Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový premiér Japonska chce mier s Ruskom

Japonsko, 6. november 2020 (AM) – Premiér Jošihide Suga chce úspešne dokončiť rozhovory o osude južnej časti Kurilských ostrovov a vraj sa bude snažiť o všestranné vzťahy s Ruskom, vrátane podpísania mierovej zmluvy.


 

Tieto jeho slová majú oproti vyjadreniam Rusov opačne postavený stupeň dôležitosti. Kým Rusi hovoria, že najskôr má byť podpísaná mierová zmluva a potom sa bude riešiť to ostatné, Jošihide Suga zase kráča podľa doterajšieho japonského scenára. „Treba postaviť záverečnú bodku v rozhovoroch o severných územiach (tak je v Japonsku nazývaná južná časť Kuríl), neodkladajúc to na budúce generácie. Pomocou otvoreného dialógu na úrovni najvyšších predstaviteľov sa budem snažiť o všestranný rozvoj vzťahov s Ruskom, vrátane podpisu mierovej zmluvy,“ zaznamenala Sugove, aj televíziou prenášané, slová z programového vyhlásenia vlády ruská agentúra TASS.

 

Šancu Tokia na návrat Kurilských ostrovov môže zvýšiť rezignácia ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Tento názor vyjadril japonský politológ Kenro Nagoshi. V článku pre Yahoo News Japan poukázal na tvrdý postoj ruského ministra zahraničia. Podľa jeho názoru môže mať Japonsko šancu vrátiť aspoň dva ostrovy súostrovia, ak ideologický protivník opustí svoj post. informuje Politika dnes.

 

Podľa čínskych expertov by bolo Japonsko, v prípade vojny s Ruskom, porazené za 24 hodín

 

Tí, ktorí sledujú politiku ohľadne nepodpísanej mierovej zmluvy vedia, že tento postoj je naháňaním vlaku, ktorý už ušiel. Prvý tajomník ÚV KSSZ N. S. Chruščov dva ostrovy Japonsku ponúkol už v 50-tych rokoch minulého storočia. To však jeho ponuku velikášsky odmietlo. No a keď sa pri minulom predsedovi vlády Japonska Shinzó Abe začalo hovoriť o možnosti odovzdania Japonsku dvoch ostrovov, vzbúrila sa proti tomu celá ruská verejnosť, ktorá to postavila do úrovne vlastizrady. Práve preto tvrdím, že „kurilský vlak“ Japoncom už ušiel. A či niekto pristaví iný a kedy, to je vo hviezdach.
– vmi –

 

Japonsko k bezpodmienečnej kapitulácii neprinútila americká atómová bomba, ale sovietska Červená armáda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov