Su-34NVO
Aktuality, Letectvo,

Možné aspekty vedenia ruských vzdušných úderov na ukrajinskom bojisku

Ako doplnenie a rozšírenie predchádzajúcich článkov iných autorov budú privedené najmä tri veci: možný dostrel FAB-3000 UMPK z Su-34NVO, možný aerokozmický rozmer nedávnych úderov na letiská a dodávky modernizovaných Mig-31.


 

1. Bomba FAB-3000 s blokom UMPK a jej použitie stíhacím bombardérom Su-34NVO

V posledných dňoch a hodinách stúpla frekvencia použitia trojtonových kĺzavých leteckých bômb FAB-3000 M54 s blokmi UMPK.
Zároveň, ukrajinská obrana spočíva na úrovni propagandy, ktorá má spochybniť efektívnosť bomby. Ako takáto obrana prebieha? Spravidla sa začína neprávne položenou otázkou. Tá smeruje na bombu KAB-3000. Takáto pravdepodobne bomba doteraz neexistuje.

Napríklad v katalógu Rosoboronexportu boli už pred začiatkom vojny 1,5-tonové bomby KAB-1500. Išlo o šesť typov leteckých bômb, tri s laserovým gyrostabilizovaným navedením a tri s elektrooptickým televíznym navedením, a to buď s vysokovýbušnou, priebojnou alebo FAE (fuel-air-explosive – termobarická, objemovo detonujúca bomba) bojovou časťou. To sú presne navádzané letecké bomby, sporadicky používané aj na ukrajinskom bojisku.

 

Bomba KAB-1500 s laserovým navádzaním ničí kryt protivládnych bojovníkov v Sýrii, operátor zbraňových systémov na palube lietadla vidí cieľ a označuje ho laserovým lúčom, samotná bomba fungovala bez problémov.

 

V roku 2022 boli použité proti oceliarni Azovstaľ voľne padajúce letecké bomby FAB-3000 M46 a vo februári 2024 bola spustená masová výroba bômb FAB-3000 M54, ktorým sa pridávala aerodynamická kukla a bloky UMPK prvej generácie.

Bomba KAB-3000 s hmotnosťou 3 tony preto logicky nemohla existovať a to je prvé východisko pre spochybnenie presnosti kĺzavej bomby FAB-3000 M54 s blokmi UMPK. Tvrdí sa, že to nie je presne navádzané bomba, ale prestavba voľne padajúcej s lacným družicovým navádzaním. Pripomínajú sa aj objektívne problémy bômb menšieho kalibru s blokmi UMPK s presnosťou.

 

Na priloženom videu sú tri letecké údery každý vedený troma bombami FAB-250 s blokmi UMPK proti stacionárnym cieľom, vo všetkých prípadoch aspoň jedna bomba minie.

 

Po spochybnení presnosti nasleduje dolet. Ten pri doterajších bombách predstavoval do 70 km a Ukrajinci vo svojich tvrdeniach vyslovujú predpoklad, že s trojtonovou bombou to bude menej. Následkom čoho sa nosič môže dostať do zóny dostrelu výkonnejších komplexov PVO, najmä ak sú pomocou nich nastavené protivzdušné pasce, teda sú nasadené neďaleko od línie bojov, resp. zóny predpokladaného vypustenia bômb s UMPK.

Do tretice sa spochybňuje efektívnosť výroby a použitia jednej bomby kalibru 3 tony v porovnaní s niekoľkými bombami menších kalibrov.
Chyba. Tým sa však nepriamo pripúšťa, že Rusi nemusia na výrobe blokov UMPK až tak šetriť, ich cena už klesla pod 20 000 USD.
Jediné, čo sa nespochybňuje, je účinok výbuchu trojtonovej bomby, čo je pochopiteľné. Už polovičný kaliber dokáže rozosmiať aj Rusov v zákope vyše kilometra od miesta dopadu FAB-1500, ak sa im tento prisype do desiaty.

 

Proti spochybneniu FAB-3000 M54 s blokom UMPK hovorí niekoľko vecí. V prvom rade ide o prebiehajúcu modernizáciu samotného bloku UMPK pre bombu FAB-3000, ktorý je nevyhovujúci z hľadiska manévrovacích schopností. Hmotnostno-inerciálne charakteristiky trojtonovej bomby sú jednoducho privysoké a v konečnej fáze navedenia, keď vzniká potreba náhlej korekcie trajektórie tak bomba nemá dostatočnú účinnosť kormidiel.

Aktuálne teda prebieha vývoj novej verzie bloku UMPK pre FAB-3000 so silnejšími ovládacími prvkami a väčšou plochou kormidiel. Po zavedení nového bloku UMPK do výroby dôjde k zvýšeniu presnosti špeciálne práve zatiaľ najťažšej použitej bomby FAB-3000.

 

Priamy zásah bomby FAB-3000 do budovy počas bojov v charkovskej oblasti:

 

Ďalej je tu odstránenie problému s doletom bomby a navýšenie počtu jej nosičov. Ak existovala nádej, že s bombou FAB-3000 budú lietať len bombardéry Tu-22M3, tak realita je taká, že je zhadzovaná z lietadiel Su-34. Tie ju majú zavesenú pod trupom na strednom závesníku medzi motormi. Práve piloti Su-34, špeciálne verzie NVO mali vyvinúť novú techniku jej zhadzovania, ktorá predĺži jej dolet až na 80 km. Lietadlo stúpa do nižšej stratosféry do výšky 14 500 – 15 500 m a zhadzuje bombu v transsonickej rýchlosti pri miernom sklone prednej časti trupu nahor.

Vzdialenosť 80 km ešte umožňuje systému PVO MIM-104 Patriot GEM-T/C ohroziť lietadlo v prípade, že by sa nachádzal v blízkosti frontovej línie a pokúšal sa nastaviť pascu. To je však pre samotné systémy nebezpečné a môže sa to skončiť zničením ich elementov.

 

 

Su-34NVO (Навигация и Внешнее Оборудование – Navigácia a externé vybavenie) je dopracovanou verziou pôvodného stíhacieho bombardéra Su-34, resp. prvým stupňom jeho modernizácie. Možno sa stretnúť s presvedčením, že verzia Su-34 NVO zahŕňa pokročilú avioniku, najmodernejší radarový systém a komplexnú súpravu elektronického boja. Že lietadlo je vybavené radarom s fázovanou mriežkou, ktorý je schopný sledovať viacero cieľov súčasne a navádzať presne navádzanú muníciu. Je tiež vybavené preskleným kokpitom s multifunkčnými displejmi, ktoré pilotom poskytujú dôležité informácie v reálnom čase. A že Su-34 NVO môže niesť širokú škálu zbraní, vrátane rakiet vzduch-vzduch, rakiet vzduch-zem, riadených bômb a neriadenej munície.
V skutočnosti sa verzia NVO od tej pôvodnej nemusí líšiť radikálne a mimo modifikáciu prístrojového vybavenia kabíny, najmä zobrazovacích displejov sú zmeny zamerané najmä na možnosť nesenia prieskumných kontajnerov rady UKR.

Môže ísť o UKR-RL so SLAR radarom (s bočným vyžarovaním) typu M402 Pika-M, verziu pre multispektrálny optoelektronický prieskum UKR-OE so sústavou kamier pre denný prieskum Atrakt a infračervených M433 Raduga-VM, prípadne verziu UKR-RT pre rádiotechnický prieskum so stanicou M410. Súčasťou všetkých troch kontajnerov by mala byť dátová zbernica a datalink pre prenos získaných údajov v reálnom čase na vyšší stupeň velenia.

Počet dodaných strojov Su-34NVO pravdepodobne prevyšuje 24 kusov z objednávky z 25. augusta 2020 podpísanej na výstave Armija 2020 a zahrňuje už aj neznámy počet lietadiel objednaných v auguste 2022. Dodávky týchto stojov boli hlásené v priebehu apríla až júna 2024.

Akokoľvek, úlohou strojov Su-34NVO bude posilniť prieskum vykonávaný doteraz najmä strojmi Su-24M2 a prípadne zhadzovanie vyššie uvedených bômb FAB-3000. Na štandard Su-34NVO bude možné prestavať aj staršie pôvodné Su-34 základnej verzie.
Aktuálne sa dá očakávať nasadenie druhého stupňa modernizácie Su-34M. Od verzie NVO sa pravdepodobne radikálne líši inštaláciou modernejšieho rádiolokačného komplexu Š141M, ktorý pozostáva z vylepšeného rádiolokátoru V004M a palubného počítača K-030VM, inštaláciou streleckého a navigačného komplexu K-102M, inštaláciou novej digitálnej dátovej zbernice pre väčší objem dát, multifunkčnými displejmi s väčšími rozmermi a vysokým rozlíšením, použitím optických káblov zvyšujúcich odolnosť avioniky voči systémom rádioelektronického boja, redukciou hmotnosti vzhľadom na väčšie využitie kompozitných materiálov a strojového formovania dielov.

Tiež rozšírením nomenklatúry výzbroje najmä o strely Ch-101, ktorých výroba stúpla osemnásobne ako bolo uvedené v predchádzajúcom článku, okrem iného z toho dôvodu, že Su-34M bude schopný niesť až tri (centrálny podtrupový a vnútorné závesníky pod krídlami).

 

 

Záver. Stretávame sa tu s protichodnými tendenciami Rusov vyvolať paniku v ukrajinských vojskách v súvislosti s nasadením bômb FAB-3000 M54 s blokmi UMPK, ktoré bolo urýchlené a prebieha proces dolaďovania zbrane v podmienkach jej bojového použitia. Zo strany Ukrajincov ide o to, aby sa ohraničil psychologický efekt použitia trojtonových bômb prinajmenšom do momentu masového použitia modifikovanej verzie bômb.

 

2. Vedie údery na ukrajinské letiská skutočne prieskumný dron?

Existuje verzia, že nie a posúdenie jej vierohodnosti je na každom z čitateľov. Tá tvrdí, že Ukrajinci ešte nie sú taký hlúpi, aby nezostrelili ruský prieskumný dron, ktorý hliadkuje nad ich kľúčovými leteckými základňami so zvyškom lietadiel. Problém sa môže nachádzať vyššie a pre účely daného článku sa môže volať Resurs-P.

Čo je Resurs-P? Ide o satelit na pozorovanie zemského povrchu vyvinutý Roskosmosom. Bol určený na hyperspektrálne pozorovanie s vysokým rozlíšením, širokouhlé multispektrálne pozorovanie (rozlíšenie 3-4 metre) a tiež panchromatické zobrazovanie (rozlíšenie 1 meter).

Podľa danej verzie si už Rusi niečo nacvičili koncom mája 2024 kedy jeden Resurs-P koordinoval úder aerobalistickými hyperzvukovými strelami Ch-47M2 Kindžal na letisko Starokonstantinov. Cieľom mali byť dva bunkre/zodolnené úkryty leteckej techniky. Pri tomto údere bolo zničené lietadlo Su-24MP modifikované na nesenie riadených striel s plochou dráhou letu Storm Shadow.

 

Slabou stránkou tejto verzie by bolo, že satelity Resurs-P sú duálneho využitia a prvé tri kusy boli vypustené v rokoch 2013-16.
Problém je ale v tom, že Rusko začalo výrazne posilňovať svoju satelitnú skupinu po roku 2022. Napríklad dňa 29.2.2024 štartovala nosná raketa Sojuz-2.1b s nákladom až 16 ruských námorných satelitov pre automatickú identifikáciu plavidiel ASTRO-AIS, satelitom na pozorovanie zemského povrchu Zorky-2M súkromnej ruskej kozmickej spoločnosti Sputnix, meteorologickým satelitom Meteor-M2-4 a iránskym satelitom Pars-1. Otázkou je hlavne to aké sú skutočné možnosti námorných satelitov ASTRO-AIS mimo ich pôvodné určenie (AIS prijímač sa nachádza aj na satelitoch Resurs-P).

Akokoľvek, o mesiac neskôr dňa 31.3. 2024 bol vypustený štvrtý Resurs-P s dokonalejšími senzormi s rozlíšením zhruba na úrovní 0,7 metra. Tento sa už mal v priebehu júna 2024 zapojiť do činnosti. Ďalší piaty satelit Resurs-P by mal štartovať tento rok a aktuálne už prebieha výroba najmenej dvoch zdokonalených satelitov Resurs-PM s rozlíšením 0,4 metra, ktoré by mali štartovať budúci rok.

 

Štvrtý Resurs-P odštartoval 31.3.2024 na Sojuze-2.1b z kozmodrómu Bajkonur:

Záver. Inými slovami, ak Ukrajinci vedia, že nad nimi visí Resurs-P, neoplatí sa im zostreliť ruský prieskumný dron za maximálne 150 000 USD raketou za milión USD, lebo problém sa tým nevyrieši. Len kino nebude. Ak Rusko začalo organizovať skutočné aerokozmické údery na prioritné ukrajinské ciele, aj lietadlá F-16AM s ich nárokmi na vzletové a pristávacie dráhy tam môže čakať krátky proces. Slovenskému ministerstvu obrany by to skazilo oslavu zaradenia F-16 do výzbroje. Stále ešte má teoretickú možnosť darovať ich Ukrajine a nechať si ich od spojencov v NATO preplatiť. Dubiózny majetok.

 

3. Dodávka prvých modernizovaných lietadiel Mig-31BM v roku 2024

Ruské letectvo sa posilnilo neupresneným počtom výkonných prepadových stíhacích lietadiel Mig-31BM. Túto verziu je treba odlišovať od verzie Mig-31K, ktorá je vyzbrojená najmä hypersonickou aerobalistickou strelou vzduch-zem Ch-47M2 Kindžal. Predpokladá sa, že hlavnou výzbrojou modernizovaných Mig-31BM bude zatiaľ výkonná letecká strela vzduch-vzduch R-37M s dostrelom až 400 km.

 

Správa o dodávke modernizovaných lietadiel Mig-31BM:

 

Zvýšenie počtu lietadiel Mig-31 v ruskom letectve by však mohlo priniesť rozlúštenie záhady, prečo ukrajinské ciele zasahujú teplovzdorné letecké bomby FAB-500T s blokmi UMPK.

Stíhačka má dostup 20 600 metrov a maximálnu rýchlosť Mach 2,83, čo je asi 3000 km/h. Bomba FAB-500T je práve konštruovaná tak aby zvládla teplotné šoky následkom vypustenia v rýchlosti 3000 km/h. Rusi tak namiesto vyťahovania starých Mig-25 zo skladov možno nacvičujú údery z väčšej vzdialenosti bombami vypustenými vo väčšej výške a rýchlosti, na čo majú teraz k dispozícii dodatočné modernizované lietadlá Mig-31. Táto možnosť bola rovnako zapracovaná do článku zo dňa 14.12.2023.

 

albm

 

Záver. Žiaden. Uvidíme čo sa stane, ak šesť, prípadne viac, či menej zázračných ukrajinských zbraní nebude zničených na zemi.

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov