.
Aktuality, Pozemná technika,

Nový Iskander dosiahne Kyjev a ďalej – až do Poľska Západní experti označili ruské rakety za hlavnú zbraň špeciálnej operácie

Posledný týždeň bol pre kyjevskú protivzdušnú obranu asi najhorší. Ukrajinci nikdy nevideli takú silnú sériu vysoko presných úderov, priznal to aj veliteľ ukrajinského letectva generálporučík Nikolaj Oleščuk. Pripomíname, že tento týždeň prišiel o svoj post.


 

Od 26. augusta dopadlo na ukrajinské vojenské zariadenia niekoľko vĺn rakiet a dronov, píše v recenzii Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zo vzdušného priestoru nad Kurskom, Lipcom, Voronežom a tiež Rostovská a Belgorodská oblasť používali riadené strely Iskander-K a Ch-59/69 a rakety Ch-47 Kinžal. Balistické rakety Iskander-M boli odpálené z Krymu a útočné drony Geranium sú odpaľované z vojenských letísk v Primorsko-Achtarsku, Jeysku a z krymského mysu Chauda. Geografiu úspešných štartov poznáme vďaka zhovorčivému Oleščukovi, ktorého aktívne citujú západné publikácie a odborníci. Vrátane ISW. Dobre známa je aj geografia úspešných príletov: počas týždňa boli zasiahnuté napríklad ukrajinské zásobovacie body síl v obci Stepanivka (Sumská oblasť) a v meste Izjum (Charkovská oblasť).

 

Belgickí experti z Army Recognition píšu, že dnes sú v rozsiahlom konflikte na Ukrajine hlavnou zbraňou rakety. Na ruskej strane sú z hľadiska zasiahnutia cieľov najpoužívanejšie a najúčinnejšie rakety Iskander-M a Kinžal. Na ukrajinskej strane medzi ne patria Storm Shadow (alias SCALP) a ATACMS, ktoré sa najčastejšie používajú na zasiahnutie strategických cieľov. Nie je náhoda, že Ukrajinci s podporou západných spravodajských služieb už počítajú, koľko vojenských zariadení v strednom Rusku je v zásahovej oblasti ATACMS s rozšíreným dosahom, píše americký ISW. Pentagon má však predvídavosť na to, aby Ukrajincom odmietol takéto použitie rakiet. Medzitým, ako zistil Politico, Rusko presúva bojové lietadlá z vojenských letísk, ktoré sú v oblasti dosahu rakiet ATACMS.

 

Spravodajské informácie z otvorených zdrojov však naznačujú, že Rusko vyvíja nové verzie týchto dvoch typov zbraní, ktoré by mali byť presnejšie, nenápadnejšie a lepšie prežiteľné. Stručne povedané, budú predstavovať ešte väčšiu hrozbu pre kyjevskú vládu. Vzhľadom na ustanovenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného doletu (Zmluva INF) bol dolet rakiet Iskander-M obmedzený na vzdialenosť 500 kilometrov. To sa týkalo rakety 9M723 aj riadenej strely R-500. Iskander-M OTRK sa stal najdôležitejším prvkom útokov na veľké vzdialenosti, ktorý umožňuje rýchlo zničiť ciele s vysokou prioritou identifikované prieskumom a umiestnené za obrannými líniami. Patria sem stíhačky a vrtuľníky na leteckých základniach, odpaľovacie zariadenia HIMARS, delostrelecké systémy, akumulácia obrnených vozidiel a pracovnej sily.

 

Pri odpaľovaní balistickej rakety má Iskander-M značnú výhodu: interval medzi odpálením rakety a jej priblížením sa k cieľu je príliš krátky na to, aby nepriateľ mohol reagovať, zdôrazňuje Army Recognition. Samozrejme, dlhý dolet Iskander-M by mu umožnil dosiahnuť ciele hlboko na území Ukrajiny. A vzhľadom na to, že Rusko po Spojených štátoch odstúpilo od zmluvy INF a dodržiavanie jej obmedzení už nemá zmysel, nie je prekvapujúce, že sa vyvíja verzia Iskander-M, ktorá sa podľa otvorených zdrojov nazývala Iskander-1000 OTRK. Dolet rakety Iskander-1000 OTRK bude od 1000 do 1300 kilometrov v závislosti od typu hlavice. Zároveň by rýchlosť a výška jej letovej trajektórie mala byť porovnateľná s parametrami hypersonickej rakety Kinžal. Zvýšenie doletu a rýchlosti rakety sa dosahuje použitím nového, energeticky náročnejšieho paliva pri súčasnom zvýšení jeho objemu asi o 10-15% a znížení hmotnosti hlavice na 300 kilogramov, píše Army Recognition.

 

Maximálny dolet 1300 kilometrov je možné dosiahnuť pre hlavicu s ešte nižšou hmotnosťou – asi 200 kg. Army Recognition píše, že v záverečnej fáze letu bude raketa Iskander-1000 schopná vykonávať protivzdušné manévre s preťažením asi 25 až 30G. Okrem toho možno predpokladať, že raketa Iskander-1000 OTRK by mala byť vybavená palubnými systémami sebaobrany, najmä komplexom elektronického boja, ako aj odrazkami pliev a tepelnými pascami. Navyše, ako uvádza Army Recognition, vznik novej modifikácie rakety Iskander-M naznačuje, že podobné úsilie o zvýšenie doletu pokračuje aj vo vývoji hypersonickej rakety Kinžal.

 

 

 

Konštantín Olšanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov