foto: sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

USA zvažujú vyslanie armády do Tuniska kvôli ruskej podpore Líbye

USA, 31.máj 2020 ( AM ) – USA môžu poslať do Tuniska pomocnú vojenskú brigádu, pričom tvrdia, že to robia kvôli Rusku, ktoré obviňujú zo zasahovania do záležitostí tohto regiónu. Uvádza to správa Afrického velenia ozbrojených síl USA (AFRICOM). Velenie oznámilo, že jeho šéf, generál Stephen Townsend, hovoril včera s ministrom obrany Tuniska Imedi Hazguim.


“Vzhľadom k tomu, ako Rusko aj naďalej rozdúchava oheň líbyjského konfliktu, znepokojuje nás stále viac regionálnu bezpečnosť v Severnej Afrike. Skúmame nové spôsoby reakcie na ohrozenie všeobecnej bezpečnosti, aj prípadné nasadenie brigády na pomoc bezpečnostným silám, “vyhlásil v tejto súvislosti Townsend.

Podobné americké brigády s rôznym počtom vojakov sú využívané k výcviku a príprave vojakov partnerských krajín na ich územiach. Townsend si tiež posťažoval na to, že na afrických partnerov USA “doliehajú nepriateľskí činitelia a teroristické siete “.

Po zvrhnutí a vražde líbyjského lídra Muammara Kaddáfího v roku 2011 Líbya fakticky prestala fungovať ako jednotný štát. Teraz je v tejto krajine dvojvládie. Na východe zasadá ľuďom zvolený parlament, a na západe, v hlavnom meste Tripolise, sídli Vláda národnej jednoty na čele Faiz Sarradžom, vytvorená za podpory OSN a EÚ. Úrady vo východnej časti krajiny konajú nezávisle na Tripolise a spolupracujú s Líbyjskou národnou armádou na čele s maršalom Chalífa Haftarom, ktorý od apríla 2019 neustáva v pokusoch o dobytie Tripolisu.

 

USA už skôr obviňovali Rusko zo zasahovania do záležitostí Líbye, pretože podporuje sily Chalífa Haftara. Rusko neraz zamietlo obvinenia z účasti v  líbyjskom konflikte a označilo za nepodložené tvrdenia, že sú tam údajne ruskí žoldnieri. Moskva pritom vystupuje za mierové urovnanie situácie v tejto africkej krajine a udržiava kontakty s oboma znepriatelenými stranami.

 

Haftar ohlásil najvačšie letecké bombardovanie v histórii Líbye – pomáhať mu budú ruské stíhačky

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov