.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

S čím zostreliť kamikadze dron?

YouTube kanál “Veľkokalibrové problémy” zverejnil materiál, kde sa uskutočnili testy rôznych prostriedkov na boj proti FPV dronom, dnes si povieme niečo predovšetkým o nich.


 

 

Rozruch veľkého kalibru

V rámci uvažovanej témy moderátor kanála vyskúšal také “obranné” prostriedky, ako je útočná puška Kalašnikov, vrhač sieti, protidronová zbraň – prenosná, riadená zbraň elektronického boja (EW) a broková pumpa cal. 12 s hladkou hlavňou. Samozrejme, dron FPV bol použitý bez munície. Najskôr sa testovala útočná puška Kalašnikov, boli urobené dva pokusy zostreliť útočiaci FPV dron jedným výstrelom, potom dávkou. Vo všetkých prípadoch sa nepodarilo zasiahnuť dron FRU. To, samozrejme, neznamená, že nie je možné zostreliť dron FPV štandardnými ručnými zbraňami, ale s najväčšou pravdepodobnosťou budú šance nízke – nie nadarmo nestrieľajú kačice útočnou puškou. Samozrejme pri pomaly letiacich, vznášajúcich sa dronoch môžu byť výsledky oveľa lepšie, pričom mnohé z navrhovaných možností boja proti prieskumným UAV a UAV bombardérom potvrdili svoju účinosť v zóne Severného vojenského okruhu, existujú fotografie a video dôkazy o zostrelení UAV, pomocou štandardných automatických zbraní a pomocou ostreľovacích pušiek.

 

Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúšajú bojovať s kamikadze UAV

 

Moderátor následne vystrelil na prichádzajúci FPV dron pomocou vrhača pyrotechnickej siete. Výsledky sú nejednoznačné: na jednej strane bol dron zostrelený, na druhej strane dopadol blízko obrancu, teda v prípade výbuchu munície, čo by v reálnych podmienkach bolo , obranca by mohol byť zranený alebo dokonca zabitý. Vrhač sieti je jednoranový – druhá šanca nebude.

 

Streľba z odpaľovača siete – dron FPV zachytený v sieti je zvýraznený červenou farbou

 

Po sieťovom vrhači nasledovala protidronová elektronická bojová zbraň neznámeho výrobcu. Čo môžem povedať, výsledky sú, mierne povedané, sklamaním. V žiadnom zo scenárov použitia FPV dronu, nebolo možné dron rušiť natoľko, aby bol neovladatelný pre operátora. Až keď sa dron vznášal niekoľko metrov od obsluhy s protidronovou zbraňou, bolo možné s ním “pristáť”. Samozrejme, v bojových podmienkach sú takéto výsledky neprijateľné a povedú k smrti bojovníka.

 

Horný obrázok – FPV dron nereaguje na protidronovú zbraň, spodný obrázok – FPV dron je “zostrelený”, vzdialenosť si vie odhadnúť každý sám

 

Ak veríte informáciám zverejneným na telegramovom kanáli “OVOD | Tula – vývojár a výrobca FPV dronov s rovnakým názvom “Gadfly”, potom budú tvorcovia FPV dronov vždy o krok vpred pred vývojármi zariadení na elektronický boj, pretože reagujú iba na podmienky, ktoré FPV drony ” dyktujú”, okrem prevádzky zariadení elektronického boja je uložených množstvo obmedzení, napríklad musia zasahovať do prevádzky nepriateľských dronov FPV, ale nesmu zasahovať do prevádzky vlastných dronov FPV.

 

Najnovší ruský tank T-90M , vybavený protidronovým roštom a štandardným elektronickým bojovým vybavením s 8 anténami súčasne, bol napriek tomu zasiahnutý nepriateľským FPV dronom

 

 

Vyššie uvedené nenaznačuje zbytočnosť systémov elektronického boja, ale stále ide zrejme skôr o skupinový, kolektívny, než individuálny prostriedok krytia proti FPV dronom. Jedna vec je systematicky využívať elektronický boj na pokrytie bojovej jednotky, druhá vec je pokúsiť sa použiť protidronové delá ako zbraň poslednej šance na ochranu bojovníkov pred útokmi dronov FRU

 

A nakoniec posledná testovaná zbraň proti FPV dronom bola brokovnica s hladkým vývrtom cal. 12. Výsledok plne splnil očakávania – útočiaci FPV dron bol zostrelený hneď prvým výstrelom, poškodené vrtule a elektroinštalácia, odtrhnuté motory. Pri športovej strelbe Trap alebo Skeet sa nestrieľa buckshotom ale 2,2-2,4 mm brokmi . Pri strelbe môžeme predpokladať, že dosiahneme deštruktívny účinok na dostatočnej úrovni a pravdepodobnosť zásahu sa ešte zvýši. Optimálnu muníciu si však nakoniec môžete vybrať len podľa výsledkov porovnávacej praktickej streľby konkrétne proti skutočným FPV dronom.

 

Buckshot spôsobil smrteľné poškodenie dronu FPV

 

Porovnávacie testy protidronových zbraní uskutočnené kanálom YouTube “Large-Caliber Trouble” jasne ukazujú výhody použitia brokovníc s hladkým vývrtom na boj s dronmi FRU. Väčšinou majú brokovnice s hladkým výrtom cal.12 účinný dostrel asi 30–50 metrov (náboje 12/70 a 12/76 Magnum), na väčšiu zdialenosť účinnosť rapidne klesá! Dá sa predpokladať, že efektívny dosah streľby z brokovnice bude ešte menší – asi 10–20 metrov. Okrem toho je možné vytvárať aj stacionárne/mobilné prostriedky na boj s FPV dronmi, takéto projekty už vytvára napríklad Lobaev Foundation (Fond rozvoja technológií zbraní).

 

Protidronová veža od Lobaeva Z

Začiatkom apríla tohto roku bol na kanáli Lobaev Z  predstavený  komplex vyvinutý nadáciou Lobaev, určený predovšetkým na boj proti UAV . Komplex je veža s elektrickým pohonom a pripojeným zbraňovým modulom na fotografii a videu je to brokovnica s hladkou hlavňou cal.12 s vysokokapacitným bubnovým zásobníkom. Existuje aj verzia so zbraňovým modulom s drážkovanou hlavňou, uvažuje sa o možnosti vytvorenia komplexu s dvomi zbraňovými modulmi súčasne, s drážkovanou a hladkou hlavňou.

 

Protidronová veža vyvinutá nadáciou Lobaev

 

Väčšina existujúcich veží je určená na inštaláciu na rôzne druhy vojenskej techniky, ale okrem nich sú potrebné aj ľahké mobilné, vybavené tak špecializovanými zbraňovými modulmi, ako aj určené na inštaláciu štandardných zbraní, ako sú guľomety so zvýšenou kapacitou zásobníka, ľahké guľomety, automatické lafetované granátomety, ručné protitankové granátomety a plameňomety a oveľa viac a berúc do úvahy potrebu boja proti FPV dronom, zbraniam, ako sú brokovnice s hladkou hlavňou Saiga Isp . 30″ alebo “Vepr-Hammer”.

 

Aký by mohol byť rozsah použitia veže vyvinutej Lobaev Foundation a podobných produktov od iných výrobcov?

Napríklad v oblastiach, kde prakticky neexistuje postup ruských ozbrojených síl ani ukrajinských, je možné pomocou protidronových veží umiestnených na kopcoch a iných optimálnych miestach pre inštaláciu zabezpečiť zónu zvýšenej ochrany pred dronmi FRU. , to znamená, že veže zabezpečia zničenie väčšiny FPV dronov a bojovníci sa môžu brániť predovšetkým pomocou brokovníc s hladkým vývrtom. Súčasne môžu byť operátori vežičiek, ovládaných a napájaných pomocou drôtov, umiestnení v pivniciach, bunkroch alebo iných úkrytoch.

 

Navyše, protidronové veže môžu byť umiestnené na mobilných, kolesových a pásových robotických platformách. Takéto platformy môžu pravidelne meniť svoju polohu, aby zvýšili svoju vlastnú schopnosť prežitia pri útokoch bezpilotných lietadiel FPV a nepriateľského delostrelectva alebo aby zaujali optimálnu pozíciu, a tiež môžu cestovať, aby si doplnili muníciu na čo najbezpečnejšie miesto. Dá sa predpokladať, že efektívnym riešením by bolo umiestnenie protidronových veží na bojové a pomocné pozemné vozidlá, napájané ich palubnou sieťou. Napríklad na tanku, na vrchole protidronového „grilu“ je možné nainštalovať 2 protidronové veže. Alebo bojové vozidlo pechoty (IFV) sprevádzajúce tank na určitú vzdialenosť, vybavené aj dvojicou protidronových veží .

 

Závery

Ako ukazuje prax, hrozby, ktoré predstavujú drony FPV, v súčasnosti len pribúdajú, a preto je mimoriadne dôležité poskytnúť pozemným jednotkám individuálne a skupinové prostriedky ochrany pred dronmi FPV. Ako individuálny prostriedok sebaobrany proti FPV dronom je optimálnym riešením použiť brokovnice s hladkou hlavňou – cal. 12 , s najväčšou pravdepodobnosťou poloautomatické, ako napríklad Saiga Isp. 30″ alebo “Vepr-Hammer”, aj keď nemožno vylúčiť použitie pumpovacie brokovníe , pretože sú spoľahlivejšie, odolnejšie voči znečisteniu a nenáročné na kvalitu streliva. Ako skupinové prostriedky sebaobrany proti dronom FPV možno okrem zariadení na elektronický boj použiť veže s modulmi zbraní s hladkou hlavňou, umiestnené trvalo, na mobilných robotických platformách, ako aj na bojových a pomocných pozemných vozidlách.

 

Napríklad tank T-90M s 2 protidronovými vežami na protidronovom rošte, sprevádzaný BMP-Z s 2 protidronovými vežami a 4 operátormi v priestore vozidla , podporovaný pechotou s brokovnicami, bude oveľa viac chránený pred FPV dronmi ako len tank T-90M s protidronovým roštom, sprevádzaný BMP-Z a bojovou jednotkou s AK-74M. Takýto tank, ktorý je relatívne chránený pred útokmi z dronov FPV, bude schopný dôsledne a presne ničiť nepriateľské „podpory“ pomocou svojho výkonného 125 mm kanónu. Bojove jednotky pod krytím čaty bojovníkov s brokovnicami a protidronovými vežami na mobilných robotických platformách budú môcť vyčistiť oblasť a poskytnúť tanku a bojovému vozidlu pechoty možnosť pohybu vpred. Vyradením podpory bezpilotných lietadiel FPV nepriateľa môžete prelomiť jeho obranu a využiť útočný potenciál ozbrojených síl a základom toho môžu byť obyčajné brokovnice s hladkým vývrtom.

 

 

 

Andrej Mitrofanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov