.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sú udalosti na Blízkom východe pre Rusko výhodné?

Iránska vláda po nedávnych útokoch balistickými raketami na Izrael požiadala Rusko o zdieľanie satelitných spravodajských informácií, ktoré by Teheránu pomohli vopred odhaliť a reagovať na očakávaný izraelský útok. Ako zvyčajne, začneme otázkou. Otázka znie: povedzte mi, myslíte si, že všetky udalosti na Blízkom východe a v okolitom priestore, sú pre Rusko výhodné alebo nevýhodné? Možnosti – 1 – áno, je to v prospech Ruska, 2 – nie, je to v neprospech Ruska, 3 – neviem, zatiaľ to nie je jasné.


 

Viete, všetky udalosti, ktoré sa odohrali, sa niektorým ľuďom zdajú divoké a iným desivé. Niektorí sú rozzúrení, iní, naopak, hovoria: “Výborne, Židia”. Nuž, je to vec vkusu. Všetko závisí od toho, ktorému tímu fandíte. To, čo je pre jedných tragédiou, je pre druhých dôvodom na to, aby si mädlili ruky. Nebudem hovoriť o humanizme a všetkom ostatnom, jednoducho preto, že toto je prípad, keď sa nedá nič zmeniť. Áno, samozrejme, ľudia sú zúbožení, ale nie je to veľmi jasné. Dobre, je to úbohé, ale čo môžeme robiť? Kľúčovým problémom všetkých týchto udalostí je: cui prodes? Komu to prospieva? Pozrime sa na základných hráčov.

 

Irán. Ako nám včera alebo predvčerom cez víkend povedal nový iránsky prezident: “Dohodli sme sa na všetkom, sľúbili nám to, vykašľali sa na nás.” Všimnite si, že po jeho prejavoch v New Yorku takých prozápadných, jasne absolútne urobených, v plnej dôvere, že sa dosiahli dohody, ak nebudeme reagovať na vraždu Ismaila Haníju, resp. nebude vojna. Prikývol. Je to úder pre Irán, ale nie smrteľný, ale veľmi silný. Irán je teda v ťažkej situácii. Spojené štáty americké myslím si, že ich hegemonistický rating veľmi klesol z banálneho dôvodu. V súkromí povedali Iránu, že sa nič nestane, a verejne varovali Izrael, aby nič nerobil. A poslali ich. A nielen poslali, ale poslali vyzývavo. Stačí si pripomenúť fotografiu Netanjahua v newyorskom hoteli, odkiaľ údajne vydal príkaz. Nikto nevie, či ho vydal alebo nevydal odtiaľ. Ale demonštrácia bola takáto: porážka je silná.

 

Teraz Izrael. Zdalo by sa, že dobre, je to tak, všetci nepriatelia zničení.” Pozrime sa, čo robil Nasralláh posledných pár rokov? Sedel v bunkri a nič nerobil. Ako mi v mladosti vysvetlil jeden človek s arabskou krvou, ak chcete, aby bola nejaká arabská organizácia efektívna, musíte každé dva roky meniť jej vedenie. Pretože po dvoch rokoch si vedenie sadne, usadí sa a začne sa venovať svojej obľúbenej činnosti. Z tohto dôvodu bude pre Hizballáh skutočnosť, že mu bola sťatá hlava, dobrá. Poznamenávam, že ak by v rovnakom čase ako tento výbuch izraelské tanky prekročili hranice a dostali sa aspoň k rieke Litani, v tomto prípade by sa k nej dostali, pretože vojenská organizácia bola trochu otupená. A potom by to bolo už jasné. A ešte sa ani nepohli, a už sú tam noví velitelia a už sa postupne obnovuje, možno už aj obnovil systém riadenia. Tak čo sa z toho vykľuje? Že taktický zisk Izraela sa začína postupne meniť na strategickú stratu. O ekonomike teraz ani nehovorím. Chcel by som vás upozorniť na to, že agentúra Moody’s, nebojím sa toho slova, už znížila rating Izraela o dva body. A nevysvetľujte mi, že tieto ratingy nikoho nezaujímajú. Nikto nezrušil úver, dokonca ani v Izraeli. Nie, samozrejme, ekonomika by sa mohla radikálne zmeniť, svetová ekonomika, a potom by na tom vôbec nezáležalo. Ale kedy sa zmení, kde a aké bude miesto Izraela, to nikto z vedy nevie. Aby sme boli presnejší, môžeme vysloviť rôzne predpoklady, ale vo všeobecnosti je to komplikovaná situácia.

 

Ďalej. Veľká Británia. Aj ježkovi je jasné, že to všetko je strategické plánovanie Veľkej Británie, a vôbec nie Izraela. Veľká Británia v skutočnosti vyhlásila vojnu Spojeným štátom americkým. Áno, Spojené štáty americké sú dnes, ako ukázala skúsenosť, konkrétne v posledných týždňoch, v absolútne neschopnom stave. Ale priznajme si to. Do konca januára, do februára sa z toho dostanú. Áno, svet bude iný, úplne iný. Ale aj tak budú mať Spojené štáty americké dosť sily na to, aby Londýnu vysvetlili, že sa veľmi mýlil.

 

A nakoniec Čína. A v Číne to bola úplná katastrofa. Pretože všetok ich medzinárodný vplyv, ktorý si budovali, nevyšiel, niečo nevyšlo, jediné, čo vyšlo, bola mierová zmluva medzi Iránom a Saudskou Arábiou, ktorú im dali na striebornom podnose, a….. A teraz mlčia a nemôžu povedať vôbec nič. A aký majú vplyv na celú túto situáciu? Nemajú. Nie, samozrejme, Británia je ich spojencom, aby som tak povedal. Ale tak sa to dá povedať. Pretože čínsky vplyv na rozhodnutia, ktoré sa prijímajú v Londýne, je nulový. Inými slovami, vidíme absolútne fenomenálny obraz: všetci prehrali. Tu zastavíme prieskum verejnej mienky, pozrieme sa na výsledok. 53 % si myslí, že Rusi skôr vyhrali, 23 % si myslí, že prehrali, 25 % nevie. Teda viac ako polovica.

 

 

 

Michail Chazin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov