Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský prezident Zelenský nebol pozvaný na prehliadku Víťazstva v Rusku

Rusko, 30.máj 2020 ( AM ) – Moskovské plány pozvať Zelenského na sprievod víťazstva sa stali známymi v auguste minulého roka. Potom však ukrajinský prezident podporil pozíciu Poľska, ktoré obviňovalo ZSSR zo sprisahania s nacistickým Nemeckom a z rozpútania druhej svetovej vojny.


 

Rusko nepozvalo na víťazný pochod prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského. Informoval o tom tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

“Nie, [pozvanie] nebolo odoslané,” povedal Peskov.

 

Asistent prezidenta ruského prezidenta Jurij Ušakov oznámil plány Moskvy pozvať Zelenského na slávnostnú prehliadku Víťazstva na Červenom námestí v auguste 2019. Koncom januára však Zelenský urobil sériu vyhlásení na pozadí sporu medzi Ruskom a Poľskom, kde obvinil ZSSR z rozpútania druhej svetovej vojny. Podporoval pozície Varšavy, že začiatok vojny a holokaustu, spôsobilo sprisahanie totalitných režimov – ZSSR a nacistického Nemecka.

 

V Kremli sa Zelenského výroky považovali za urážlivé nielen pre Rusov, ale aj pre všetkých obyvateľov Spoločenstva nezávislých štátov a Ukrajiny. Peskov o niečo neskôr povedal, že si nie je istý, či pozvanie pre Zelenského zostane platné. Jeho slová spôsobujú „ľútosť a nedorozumenie“, poznamenal.

 

Video: Prehliadka Víťazstva v roku 2019:

 

Ruský prezident Vladimir Putin kvôli epidémii koronavírusu odložil sprievod Dňa víťazstva na 24. júna – v ten deň sa konal na Červenom námestí aj v roku 1945. Po oznámení o novom termíne, prezidenti Kazachstanu, Južného Osetska, Abcházska, Kirgizska a Srbska potvrdili svoju účasť na prehliadke v júni.

 

Opravené tanky T-34 smerujú na vojenskú prehliadku v Moskve. Video

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov