Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko v rámci transatlantickej solidarity navýši svoj príspevok do rozpočtu NATO o 1,6 milióna euro

 


Česko, 2.jún 2020 ( AM, MO ČR ) – V pondelok 1. júna 2020 prerokovala vláda Českej republiky materiál Zmena výšky príspevku Českej republiky do vojenského rozpočtu, programu bezpečnostných investícií a civilného rozpočtu Organizácie Severoatlantickej zmluvy predložený spoločne ministrami obrany a zahraničných vecí.

Predmetom návrhu je zmena podielu Českej republiky v rámci spoločného financovania NATO, na základe ktorého hradí svoje príspevky do vojenského rozpočtu, programu bezpečnostných investícií a civilného rozpočtu tejto organizácie. Príspevok Českej republiky do rozpočtu NATO sa tak od roku 2021 zvýši zo súčasných 0,9788% na 1,0558%. Pri zohľadnení vyššie spoločných aliančných rozpočtov v roku 2019 sa jedná o zvýšenie celkových príspevkov Českej republiky do spoločného financovania NATO z 20,754 mil. Eur na 22,387 mil. EUR, teda o 1,633 mil. EUR. Z toho pripadá 36,6 mil. českých korún do rozpočtu MO a 4,9 mil. českých korún do rozpočtu MZV. Tieto sumy sú obidva rezorty pripravené pokryť zo svojich rozpočtov.

Podiely financovania sa štandardne stanovujú na základe výkonnosti ekonomík členských krajín Aliancie a ich vývoja. Aktuálna úprava národných podielov vychádza zo snahy navýšiť európsky príspevok na zdieľanie nákladov na spoločnú obranu a znížiť bremeno USA, ktoré sú dlhodobo najvyšším prispievateľom. Od roku 2021 sa tak zníži príspevok USA z 22,1 na 16,6%, na rovnakú úroveň sa zvýši aj príspevok Nemecka ako najväčšieho európskeho prispievateľa. Ide o vyjadrenie transatlantickej solidarity a zodpovednosti európskych spojencov za spoločnú obranu.

Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel – armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 miliardy korún

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov