.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Čím sa líši najrozšírenejší náboj armád NATO od jeho civilnej verzie

Najrozšírenejší náboj armád NATO je kaliber .223 Remington. Týmto pojmom, oficiálne však 5.56 NATO sa označuje puškový náboj patriaci do skupiny vysokorýchlostných mikrokalibrových nábojov. Nábojnica je bezokrajová, s krčkom a stredovým zápalom. Náboj bol vyvinutý v sedemdesiatych rokoch minulého storočia belgickou zbrojovkou FN Herstal a v roku 1980 sa stal štandardným služobným puškovým nábojom NATO. Vychádzal pritom z náboja 223 Remington zo šesťdesiatych rokov vyvinutého pre AR-15. Najväčším rozdielom bola najmä úplne nová špecifická strela FMJ typu SS109 (v USA označená ako M855) o hmotnosti 4 g (62 gr) s dvojdielnym jadrom. V prednej časti strely je umiestnený zahrotený priebojník z kalenej ocele a v zadnej časti potom olovené jadro.


 

 

Náboj vznikol na základe požiadavky na náboj vhodnejší pre moderné strety, než doterajší štandardný náboj 7.62 NATO, pre bežné použitie zbytočne výkonný, veľký, ťažký, s veľkým spätným rázom a neumožňujúci dostatočnú kadenciu ručných zbraní. Nový náboj 5.56 NATO je menší a ľahší, takže vojak môže pri rovnakej záťaži niesť podstatne viac streliva, má podstatne menší spätný ráz a umožňuje ľahšiu stavbu pušky. Náboj je veľmi rozšírený a to nielen v armádach členov NATO, ale používajú ho aj civilné zbrane západných výrobcov.

 

Balistické výkony náboja závisia samozrejme od použitej zbrane a hmotnosti strely. Pre predstavu, strela SS109 o hmotnosti 4 g (62 gr) vystrelená z 20″ hlavne (typicky z pušky M16) má počiatočnú rýchlosť cca 948 m/s a energiu 1800 J.

 

 

V ostatnej dobe je predmetom vojenských diskusií dostrel a terminálny teda cieľový účinok tohto náboja. Objavujú sa preto snahy vyvinúť nový náboj s lepšími vlastnosťami s väčším kalibrom. Zvyčajne sa spomína kaliber o priemere 6,5 – 6,8 mm s celkovou dĺžkou náboja neprekračujúcou dĺžku existujúceho kalibru 5,56 x 45 NATO, aby bolo možné čo najľahšie tento nový kaliber implementovať do súčasných zbraňových systémov. Vzhľadom k logistickým problémom, ktoré zmena kalibru väčšiny ručných zbraní obnáša, to však zrejme bude ešte chvíľu trvať. Ďalšou cestou je zlepšovanie vlastností súčasných nábojov, ktoré však často narážajú na problém či už reálny alebo hypotetický s ustanoveniami medzinárodných konvencií, ako sú Haagská a Ženevská konvencia, týkajúcich sa vedenia vojenských operácií.

 

Vedúcou krajinou vo vývoji náboja 5,56 NATO sú bezpochyby USA, ktoré do svojich ozbrojených síl zaviedli postupne niekoľko výrazne vylepšených nábojov tohto kalibru. Najprv bol zavedený náboj Mk 262 Model 0 a Model 1, čo je špeciálny náboj pre ľahké ostreľovačské pušky Mk12/SPR laborovaný na 77 gr (5 g) ťažkú strelu Sierra HPBT. Neskôr došlo k zavedeniu veľmi pokrokového náboja M855A1 EPR (Enhanced Performance Round – strela s vylepšeným výkonom), ktorého strela neobsahuje olovo a je tvorená veľkým oceľovým priebojníkom a tombakovým jadrom, pričom tento priebojník je v prednej časti strely odhalený a ide tak vlastne o poloplášťovú strelu. Tento náboj má vo všetkých parametroch lepšie vlastnosti oproti štandardnému náboju so strelou SS109/M855, avšak doteraz sa nachádza iba vo výzbroji amerických zložiek a nebol uvoľnený pre export.

 

Ďalším vylepšeným nábojom je Mk 318 Model 0 SOST (Special Operations Science and Technology) vyvinutý pre USMC (United States Marine Corps), ktorý je laborovaný na 62 gr ťažkú strelu typu OT (Open Tip), vykazujúcu vylepšenú presnosť a teda aj účinný dostrel oproti náboju M855/SS1.

 

CIVILNÝ NÁBOJ 223 REMINGTON

Civilná verzia náboja sa nazýva 223 Remington. Je značne rozšírená a vyrába sa pre ňu ohromné množstvo samonabíjacích aj opakovacích pušiek používaných na šport a lov drobnej zveri. Náboje 5.56 NATO a 223 Remington sú rozmerovo takmer totožné, takže je možné nábojmi 223 Remington strieľať bez problémov z vojenských pušiek, hoci so zníženou presnosťou. Zásadný rozdiel je vlastne iba v oblasti krčku nábojnice a s tým súvisiaceho tvaru nábojovej komory a najmä potom je odlišnosť v oblasti prechodového kužeľa, teda kde nábojová komora prechádza do vývrtu hlavne. Teoreticky tu môže dochádzať v prípade použitia vojenského streliva v civilných zbraniach s komorou 223 Remington podľa štandardov C.I.P. alebo SAAMI ku kritickému zvýšeniu tlakov a teda aj nebezpečenstvu poškodenia alebo deštrukcie zbrane. Pracovné tlaky oboch nábojov sú si však veľmi blízke a rovnako tak ich balistické parametre, takže riziká by plynuli skôr zo sústavného užívania nekompatibilného streliva, než z jedného výstrelu.

 

 

Z vyššie uvedeného dôvodu vznikla tzv. hybridná komora 223 Wylde, ktorá umožňuje bezpečné a spoľahlivé použitie ako civilného streliva 223 Remington , tak vojenskej munície 5,56 NATO. Aktuálne je prevažná väčšina všetkých samonabíjacích zbraní dostupných na našom trhu opatrená buď práve komorou typu Wylde alebo originálnou komorou 5,56 NATO a teda tieto zbrane môžu úplne bezpečne strieľať všetkým, čo je legálne na našom trhu dostupné. Pri opakovacích guľovniciach, najmä tých starších, je samozrejme vhodné strieľať zásadne iba civilným strelivom.

 

Treba však uviesť, že všetky nové zbrane predávané aktuálne na našom trhu musia byť v súlade s legislatívou opatrené platnou skúšobnou a overovacou značkou podľa C.I.P. (Commission Internationale Permanente pour les épreuves des armes a feu portatives) a súčasťou značenia je aj uvedenie kalibru.
V C.I.P. je zavedený iba náboj pod označením 223 Remington, resp. 223 Rem., a teda všetky zbrane , aj tie s komorami NATO alebo Wylde, musia byť označené uvedeným kalibrom, čo často vedie k zmätkom, pretože napr. americké pušky na sebe mávajú vyznačený kaliber 5,56, ale dodatočne sú označené a evidované ako 223 Rem. Na našom trhu je široká škála streliva kalibru 223 Remington, pričom tieto náboje môžu mať celkom podstatné rozdiely ako z hľadiska účelu použitia, od loveckých cez športové až po služobné, tak parametrov striel, materiálu, hmotnosti, typu a balistických vlastnosti až po cenu . Každý by sa mal dostatočne oboznámiť s parametrami svojej vlastnej zbrane a podľa nich, účelu použitia a obsahu svojej peňaženky potom vyberať najvhodnejší náboj.

 

Porovnanie veľkosti nábojov: Zľ ava: 50 BMG, 300 Winchester Magnum, 308 Winchester (7.62 NATO), 7,62 x 39 mm, 5.56 NATO a 22 LR

 

Šírka ponuky týchto nábojov môže byť pre mnohých mätúca a nie je tak úplne neobvyklé, že si niekto nakúpi “za dobrú cenu” strelivo, ktoré v jeho zbrani nebude fungovať úplne optimálne. Skutočnosť, že je vaša zbraň aj vaše strelivo označené v súlade so štandardmi C.I.P. znamená, že to spolu bude fungovať bezpečne, ale nevypovedá to nič o reálnej vhodnosti toho ktorého náboja pre konkrétnu zbraň.

 

 

Ondrej Antolík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov