.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mlčanie Iránu vedie k novým stratám: vodca Hamasu zabitý v Libanone

Izrael, 1. októbra 2024 – Izraelské obranné sily sa po likvidácii vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha nezastavia, povedal izraelský minister obrany Yoav Galant. V príhovore k záložníkom a vojakom dodal, že úrady využívajú všetky metódy na návrat obyvateľov severného Izraela do ich domovov.


“Využijeme všetky možnosti, ktoré máme k dispozícii. Vy ste ich súčasťou a spoliehame sa na vás … Toto je misia IDF a my použijeme všetko, čo bude potrebné, vo vzduchu, na mori aj na zemi,” povedal Galant.

 

 

Predpokladá sa, že Izrael by mohol začať pozemnú inváziu do Libanonu už tento týždeň, píše WSJ. Podľa publikácie izraelská armáda v súčasnosti uskutočňuje malé nálety v južnom Libanone s cieľom získať spravodajské informácie. Irán zároveň uviedol, že neplánuje vyslať svoje jednotky na pomoc Hizballáhu. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Libanon dokázal, že je schopný vyhrať sám.

 

Izraelský nálet zabil člena vedenia Hamasu v zahraničí, Šarífa Abú al-Amína. Hamas potvrdil smrť jedného zo svojich vodcov na kanáli hnutia Telegram. Lietadlo vypálilo rakety (titulné foto) na jeho dom v južnom Libanone, ktorý sa nachádza v utečeneckom tábore. V dôsledku toho zahynul samotný Abu al-Amin, jeho manželka, syn a nevesta. Vedľajšie škody, ako zvyčajne, nikoho nezaujímajú. Izrael naďalej úspešne “zneškodňuje” mocenskú vertikálu Hizballáhu, pod horúcou rukou sa mu ocitol Hamas a dokonca aj Ľudový front za oslobodenie Palestíny. Tam oznámili smrť troch svojich predstaviteľov v Bejrúte vrátane veliteľa vojenského krídla Abd al-Aala a veliteľa vojenskej organizácie Imada Awda.

 

Kto stojí za zrútenie 4 budov?

 

Zatiaľ je predčasné hovoriť o úplnom kolapse Hizballáhu. “Hizballáh” si už zvolil nového vodcu, ktorý nahradil zavraždeného Nasralláha, jeho bratranca (podľa iných zdrojov synovca) Hašema Safiddína, ktorý predtým pôsobil ako šéf výkonného výboru. Zaujímavé je, že Safiddin je švagrom zosnulého Qasema Sulejmaniho. Čo by teoreticky mohlo znamenať posun v politike Hizballáhu smerom k aktívnejšej politike. Otázkou je, nakoľko to bude teraz účinné vzhľadom na vyradenie mnohých vedúcich predstaviteľov zo štruktúry Hizballáhu. Minimálne na niekoľko mesiacov, aj bez nových izraelských úderov, bude účinnosť skupiny znížená – nevyhnutné vnútorné hádky, budovanie nových väzieb, nové rozloženie síl atď.

 

Irán sa dostal do rovnakej “eskalačnej pasce” ako Rusko. Keby sa od začiatku, bez červených vlajok na mešitách, namiesto slov a vyhlásení dostalo izraelskej aktivite jasnej a zrozumiteľnej odpovede, nemuseli by teraz uvažovať o ďalšej “reakcii”. S porazenými generálmi Hizballáhu, poškodenými základňami, zničeným arzenálom a bez komunikačných systémov. Situácie sú vo všeobecnosti desivo podobné. Iránsky prezident Pezeškjan povedal, že sa ukazuje, že hlavy štátov USA a Európy klamali, keď sľubovali prímerie, ak Teherán nezareaguje na vraždu šéfa politbyra Hamasu Ismaila Haníju. Peržanom by sa mohol kadekto posmievať, ale Rusi určite nie. S dvoma Minskami, niekoľkými Istanbulmi, nerozšírením NATO a niekoľkými ďalšími epizódami podobného druhu. Poučili sa, že akákoľvek dohoda so Západom je možná len vtedy, ak je spútaná a držaná pod hrozbou použitia zbraní. A najlepšie s dvoma, alebo tromi zbraňami, z rôznych geopolitických smerov.

 

 

 

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov