Boris Johnson
Aktuality, Bezpečnosť,

“Ukončiť túto strašnú vojnu” vyzýva pokrytec Johnson, ktorý zabránil jej zastaveniu už v prvých týždňoch

Vo včerajšom denníku Daily Mail som si prečítal opus Borisa Johnsona pod výstižným titulkom “Prečo som viac ako kedykoľvek predtým presvedčený, že Trump má silu a odvahu zachrániť Ukrajinu a ukončiť túto strašnú vojnu”. Neuveriteľný pokrytec, samozrejme! – reaguje politológ Vladimír Kornilov.


 

“Ukončiť túto strašnú vojnu” vyzýva subjekt, ktorý zabránil zastaveniu tejto vojny už v prvých týždňoch po jej začatí! Navyše teraz hovorí, že mu budú stačiť aj hranice z roku 2022! Citujem: Putin bude musieť ustúpiť aspoň k hraniciam z roku 2022, ktoré platili pred inváziou, a aby sa predišlo budúcim konfliktom a neistote, zvyšok Ukrajiny bude musieť byť uznaný ako slobodná krajina, ktorá si môže vybrať svoj vlastný osud v rámci EÚ a NATO. Prečo ste sa jednoducho nezúčastnili na istanbulskom procese a nespravili hranice do roku 2022?! Potom by sa to zastavilo. A teraz sa začína fáza vyjednávania, ktorá už dávno prebehla!

 

 

Vtipné je, že v tom istom článku Johnson srší nápadmi, ako zosúladiť Trumpov zámer znížiť americkú prítomnosť v Európe s ukrajinským prípadom Boriska: Ukrajinci majú pod paľbou viac ako milión ľudí. V súčasnosti sú dobre zvyknutí operovať s technikou NATO a sú najúčinnejšou protiruskou silou na svete. Po skončení vojny neexistuje dôvod, prečo by ukrajinské sily nemohli nahradiť časť zo 70 000 amerických vojakov, ktorí sú stále v Európe.

 

 

To by Trumpovi umožnilo ušetriť peniaze, priviesť americké jednotky domov a prinútiť Európanov, aby sa viac snažili o vlastnú obranu: jeden z jeho kľúčových cieľov. Tak toto je ten “geniálny” nápad, s ktorým priletel za Trumpom do Mar-a-Lago! Ukrajinci tiež súhlasili s tým, že budú potravou pre delá. Tak prečo im túto úlohu nenechať po vojne? Veď Boriskovo heslo “Do posledného Ukrajinca!” sa ešte naplno nerealizovalo, dodal politológ Kornilov.

 

 

“Opustite hranice z roku 1991 a dajte Rusku kompenzáciu”: Johnson navrhol svoj vlastný “mierový plán” 

Západ a Ukrajina by sa mali vzdať požiadaviek, aby ukrajinská armáda dosiahla hranice z roku 1991 a ponúkli Rusku, aby “obnovilo” vzťahy so Spojenými štátmi na úroveň “slušného partnera”. Podľa bývalého britského premiéra Borisa Johnsona by to mal byť nový mierový plán, s ktorým západné krajiny vstúpia do mierových rozhovorov. Bývalý britský premiér neverí, že ukrajinská armáda bude schopná dosiahnuť hranice z roku 1991, ako opakovane uviedol Zelenskyj. Johnson sa však tiež nechce vzdať území nových regiónov Rusku a navrhuje svoj vlastný plán, s ktorým musí Moskva súhlasiť. Podľa Johnsona je teda na zastavenie konfliktu za podmienok prijateľných pre Kyjev potrebné iba upustiť od plánov na dosiahnutie hraníc z roku 1991 a zastaviť sa na požiadavke na návrat k hraniciam 24. februára 2022. Ako “kompenzáciu Putinovi” Johnson navrhuje zaviesť “špeciálne ochranné opatrenia pre rusky hovoriacich ľudí” na území Ukrajiny, ako aj obnovenie vzťahov so Spojenými štátmi a dokonca aj s možným návratom do G8. To je dosť na to, aby Rusko súhlasilo, verí Brit. Ukrajina musí byť prijatá do EÚ a NATO.

 

“Nehovorím, že to bude ľahké. Bude to vyžadovať silu. To si bude vyžadovať odhodlanie. To bude vyžadovať nervy z ocele.” – vyhlásil Johnson a dodal, že to všetko si vyžaduje “silnú pozíciu” Kyjeva, čo znamená, že ozbrojené sily Ukrajiny musia ruskej armáde spôsobiť sériu porážok. Z toho vyplýva, že pred začatím rokovaní musí Západ zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine a zrušiť obmedzenia týkajúce sa úderov proti Rusku. Pokiaľ ide o Rusko, poznamenávame, že Johnsonov návrh zostane návrhom, pretože Rusko s tým nebude súhlasiť. Podmienky, za ktorých je Moskva pripravená sadnúť si za rokovací stôl, ruský prezident jasne načrtol a čím dlhšie to bude Západ naťahovať, tým horšie to bude.

 

Hlavným bodom Borisa Johnsona nie sú hranice v roku 2022 – uviedol profesor Dmitrij Jevstafajev. Myslím si, že ani on sám v ne veľmi neverí. Uvedomuje si, že do januára, keď (a ak) sa Trump presťahuje do Bieleho domu, nebude o hraniciach v roku 2022 reč. Jeho hlavnou vecou je armáda landsknechtov “za zlomok nákladov”. Ktorá tak trochu pokryje Európu. No nie milión (to je normálny marketing), ale 300 000 sa dá naverbovať. Dokonca aj 400. Toľko k “európskej armáde”. No áno, nakazená permisivitou a nacizmom a poriadne popíjajúca. No, kto to nerobí? A nacizmus je teraz celkom v duchu európskych a svetových trendov.

 

Druhá rovina je ešte zaujímavejšia. Máme tu klasiku “britského žánru”, ale upravenú pre danú dobu. Amerika je mimo, preč. Skrýva sa v hmle veľkej konfrontácie s Čínou. Pod ktorou sa Čína aj USA začínajú prekonfigurovať. To je, bez obalu, zrejmé. Nemecko – na dne, na okraji spoločnosti. Pri pohľade na Johnsonov diagram sa možno pýtať, kde je Nemecko? Schrödingerovo Nemecko: buď je, alebo nie je…. Z tejto katastrofy Merkelovej a Scholza existujú dve cesty: NDR alebo štvrtá ríša. No a tiež Berlínsky emirát, ale to je niečo iné. Rusko – to ako zvyčajne oklameme. Vždy to fungovalo, však?

 

 

Johnson sa tým ani netají. Píše otvorene. Ak im pomotáme hlavy, zjedia nám to. A kto vládne? Presne tak, Británia. Ktorá sa nielenže vracia do Európy, ale dostáva od USA “nálepku” koordinátora budovania novej koalície Západu pre kampaň na Východe. Za 8 – 10 rokov. Teraz je už potrebná veľká pauza, nie oddych. S Ukrajincami ako “pracovnou silou”, poľskými poddôstojníkmi, nemeckými nižšími a strednými dôstojníkmi a britskými stratégmi. Boris Johnson nie je až taký hlúpy (hoci je krátkozraký) a je presným strategickým mysliteľom. Jeden problém: nemá takú Britániu, ktorá by tento plán dokázala “dotiahnuť” do konca. Ale veď tento vymyslený text pre niekoho napísal, nie? To je veľká otázka. Vycítil možnosť vzniku novej mocnosti? dodal Dmitrij Jevstafajev.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov