Ivan Safronov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ivan Safronov, poradca riaditeľa Roskozmosu, obvinený z velezrady

Rusko, 15. júl 2020 (AM, Sputnik) – Bývalý novinár Ivan Safronov, obvinený z poskytovania utajovaných skutočností Českej republike, bol obvinený z velezrady. Ruská novinárska komunita tieto obvinenia odsudzuje a vyjadruje svoju podporu obvinenému.


 

Ivan Pavlov, právnik bývalého novinára Ivana Safronova, povedal ruskej tlačovej agentúre TASS, že moskovský súd v Lefortove oficiálne obvinil svojho klienta.
„Môj klient bol obvinený podľa článku 275 ruského trestného zákona [velezrada]. ”
“Je nevinný”, uviedol Ivan Pavlov.

 

FSB zatkla poradcu šéfa Roskosmosu kvôli špionáži pre NATO. Video

 

Bývalý novinár, ktorý pracoval pre dva popredné ruské denníky, Vedomosti a Kommersant, je obvinený z „zhromažďovania a prenosu štátnych tajomstiev o vojenskej a technickej spolupráci, obrane a bezpečnosti Ruska” „Spravodajskej službe krajiny NATO”.
Podľa informačnej agentúry TASS bol Ivan Safronov zatknutý 7. júla pre podozrenie z vlastizrady do policajnej väzby až do 6. septembra a čelí až 20 rokom väzenia.

 

Podľa ruských spravodajských služieb (FSB), ktoré citovala tlačová agentúra, bol podozrivý prijatý do zamestnania v roku 2012 a o päť rokov neskôr poskytol českým spravodajským službám informácie o dodávkach ruských zbraní na Blízky východ. a do Afriky.
Podľa FSB sa tieto informácie potom zaslali do Spojených štátov.

 

Mobilizovaná novinárska komunita
Zatiaľ čo ruská novinárska komunita stojí proti zatknutiu Ivana Safronova, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že zatknutie Ivana Safronova “nemalo nič spoločné s jeho novinárskou činnosťou. ”

Od zatknutia Ivana Safronova niekoľko ruských novinárov vyjadrilo svoje znepokojenie nad závažnosťou obvinenia a odsúdilo nedostatočnú transparentnosť vyšetrovania.

 

Medzi prvými, ktorí vyjadrili svoje rozhorčenie boli redaktori denníka Kommersant, ktorí uverejnili správu o podpore Ivana Safronova, v ktorej odsúdili „absurdné” obvinenia a pozdrav „jedného z najlepších novinárov v krajine”, „veľkého profesionála” a „skutočného” patriota “.

 

Neskôr to bola šéfredaktorka RT[RUSSIA TODAY], Margarita Simonian, ktorá sa vyjadrila k situácii v nádeji na jasné vysvetlenie obvinení proti Ivanovi Safronovovi.

„Kto čítal článok o„ Velezrade “? Prečítajte si to. Podľa tohto článku môžete uväzniť dlhý zoznam ruských novinárov ako napríklad redakčné strediská Meduza, alebo rôzne BBC projekty ako celok. A to v úplnom súlade so zákonom, “napísala na svoj kanál na Telegrame.

 

 

TASS oznámila, že 8. júla Zväz novinárov Ruska adresoval FSB žiadosť o informácie o súvislostiach väzby a jeho profesionálnou novinárskou činnosťou.

7. júla, krátko po zatknutí Ivana Safronova, sa v blízkosti ústredia FSB zorganizovala séria demonštrácií na podporu bývalého novinára. Všetkých, približne 20 demonštrantov bolo zadržaných políciou. Tlačová služba ministerstva vnútra v Moskve informovala TASS, že demonštranti porušili zákon o stretnutiach, zhromaždeniach, manifestáciách, pochodoch a demonštráciách.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov