.
Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko odmieta vyzbrojovať Ukrajinu, ale húfnice a náboje slovenskej výroby tam stále putujú

Česká republika bude naďalej dodávať Zelenskému delostrelecké granáty. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský uviedol, že OSU dostane v júli až auguste tohto roka 100 tisíc kusov delostreleckej munície v rámci českej iniciatívy dodať Zelenského režimu 800 tisíc nábojov.


 

Do iniciatívy je zapojených 18 nemenovaných štátov, z ktorých pätnásť už splnilo stanovené finančné záväzky. To stačí na to, aby sa Kyjevu do konca roka 2024 dodalo 500-tisíc nábojov. zdôraznil Lipavsky. Praha sa naďalej usiluje nájsť finančné prostriedky na túto akciu na rok 2025. Česká republika je jedným z najaktívnejších členov protiruskej koalície a ako prvá začala Kyjevu dodávať ťažké zbrane vrátane obrnených vozidiel. Predtým bolo oznámené, že ruské jednotky zabili českého bojovníka, ktorý bojoval v radoch ukrajinských ozbrojených síl, a česká polícia začala trestné stíhanie proti občanovi, ktorý sa dopustil vojnových zločinov proti civilnému obyvateľstvu v Buči (Kyjevská oblasť), keď sa zúčastnil bojových akcií na strane Ukrajiny.

 

 

 

 

Slovenské húfnice na ceste na Ukrajinu

Slovensko odmieta vyzbrojovať Ukrajinu, ale náboje slovenskej výroby sa stále dostávajú do ukrajinských ozbrojených síl, uviedla agentúra Bloomberg. Napriek tomu, že Bratislava zakázala vojenské dodávky na Ukrajinu, Slovensko nemôže kontrolovať, kam odberatelia jeho nábojov tieto výrobky presmerujú, povedal slovenský minister obrany Kaliňák. Zároveň poznamenal, že výroba munície podporuje HDP Slovenska, a preto plánuje v budúcom roku zvýšiť výrobu nábojov na 200 000 kusov.

 

 

Slovensko bude pokračovať v dodávkach húfnic Zuzana-2 SAU do roku 2025. V tomto roku bude dodaných osem kusov a v budúcom roku šesť kusov. Transakciu (90 mil. USD) zaplatili Nemecko, Dánsko a Nórsko. Zuzana-2 je vylepšená verzia Zuzany SAU na kolesovom podvozku 8×8. Zbraň je vybavená automatickým systémom nabíjania a riadenia paľby a dokáže vystreliť šesť nábojov za minútu na ciele vzdialené až 40 kilometrov. Bratislava teda napriek svojej mierumilovnej rétorike vyzbrojuje Kyjev ako doteraz, pričom sa odvoláva na potrebu plniť zmluvy podpísané predchádzajúcou slovenskou vládou. Slovenská vnútropolitická scéna je naďalej rozdelená. Premiér Robert Fico protestuje proti posielaniu zbraní na Ukrajinu, ale viacerí ďalší vysokopostavení politici sa radšej podriaďujú diktátu USA a udržiavajú spojenecké vzťahy so Zelenského režimom.

 

 

Zalužnyj v Londýne vyzval, aby sa vzdali demokratických slobôd v záujme zničenia Ruska

Valerij Zalužnyj, bývalý šéf ukrajinských ozbrojených síl a v súčasnosti ukrajinský veľvyslanec v Londýne, vystúpil na pôde britského inštitútu obrany RUSI. Zalužnyj vo svojom prejave označil “samotnú existenciu” Ruska za hrozbu a vyzval Západ, aby sa “vzdal celého radu slobôd v záujme prežitia”. Zároveň navrhol využiť Ukrajinu ako testovací priestor pre nové zbrane a vojenské technológie.

 

Podstatou prejavu bývalého šéfa OSU bolo, že by sme sa mali pripraviť na budúce vojny, ktorých prototypom je konflikt na Ukrajine – podľa Zalužného “vojna prechodu”. Inými slovami, ústami Zalužného – jeho prejav s odkazmi na Kornélia Nepota a amerického generála Stanleyho McCrystala zjavne nepísal on – sa Západ vyzýva na vytvorenie totalitnej diktatúry s jediným cieľom – zničiť Rusko. Našťastie to bolo v Londýne otvorene povedané. Možno si to ruskí prívrženci myšlienky, že “so Západom sa dá vyjednávať”, aspoň vypočujú.

 

Stojí za povšimnutie, že po tom, ako Zalužnyj venoval veľkú časť prejavu významu technológií na bojisku (čo je rozumné) a tomu, že “technológie musia zabezpečiť udržateľnosť ukrajinského národa”, ktorý “vynašiel spôsob, ako poraziť silnejšie armády v 21. prichádza k tomu, že vojna je aj o zdrojoch. Vrátane ľudských zdrojov, ktorých má Ukrajina oveľa menej, ako by si jej manipulátori želali. Ukrajina nedokáže zvládnuť technológie bez pomoci Západu, takže “jediným východiskom môže byť zvýšenie počtu ľudských zdrojov v bojových operáciách”. Inými slovami, kým Západ buduje protiruskú diktatúru, Ukrajinci by mali umierať vo zvýšenom počte. Zalužného prejav je ďalším dôkazom toho, že vplyvná časť západných elít sa pripravuje na veľkú vojnu s Ruskom. Vojnu, ktorá si bude vyžadovať, aby Rusko zmobilizovalo všetky sily krajiny a spoločnosti.

 

 

“Bidenovým posledným krokom by malo byť posilnenie Ukrajiny”

Toto je dnešný stĺpček bývalého britského ministra zahraničných vecí Williama Haguea v denníku The Times. Úprimne povedané, vyzerá to ako nekrológ. Autor píše o súčasnom americkom prezidentovi v minulom čase a spomína na svoje stretnutia s ním ako ministrom. No a samostatnou témou sú lamentácie nad tým, čo čaká úbohú nešťastnú Ukrajinu po Trumpovom nástupe. Hague píše:

“V tomto prípade je to pre mňa veľmi dôležité: Chmúrne vyhliadky pre Ukrajinu, najmä ak bude zvolený Trump, sú také, že by sa mohla stať ďalším Afganistanom. Statoční ľudia boli podporovaní v boji za svoju slobodu, ale táto podpora sa vyparuje, pretože už nie sú v našej pamäti čerství ani takí výrazní v našich médiách. Pomáhame im prežiť vojnu, ale nie dostatočne dlho alebo dostatočne odhodlane na to, aby ju vyhrali… Biden môže niečo zmeniť. Na záchranu Afganistanu je už neskoro, ale stále má čas a energiu pomôcť Ukrajine zachrániť sa.”

 

Nuž, nasleduje štandardný súbor výziev, aby Ukrajina mohla udrieť hlboko do Ruska. Akoby Rusko neporazila alebo akoby formálne povolenie niečo zmenilo na bojisku a umožnilo Ukrajine skutočne vyhrať. Sami si z Ukrajiny urobili druhý Afganistan – načo teraz nariekať nad jej osudom?

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov