© FOTO : TWITTER/@NICOLASMADURO
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký žoldnier zadržaný vo Venezuele mal odviezť prezidenta Madura do USA. Video

Venezuela, 7.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Jeden z dvoch amerických občanov, ktorí, boli vo Venezuele zadržaní za pokus o atentát na prezidenta Madura, hovoril o plánoch diverzantov. Videozáznam výsluchu Lucasa Denmana, zamestnancov súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Silvercopp , bol zverejnený na Twitteri Madura.


 

“Mali sme doraziť do Venezuely, dostať sa do Caracasu a obsadiť letiská. Bolo nutné zaistiť pristátie lietadiel a export prezidenta Madura do Spojených štátov ,” uviedol zadržaný.

 

https://twitter.com/i/status/1258230071292301312

 

Venezuelský minister vnútra Nestor Reverol 3. mája informoval o zabránení námornej invázii kolumbijských militantov. Podľa údajov ministerstva sa diverzanti pokúsili dostať do krajiny na rýchlych lodiach. Predseda ústavného zhromaždenia Diosdado Cabello spresnil, že bolo zabitých osem útočníkov a dvaja boli zadržaní. Neskôr sa objavila informácia o ďalších ôsmich zadržaných. Maduro oznámil, že medzi účastníkmi útoku sú dvaja Američania, osobné strážcovia amerického prezidenta.

 

Snímka amerického pasu údajného ochrankára Trumpa, ktorú ukázal Maduro počas svojho vystúpenia dňa 5. mája 2020

 

Washington naopak nepotvrdzuje zadržanie svojich občanov. Podľa ministra zahraničia Mike Pompea začnú Spojené štáty “proces zisťovania, či sú to skutočne Američania”.

“Ak sa Madurov režim rozhodne ich zadržať, použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme sa pokúsili ich vrátiť,” dodal úradník.

 

Video s  údajným ochrankárom prezidenta Trumpa, zverejnené na tweete Madura:

 

Predtým americký prezident Donald Trump a šéf Pentagónu Mark Esper uviedli , že Washington nemá nič spoločné s týmito udalosťami. Na ministerstve zahraničných vecí USA oznámili, že vyhlásenie venezuelských úradov sú dezinformačné. Kolumbijské ministerstvo zahraničia tiež odmietlo obvinenia z účasti na pokuse o námornú inváziu. Americká protidrogová správa (DEA) uviedla, že sa týchto akcií nezúčastnila, a poprela informácie o zadržaní ich zamestnancov.

 

 

Moskva vyjadrila podporu návrhu venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, týkajúceho sa humanitárnej dohody s účasťou všetkých politických síl krajiny.

 

“Podporujeme návrh prezidenta Madura uzavrieť, veľkú humanitárnu dohodu ‘všetkých politických síl Venezuely,” uvádza sa v komentári. Je zdôraznené, že táto dohoda sa vzťahuje aj na tých, ktorí sú zoskupení okolo osoby predsedu opozičného Národného zhromaždenia Juana Guaidóa , ktorý sa nelegálne vyhlásil za dočasnú hlavu štátu. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Rusko bude aj naďalej robiť všetko potrebné na to, “aby obyvatelia Venezuely mohli samostatne riešiť problémy, ktorým čelia, mierovým spôsobom, prostredníctvom širokého celonárodného dialógu, bez diktatúry, ultimát a sankcií”.

 

Venezuela údajne objednáva z Ruska nové stíhačky a vrtuľníky

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov