, ktorú naša armáda získava ako trofeje. V tejto bohatej kolekcii “výrobkov” NATO sa počas ŠVO ocitlo už vyše sto rôznych exponátov, vyvolávajúcich osobitý záujem našich konštruktérov, technikov, technológov i inžinierov elektroniky.

 

No a teraz sa im do rúk dostala neuveriteľne zaujímavá vecička – laserová gyroskopická jednotka americkej operačne-taktickej rakety ATACMS a GPS modul (v podstate je to GPS-anténa, ktorá koriguje let rakety na počiatočnej i záverečnej fáze letu balistickej trajektórie).

 

 

Čo teda prezradila našim vedcom táto vnútorná výplň rakety ATACMS? Čím ich udivila? K akým záverom ich priviedla? Takto na tieto otázky odpovedal špecialista, ktorého meno i funkciu nesmieme prezrádzať:
– Vďaka tejto trofeji vieme analyzovať činnosť systémov rakety počas celej letovej dráhy. A hlavne – základňu korekcií, t.j. ako veľmi dokáže raketa kontrolovať a meniť trasu po štarte. Samozrejme, že sme si nemohli nevšimnúť aj to, že sú tu hneď tri laserové gyroskopy. To ony stabilizujú ATACMS na predurčenej balistickej dráhe. Šikovne vymyslené! Poučíme sa z toho…

 

Po tomto vyjadrení som si spomenul na slová V. Putina:

“Ruskí špecialisti by mali využiť možnosť nazrieť dovnútra západnej techniky. Ak je príležitosť nazrieť dovnútra a pozrieť sa, či tam nie je niečo vhodné pre nás, prečo to nevyužiť?”
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov