© AP Photo / Hussein Malla
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí vojaci zastrelili v Sýrii civilistu v blízkosti ropného poľa ktoré kontrolujú

Sýria, 4.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Americkí vojaci zastrelili civilistu, ktorý riadil auto v sýrskej severovýchodnej provincii Dajr az-Zaur. Informovala o tom s odvolaním sa na miestny zdroj sýrska štátna agentúra SANA. Podľa zdroja americkí vojaci začali páliť po tom, čo vodič zišiel z diaľnice v blízkosti ropného poľa Conoco.


 

Americké jednotky spoločne s arabsko-kurdskými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) udržujú kontrolu nad časťami severovýchodnej Sýrie. Američania sú hlavne sústredení okolo ropných a plynových polí v provinciách Hasaka a Dajr az-Zaur.

Je potrebné poznamenať, že počas posledných mesiacov na severe a severovýchode Sýrie častejšie dochádza k útokom na príslušníkov americkej armády. Pred nedávnom bola napríklad  napadnutá v Hasake spoločná hliadka vojakov USA a bojovníkov SDF. Niektorí z nich boli zranení, vojenské vozidlo značky Hammer malo byt zničené.  Zároveň 6. apríla bola podobná hliadka napadnutá v provincii Dajr az-Zaur. V dôsledku toho bol zabitý jeden dôstojník americkej armády a dvaja členovia SDF.

Prítomnosť jednotiek USA v sýrskych provinciách je nelegálna. Sýrske úrady opakovane označovali konanie Washingtonu za štátne lupičstvo a krádež prírodných zdrojov krajiny.

Stiahnutie vojenských jednotiek USA zo Sýrie

V októbri prezident USA Donald Trump  informoval o stiahnutí amerických vojsk na pozadí tureckej operácie proti kurdským oddielom, ku ktorej došlo na severovýchode Sýrie. Američania pritom vyhlásili, že zostanú v ropných regiónoch na východe krajiny a že budú pomáhať miestnym Kurdom ich kontrolovať.

 

Na americkom ministerstve obrany tiež varovali, že jednostranné akcie predstavujú riziko pre Turecko, a odporučili krajine, aby spolupracovala so svojimi spojencami v NATO, aby nebol región “destabilizovaný”.

Šéf Pentagonu Mark Esper následne vyhlásil, že zatiaľ nebolo prijaté definitívne rozhodnutie o tom, koľko amerických vojakov v Sýrii ostane. Avšak predseda Zjednoteného výboru náčelníkov štábov OS USA generál Mark Milley povedal, že v Sýrii ostane 500 až 600 amerických vojakov.

 

USA a ich spojenci vykonávajú od roku 2014 v Sýrii a Iraku vojenskú operáciu proti teroristickej skupine Islamský štát, pričom sa v krajine nachádzajú bez povolenia sýrskych úradov. Američania už skôr oznámili, že došlo k likvidácii “teroristického chalifátu”, vyhlásili však, že plánujú v Sýrii zostať, aby “zabránili jeho obnoveniu”.

 

Trump nariadil “zostreliť” všetky iránske člny, ktoré budú obťažovať americké lode

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov