Srbský prezident Alexander Vučič
Aktuality, Pozemná technika,

Srbský prezident Vučič: protitankový systém Kornet je výrazne lepší ako americký Javelin

Srbský prezident urobil vyhlásenie, v ktorom poznamenal, že celkom nerozumie tým obdivovateľom“ výlučne amerických protitankových systémov. Podľa Alexandra Vučiča v poslednej dobe čoraz častejšie počujeme, že americké systémy Javelin sú údajne najlepšie protitankové systémy na svete. Srbský prezident má na túto vec vlastný názor. V rozhovore pre televíziu Prva srbský prezident v komentári k dodávke ruských protitankových systémov Kornet uviedol, že tieto komplexy sú výrazne lepšie ako americké Javelin. Vučič ponúkol, že sa zoznámi s informáciami o tom, ako efektívne sa v Sýrii používali ruské protitankové systémy.


 

“Dovoľte mi pripomenúť, že „Kornety“ sa často nazývajú „ stíhače tankov “. Ich protitankové systémy sú dnes najlepšie na svete, oveľa lepšie ako americké Javeliny, ktoré sú určite tiež dobré.” Dodávka systému Kornet podľa Vučiča umožňuje výrazne posilniť srbskú armádu, zvýšiť úroveň bezpečnosti, vrátane protitankovej.

 

Srbská tlač už skôr informovala, že prezident Srbska informoval ruského ministra obrany Sergeja Šojgu o prijatí ATGM Kornet a vyjadril spokojnosť s prehlbujúcou sa spoluprácou s Ruskou federáciou, a to aj vo vojensko-technickej oblasti. Do Batajnice (vojenské letisko pri Belehrade) bola transportným lietadlom dodaná dávka „Kornetov“ .

 

Vývoj protitankového raketového komplexu Kornet-D1 pre vzdušné výsadkové vojská

 

Pripomeňme, že penetrácia pancierovania systémov ATGM “Kornet” je 1300 mm za dynamickou ochranou, penetrácia betónu – 3000 mm. Hmotnosť hlavice rakety je 7 kg. “Kornet” umožňuje zasiahnuť obrnené ciele na vzdialenosť viac ako 5 km. Minimálna vzdialenosť k cieľu môže byť zároveň asi 100 m. Pri použití v Sýrii systém Kornet pomáhal účinne bojovať proti rôznym tankom, vrátane tých, ktoré sa teroristi snažili chrániť špeciálnymi mriežkovými clonami. Kornet je možné nainštalovať na obrnené vozidlá a ovládať na diaľku. Protitankový raketový komplex Kornet, bol vytvorený pre boj s tankami a inými obrnenými vozidlami, no tiež je však schopný zostreliť bezpilotné lietadlá, rovnako ako zničiť nepriateľské opevnenia.

 

 

Raketa s kumulatívnou bojovou hlavicou dokáže účinne zasiahnuť tanky aj s dynamickou obranou a raketa s termobarickou bojovou hlavicou je určená na zničenie palebných bodov a opevnení. Existuje niekoľko modifikácií Kornetov, ktoré sú zamerané na rôzne druhy techniky. Pre svoje jedinečné vlastnosti bol Kornet nazvaný “zabijakom tankov”. Komplex bol vyvinutý v Úrade pre návrh nástrojov v Tule, a to na báze komplexu tankových riadených zbraní Reflex.

Ruskí výsadkári ako prvý na svete skočili z dolnej hranice stratosféry v Arktíde

 

Na rozdiel od predchádzajúcich protitankových systémov Fagot, Konkurs a Metis nie je riadenie rakety Kornet vykonávané pomocou drôtu, ale laserovým lúčom , čo komplexu umožňuje zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 10 kilometrov a vo výške až 9 kilometrov. Paľba dvoma raketami navyše umožňuje prekonať moderné prostriedky aktívnej ochrany tankov.

 

Najnovšie protilietadlové raketové systémy Verba vstúpili do síl ruskej protivzdušnej obrany

 

V roku 2019 sa pre vyzbrojenie výsadkových jednotiek začali vyrábať Kornety s termovíznym zameriavačom, ktoré sú schopné zasiahnuť vysokorýchlostné (250 m / s) vzdušné ciele.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov