.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské a čínske raketové nosiče na oblohe pri Aljaške vážne zaťažujú USA

USA. 25. septembra 2024 – Oddiel ruských a čínskych vojnových lodí vstúpil do Ochotského mora v rámci námorného cvičenia Beibu/Interaction 2024 Počas prechodu cez more sa precvičovali úlohy spoločného manévrovania, boja proti neobsadeným člnom podmienečného nepriateľa, prieskumu a sledovania situácie na hladine s využitím palubných vrtuľníkov. Súčasťou spoločného oddielu v rámci cvičenia “Beibu/Interaction – 2024” sú na ruskej strane veľké protiponorkové lode “Admirál Pantelejev” a “Admirál Tribut”, malé protiponorkové lode “MPK-82” a “MPK-107”, ako aj malá raketová loď “Smerč”. Námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády zastupujú torpédoborce Xining a Wuxi, fregata Lin Yi a integrovaná zásobovacia loď Taihu.


 

 

Moskva dáva jasne najavo, že je plne vyzbrojená na odrazenie úmyslov nepriateľa. Myslím si, že keby v neutrálnom vzdušnom priestore v blízkosti Aljašky bežne hliadkovali len ruské lietadlá s raketami, vo Washingtone a Pentagóne by to nevyvolávalo také vážne obavy. Takéto hliadky vykonávajú obe strany už dlho, od čias Sovietskeho zväzu. Nie je to prvýkrát, čo sa čínske strategické raketové nosiče priblížili k americkým brehom spolu s ruskými lietadlami. Inými slovami, ruské letectvo a čínske letectvo nacvičujú, ako sa hovorí, na mieste v minimálnej vzdialenosti od hraníc USA bojové techniky a spoluprácu, ktorá sa nazýva vojenská súdržnosť.

 

Rusko v poslednom čase pravidelne vykonáva manévre v oblasti Aljašky. Tak 15. septembra tohto roku ruské ministerstvo obrany informovalo, že lietadlá Tu-95MS s raketami preleteli nad neutrálnymi vodami Čukotského mora a cvičili údery riadenými strelami na kritické objekty podmienečného nepriateľa. Je jasné, že ruské lietadlá neprekračujú medzinárodný vzdušný priestor, ale napriek tomu vyvolávajú napätie v amerických silách protivzdušnej obrany. A koncom júla ministerstvo obrany informovalo, že bombardéry Tu-95MS a čínske bombardéry Xian H-6 vykonávali spoločné hliadkovanie nad vodami Čukotského a Beringovho mora a severného Tichého oceánu.

 

Veliteľstvo vzdušno-kozmickej obrany USA (NORAD) vtedy uviedlo, že v identifikačnej zóne vzdušnej obrany Aljašky sa objavili dve ruské lietadlá Tu-95 a dve čínske H-6. Bojové lietadlá zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do vzdušného priestoru USA alebo Kanady, uviedla americká armáda. Lietadlá následne zachytili stíhačky NORAD z USA a Kanady. Je príznačné, že americké vojenské orgány, ktoré zrejme nechceli demonštrovať svoje obavy z rusko-čínskych prístupov k americkému územiu, vyhlásili, že “ruské a čínske aktivity v tejto zóne sa nepovažujú za hrozbu”.

 

V skutočnosti ruská a čínska obranná aktivita podnietila americké orgány k posilneniu svojho vojenského kontingentu v blízkosti severného štátu. Uviedlo to americké vydanie Politico, ktoré informovalo, že USA vyslali na Aljašku torpédoborec Sterett a armádnu jednotku vybavenú raketovým systémom dlhého doletu, ktorá sa vylodila na odľahlom ostrove. Do stavu vysokej pohotovosti uviedli aj aljašské stíhacie eskadry. Politico cituje aljašského senátora Dana Sullivana, ktorý s neskrývaným znepokojením uviedol, že Čína a Rusko v poslednom čase uskutočňujú v regióne viac vojenských manévrov.

 

Treba poznamenať, že zintenzívnenie obranného úsilia je tiež dôležitým signálom americkým orgánom, že Rusko nebude tolerovať nároky Spojených štátov a ich spojencov na arktické oblasti a prírodné zdroje patriace krajine. A takéto pokusy existujú. Uviedlo sa, že americké ministerstvo obrany v júli zverejnilo aktualizovanú verziu “arktickej stratégie” Pentagónu, podľa ktorej má v úmysle vykonávať vojenské cvičenia v Arktíde samostatne a spolu s ostatnými krajinami NATO “s cieľom demonštrovať svoju bojovú spôsobilosť a interoperabilitu”. V dokumente sa uvádzajú plány Washingtonu spolupracovať s partnermi a spojencami v Arktíde, ako aj s priemyselnými podnikmi a… miestnymi aljašskými kmeňmi (?!) s cieľom posilniť odstrašujúce sily v regióne. To viedlo Nikolaja Patruševa, poradcu ruského prezidenta a predsedu námornej rady, k tomu, aby začiatkom septembra oficiálne vyhlásil, že Washington a jeho spojenci vyhrocujú situáciu pozdĺž ruských hraníc a neustále testujú obranyschopnosť Ruska.

 

Na tento účel plánuje NATO uskutočniť v Arktíde manévre, ktoré provokujú Moskvu. Podľa Patruševa Washington nastolil kurz militarizácie Arktídy a blokovania ruských hospodárskych aktivít v severných zemepisných šírkach. Zvýšený počet letov ruských a čínskych lietadiel v týchto oblastiach je teda zameraný na konfrontáciu so Spojenými štátmi a NATO, ktoré sa v rozpore so zavedeným medzinárodným poriadkom v skutočnosti snažia spochybniť práva našej krajiny na arktický šelf a 200 míľové hospodárske zóny. Vyžiadalo si to vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v piatok varoval, že Rusko je pripravené na vojenskú odpoveď na cvičenia NATO v Arktíde.

“Vidíme, ako NATO zintenzívňuje cvičenia súvisiace s možnými krízami v Arktíde. Naša krajina je plne pripravená brániť svoje záujmy z vojenského, politického a vojensko-technického hľadiska,” varoval ruský minister zahraničných vecí. A vôbec nie je neopodstatnené.

 

V septembri sa uskutočnilo strategické veliteľsko-štábne cvičenie Ocean-2024 prakticky vo všetkých potenciálnych námorných terénoch vojenských operácií. Do cvičení vo vodách Tichého a Severného ľadového oceánu, Stredozemného, Kaspického a Baltského mora sa zapojilo 400 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel, viac ako 120 lietadiel a vrtuľníkov námorného letectva, ako aj viac ako 90 000 vojakov. Ako bolo oznámené, na manévre boli pozvané aj vojenské kontingenty partnerských štátov Ruska. Intenzívne cvičenia sa konali vo vodách ruského Ďalekého východu, najmä lode ruskej Tichomorskej flotily a námorníctva Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády uskutočnili raketové a delostrelecké streľby v Japonskom mori.

 

 

“Dve viacúčelové stíhačky Su-35 počas letovej misie v rámci projektu Ocean-2024 SCSU vykonávali stíhacie letecké krytie výsadku oddielu lodí nad neutrálnymi vodami Japonského mora a zachytili podmienečného nepriateľa. Úlohau narušiteľa vzdušného priestoru plnilo protiponorkové lietadlo námorného letectva Tichomorskej flotily,” informoval vojenský rezort.

 

Okrem leteckých hliadok v pohraničných oblastiach ruského Ďalekého východu prinútili americké úrady posilniť svoje zoskupenie v tejto oblasti sveta aj námorné cvičenia v tesnej blízkosti amerických základní, predovšetkým v Japonsku a Južnej Kórei. Nemecký novinár Patrick Meyer z denníka Frankfurter Rundschau prináša zaujímavé hodnotenie diania na Ďalekom východe. O jeho článku “Putin spôsobil rozruch pri pobreží USA – Američania sťahujú vojská na Aljašku” informuje vydanie ABN24. Konštatuje, že “Severoamerická agentúra pre leteckú a kozmickú obranu (NORAD) minulý týždeň štyrikrát zachytila ruské vojenské lietadlá v blízkosti Aljašky”, a uvádza, že Washington presunul výsadkárov, sledovacie systémy a najmenej jeden prúdový systém HIMARS na malý ostrov neďaleko Aljašky.

 

Ide o ostrov Šemja, ktorý je súčasťou Aleutského súostrovia. Nachádza sa tam malé letisko, ktoré je od Ruska vzdialené 850 kilometrov. Podľa analytika denníka Frankfurter Rundschau tak USA reagujú na rastúce napätie v oblasti Aljašky. Zároveň poznamenáva, že toto všetko sa deje na pozadí výrazných politických rozporov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Preto americkí stratégovia považujú Aljašku za jedno z miest, kde je možný stret s Moskvou”. Samozrejme, ruská strana sa o takýto “stret” vôbec neusiluje. Moskva skôr dáva jasne najavo, že provokatívne akcie Spojených štátov a krajín NATO v Čiernom mori, Baltskom mori, Barentsovom mori a ďalších oblastiach ruských hraníc už nezostanú bez odozvy.

 

Je tiež dôležité, aby Spojené štáty a ich spojenci pochopili, že krajina nie je sama v konfrontácii, ktorú nastolil Washington a ktorá je plná “veľkej vojny”, a že krajina je pripravená reagovať na nové vojenské aliancie, ktoré Američania vytvárajú na Ďalekom východe a v celom ázijsko tichomorskom regióne. Posilnením strategickej spolupráce a spolupráce vo vojensko-technickej oblasti s krajinami regiónu, ktoré sa tiež nechcú zmieriť s drzou nadvládou strýčka Sama.

 

 

 

Anatolij Koškin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov