AW249
Aktuality, Letectvo,

Nástup nových útočných helikoptér na medzinárodné trhy

Taliansko, 5. októbra 2024 – Autor bol prvým odporcom nákupu útočných helikoptér AH-1Z Viper, vtedy ešte v balíku s 500 strelami AGM-114R Hellfire II. V článku sa vtedy objavila úvodná informácia o pôvodnom určení vrtuľníkov pre Pakistan. Aktuálne sa zdá, že téma nie je uzavretá. Záujem, možno len predstieraný, ktorý mal pomôcť pretlačiť ich kúpu Slovenskom deklarovalo Česko. Neskôr sa objavil vážnejší kandidát, Ukrajina. Biely sáhib sa musí zabávať, keď o vrtuľníky, ktoré odmietol Pakistan budú súťažiť krajiny, ktoré toho mali doteraz veľa spoločného.


 

 

 

 

1. Taliansky útočný vrtuľník Leonardo Helicopters AW249 FENICE sa zúčastnil prvého cvičenia

Na cvičení Stella Alpina 2024, ktoré sa minulý mesiac konalo v talianskej autonómnej provincii Trento pri jazere Fedaia sa objavil predsériový prototyp novej útočnej helikoptéry FENICE.
Talianska vláda priebežne objednala 48 týchto vrtuľníkov, ktoré by mali nahradiť doteraz používané stroje Agusta AW129 Mangusta. Výrobca tvrdí, že nová helikoptéra FENICE bude s maximálnou vzletovou hmotnosťou 8,3 tony ťažšia ako Mangusta s maximálne 4600 kg vzletovej hmotnosti, bude mať však nižšie náklady na prevádzku a bude ťažšie odhaliteľná kvôli slabšej infračervenej signatúre aj efektívnej rádiolokačnej odrazovej ploche (RCS).

 

Zvýši sa aj hmotnosť užitočného nákladu, v prípade útočnej helikoptéry pochopiteľne zbraňového. Fenice by mala uniesť 1800-2000 kg oproti 800-1500 kg Mangusty. Malo by ísť o kombináciu izraelských protitankových riadených striel Rafael Spike, protilietadlových riadených striel, neriadených rakiet v raketniciach. Zbrane bude možné umiestňovať na šesť závesníkov pod krídlom. Okrem toho je palubnou zbraňou vrtuľníka trojhlavňový kanón gatling typu OTO Melara TM197B kalibru 20×102 mm.

 

Vrtuľník budú nakoniec poháňať dva motory General Electric CT7-8E6 s výkonom po 1866 kW. Mal by dosiahnuť maximálnu rýchlosť 287 km/h a cestovnú 259 km/h. To je určitý nárast oproti Manguste s 278, resp. 229 km/h. Výrazne stúpne operačný dosah na 796 km oproti 510-700 km Mangusty. Dostup helikoptéry FENICE má byť 6100 metrov.

 

Vrtuľník AW249 na nedávnom cvičení Stella Alpina 2024. Overovali sa pri ňom funkcie digitalizácie, konektivity, integrácie informácií z viacerých senzorov, zhromažďovania informácií a interoperability aj s bezpilotnými prostriedkami. Došlo aj overeniu kybernetickej a elektromagnetickej ochrany vrtuľníka, ktorý by mal byť multiplikátorom sily v budúcich operáciách vo viacerých doménach:

 

2. AVIC Z-10 ME- čínska útočná helikoptéra pre medzinárodný trh zbraní

Čínska spoločnosť Aviation Industry Corporation of China (AVIC) predstavila minulý mesiac na medzinárodnom obrannom veľtrhu AAD 2024 v Južnej Afrike exportný model svojej útočnej helikoptéry Z-10. O tom, že sa pripravuje model prispôsobený pre zahraničných klientov sa vedelo už v roku 2016 a konkurovať by mal najmä americkým a ruským útočným vrtuľníkom.
Model Z-10ME patrí do podobnej váhovej kategórie s maximálnou vzletovou hmotnosťou asi 6 ton a je považovaný za viacúčelový bojový vrtuľník schopný operovať za každého počasia.
Dostal dva nové motory WZ-9G s výkonom zvýšeným z 1250 až na 1500 koní. Sú lepšie chránené pred vonkajšími nečistotami a výtok spalín je vedený hore, čo znižuje signatúru pre strely s navádzaním na zdroj tepla. Letové výkony sú zatiaľ neznáme, dá sa ale predpokladať, že budú lepšie ako solídne parametre pôvodnej Z-10.

 

Pokiaľ ide o výzbroj, jednohlavňový revolverový palubný kanón má kaliber 23 mm a používa dva typy striel. Vysokovýbušná zápalná 2A23 má úsťovú rýchlosť okolo 720 m/s a má časovací zapaľovač, ktorý zabezpečí jej deštrukciu v nastaviteľnom čase 4-14 sekúnd. Protipancierová strela 2A23 by mala na vzdialenosť 200 metrom prebíjať 10 mm oceľovú dosku pod uhlom 30°.
Na štyroch závesníkoch dokáže Z-10ME uniesť až tri tony výzbroje.

 

Použiteľné sú napríklad riadené strely proti pozemným cieľom GR5 s efektívnym účinným dostrelom 2-6 km a pravdepodobnou kruhovou odchýlkou pod 2m. Polomer ničenia fragmentovanou trieštivotrhavou hlavicou je 18 metrov. V okruhu 8 metrov prebíjajú fragmenty bojovej hlavice 6 mm oceľovú dosku.

 

Alternatívou k nim môže byť použitie rakiet FS70B kalibru 70 mm so vzdušným výbuchom hlavice a polomerom ničenia 21 metrov. Ich dostrel je 5,5 km pri odpálení pod uhlom 13,5°.
Účinnou strelou proti pozemným cieľom môžu byť čínske NLOS strely s dostrelom až 25 km typu CM-502KG, ktoré vrtuľník môže niesť v počte 4 kusy. Hmotnosť ich fragmentovanej prípadne protipancierovej bojovej hlavice je 12 kg a spôsob navedenia môže byť kombinovaný inercialny a satelitný v pochodovej fáze letu s terminálnym TV, infračerveným alebo laserovým navádzaním.

 

 

Ešte účinnejšia môže byť nadzvuková NLOS strela CM-501G s dosahom vyše 70 km, prípadne neznáma vyčkávacia munícia CM-501XA. K dispozícii sú aj rôzne čínske protitankové riadené strely a neriadené rakety (20,57,70,90,130 mm).

 

Protilietadlové strely kategórie MANPADS typu TY-90 s dostrelom 500-6000 metrov môže v prípade potreby nahradiť PL-9, čínsky analóg americkej strely AIM-9 Sidewinder.
Nomenklatúra výzbroj Z-10ME je každopádne veľmi široká. Jej navedenie zabezpečuje systém riadenia paľby používajúci údaje, ktoré zbiera spektrum modernizovaných senzorov z pôvodnej Z-10, doplnený je aj rádiolokátor s milimetrovými vlnami nad hlavným rotorom.

 

Vrtuľník má elektronické obranné systémy, rušičky a klamné ciele proti širokému rozsahu hrozieb a zlepšenú balistickú ochranu pred streľbou z ručných zbraní.
Prvým zákazníkom aj dodanými kusmi sa uť Z-10ME pochváliť. Kúpil ich s objednávkou na 40 kusov (termín dodávok 2023-2026) vyššie zmienený Pakistan, ktorý pred rokmi odmietol AH-1Z Viper, ktoré sú teraz ponúkané tomu nešťastnému Slovensku.

 

Vrtuľník AVIC Z-10ME bol prezentovaný na výstave v JAR:

 

3. India predala nigérijským pozemným silám štyri útočné helikoptéry HAL Prachand

Nesmierne pestrú zbierky útočných helikoptér si budujú ozbrojené sily Nigérie. Doteraz sa o to postarali vzdušné sily, ktoré majú 15 ruských útočných vrtuľníkov Mi-24 a ďalších 18 objednaných, 12 objednaných amerických AH-1Z Viper a 4 zo šiestich objednaných tureckých TAI T129.

 

Najnovšie sa pridali nigérijské pozemné sily, ktoré si objednali 4 indické útočné helikoptéry HAL Prachand a stanú sa tak prvým zahraničným užívateľom typu.
Z pohľadu konsolidácie verejných financií sa zdá, že jedným z potenciálne najväčších rizík by bola exkurzia pracovníkov MO SR do Afriky. Mohlo by sa to v najlepšom prípade skončiť založením vojnového námorníctva, ktoré si doteraz žiadne útočné helikoptéry neobjednalo.

 

HAL Prachand bola pritom útočná helikoptéra konštruovaná pre špecifické bojisko a podľa unikátnych požiadaviek. Musí byť schopná s účinnou ofenzívnou výzbrojou operovať vo vysokých nadmorských výškach nad 5000 metrov. To je terén známy z indicko-pakistanského aj indicko-čínskeho pohraničia. V názve nesie formuláciu Ľahká bojová helikoptéra HAL Prachand.
To však platí pri maximálnej vzletovej hmotnosti 5800 kg.

 

Pohon zabezpečujú dva motory HAL/Turbomeca Shakti-1H1 s výkonom po 1032 kW. Maximálna rýchlosť je 280 km/h a operačný dosah 700 km. Dostup je vynikajúcich 6500 metrov, v tomto prípade zjavne nejde o kaskadérsky výkon pre skúšobného pilota, do výšky 6000 metrov má ešte Prachand vyniesť ofenzívnu výzbroj. Na helikoptére je palubný rýchlostrelný kanón klasickej konštrukcie kalibru 20×102 mm typu M621 inštalovaný vo veži Nexter THL-20. Európsku výzbroj dopĺňajú na štyroch závesníkoch strely FZ275 LGR kalibru 70 mm s laserovým navádzaním, ktoré sú nízkonákladovou alternatívou protitankových riadených striel. Tými by mali byť vyvíjané indické strely Dhruvastra, ktorých by helikoptéra mala uniesť až 16. Ide o vrtuľníkovú verziu indickej protitankovej riadenej strely Nag, známu aj ako Helina (Helicopter Launched Nag). Dostrel by mal byť 7 km. Alternatívne bude možné použiť riadené a neriadené letecké bomby a neriadené rakety. Úlohou vrtuľníkov HAL Prachand má byť ničenie PVO (DEAD), ničenie tankov, bunkrov a dronov a to aj vo vysokých nadmorských výškach.

 

Správa o prvej zahraničnej objednávke pre HAL Prachand:

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov