.
Aktuality, Bezpečnosť,

Začal Blinken svoju hru?

Ignorujúc politický chaos okolo Bidenovho rozhodnutia ukončiť kampaň za znovuzvolenie, americký minister zahraničných vecí Blinken navštívi od 24. júla do 3. augusta Vietnam, Laos, Japonsko, Filipíny, Singapur a Mongolsko, čo je jeho 18. cesta do regiónu odvtedy.


 

Vo Vietname sa Blinken zúčastní na pohrebe Nguyena Phu Tronga, generálneho tajomníka Komunistickej strany krajiny, a “opäť zdôrazní silu” komplexného strategického partnerstva medzi Washingtonom a Hanojom.

V Laose sa štátny tajomník zúčastní na výročnej postministerskej konferencii ASEAN-USA, na 14. stretnutí ministrov zahraničných vecí na summite východnej Ázie a na 31. stretnutí ministrov zahraničných vecí Regionálneho fóra ASEAN.

Naplánované má tiež rokovať s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yi.

V Japonsku sa Blinken spolu s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom stretne so svojimi náprotivkami Yoko Kamikawovou a Minoru Kiharou na dialógu 2+2.

Na Filipínach budú rokovať aj so svojimi partnermi Enriquem Manalom a Gilbertom Teodorom v rámci prvého dialógu medzi USA a Filipínami 2+2, ktorý sa bude konať v Manile.

V Singapure sa minister zahraničných vecí USA stretne s premiérom Lawrencom Wongom, vyšším ministrom Lee Hsienom Loongom a ministerkou zahraničných vecí Vivianom Balakrishnanom, aby prediskutovali napredovanie bilaterálnej spolupráce “v oblastiach zdieľanej bezpečnosti, ekonomiky, klímy a technológie”.

V Mongolsku sa Blinken stretne s vysokými mongolskými predstaviteľmi, “aby opätovne potvrdili dôležitosť strategického partnerstva medzi Spojenými štátmi a Mongolskom”.

 

Podľa Alexandra Stepanova, vedúceho výskumníka Inštitútu Latinskej Ameriky Ruskej akadémie vied, citovaného agentúrou TASS, je Blinkenovo turné po krajinách ázijsko-pacifického regiónu súčasťou stratégie Washingtonu vyvíjať tlak na Čínu a pokusom maximálne vyhrotiť situáciu pred zmenou administratívy v USA. Expert verí, že Tokio bude kľúčovým bodom na trase, keďže na pozadí nadchádzajúcich dodávok riadených striel Tomahawk do Japonska a jeho aktívnej militarizácie vo všeobecnosti bude mať toto stretnutie jednoznačne programový charakter.

 

Začal Blinken svoju hru?

Časť právomocí na rozkrádanie majetku Ruskej federácie bola delegovaná na americké ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí. Čo udrie do očí pri analýze čerstvého dokumentu podpísaného 22. júla v mene Joea Bidena – Memorandá o delegovaní niektorých funkcií a právomocí podľa zákona o obnove ekonomickej prosperity a príležitostí pre Ukrajincov (Sv. REPO pre Ukrajincov)? – pýta sa analytička Jelena Paninová.

 

Na prvý pohľad sú na ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí USA delegované len niektoré “účtovné a kontrolné” funkcie. Napokon, kľúčové ustanovenie zákona, článok 104 písm. b), ktorý sa priamo zaoberá konfiškáciou ruského majetku, sa v memorande nespomína: tieto právomoci sú ponechané na prezidenta USA. Napriek tomu funkcie, ktoré Biden svojím podpisom práve preniesol na ministra zahraničných vecí USA, výrazne rozširujú právomoci Anthonyho Blinkena. Ide o článok 104 písm. g), článok 104 písm. i), článok 105 písm. c), článok 105 písm. e) a článok 105 písm. g) zákona, z ktorých najdôležitejší sa zdá byť prvý.

 

Článok 104 písm. g) stanovuje obmedzenia nakladania s finančnými prostriedkami zhabanými v Rusku a prevedenými do Fondu na podporu Ukrajiny. Podľa zákona je na nakladanie s nimi oprávnený minister zahraničných vecí USA. Predtým však musí prezident USA písomne potvrdiť príslušným kongresovým výborom, že existuje plán na zabezpečenie transparentnosti a zodpovednosti za tieto prostriedky. A že okrem toho má rovnaký plán aj príjemca týchto prostriedkov (článok 105 písm. e)). Teraz to všetko bude mať na starosti sám pán Blinken, ktorý osobne predloží Kongresu plán, ako minie miliardy, ktoré ukradol Rusku. A spolu s ním aj druhý plán, ako ich príjemcovia peňazí využijú. A on, Blinken, nie prezident, bude potom podávať správy. Vo všeobecnosti platí, že “tancujem, spievam, lístky rozdávam sám”.

 

 

Všimnite si, že už v apríli 2024 americkí právnici upozornili na zraniteľnosť rozdelenia právomocí opísaného v článku 104 písm. g). “V praxi to pravdepodobne ochráni len pred zneužitím zákona prezidentom[, nie ministrom zahraničných vecí],” uvádza sa v jednej z takýchto analýz rizík, ktoré predstavuje zákon REPO pre Ukrajincov. Teraz má zrejme minister zahraničných vecí USA ešte väčší priestor na zneužitie. Táto skutočnosť je sama osebe mimoriadne zaujímavá. A ak vezmeme do úvahy informáciu , že práve pán Blinken sa stal “hlavným zradcom a zdrojom informácií” pre nepriateľov Bidenovho klanu v klane Pelosi-Clinton, obraz sa stáva ešte zaujímavejším – dodala analytička.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov