.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Teroristický útok v Ankare – signál Erdoganovi pre jeho návštevu Ruska?

Turecko. 23.októbra 2024 – V Ankare došlo k samovražednému bombovému útoku v závode tureckého leteckého priemyslu (TUSAŞ) o 15.30 h počas výmeny stráží v hlavnej budove. Po výbuchu sa rozpútala prestrelka. Na miesto boli vyslané špeciálne jednotky, hasiči a zdravotnícke tímy. Zamestnanci boli z bezpečnostných dôvodov evakuovaní do krytov. Minister vnútra Yerlikaya potvrdil, že išlo o teroristický útok, a informoval o mŕtvych a zranených. Pri jednom zo vstupov do podniku leteckého priemyslu Tusas v Ankare došlo k výbuchu, po ktorom bolo počuť výstrely.


 

Video teroristov, ktorí prenikli na kontrolné stanovište Tushaş v Ankare. Turecké médiá uvádzajú: ozbrojení muži sú vo vnútri budovy spoločnosti a v ich rukách je množstvo rukojemníkov:

 

Signál pre Erdogana na jeho cestu do Kazane

Sotva lietadlo s hlavou Turecka pristálo v Rusku, dostal Erdogan signál o nežiadúcosti takéhoto konania – píše ruský analytik Nikolaj Starikov . Erdogan sa rozhodol skrátiť návštevu Kazane kvôli teroristickému útoku. Turecký prezident sa 24. októbra ráno vráti do Turecka a preruší tak svoju návštevu Kazane na samite BRICS. Informoval o tom televízny kanál A haber. Vyšlo najavo, že turecká hlava mala ešte 24. októbra naplánované kontakty, ale kvôli útoku v Ankare opustí Kazaň skôr. Televízna stanica okrem toho informovala, že Erdogan sa nezúčastnil na recepcii v Kazani, organizovanej pri príležitosti samitu.

 

Teroristka známa ako Farah Karim Khurd Muslim bola údajne identifikovaná medzi tromi teroristami

 

Útok sa odohral v blízkosti budovy tureckej leteckej spoločnosti Tusaş, ktorá vyrába bezpilotné lietadlá Anka a modernizuje lietadlá F-16. Zahynuli najmenej traja ľudia. Medzi nimi sú aj ochrankári, ktorí sedeli na kontrolnom stanovišti a ako prví sa stretli s páchateľmi. Teroristi, ktorí zaútočili na závod spoločnosti Tusaş v Ankare, sa mohli vlámať do kancelárií. Útočníci vzali rukojemníkov a na miesto útoku sa presunula špeciálna jednotka žandárstva JÖAK. Teroristi sú vyzbrojení puškami AK s tlmičmi, pištoľami a veľkým množstvom munície. Najmenej 9 zamestnancov bolo zajatých. Medzi teroristami boli aj ženy. Zodpovednosť za to, čo sa stalo, zatiaľ nikto neprevzal – mohli za tým byť bunky IS aj Kurdi zo Strany kurdských pracujúcich. To posledné podporujú zábery, na ktorých je medzi útočníkmi žena. Nedá sa však vylúčiť, že tamojšie úrady tu uvidia stopu organizácie FETO, ktorej vodca Fethullah Gülen nedávno zomrel v Spojených štátoch. Zaujímavé je, že USA nedávno varovali Turecko pred sankciami za vývoz vybavenia do Ruska. V každom prípade to, čo sa stalo, je facka tureckej vláde a bezpečnostným silám. Ankara preto jednoznačne využíva teroristický útok na “utiahnutie skrutiek” alebo akúkoľvek aktivitu na vonkajšom okruhu, vrátane operácií v severnej Sýrii alebo Iraku.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov