.
Aktuality, Námorníctvo,

V dôsledku ruského raketového útoku bol v Odese zlikvidovaný veliteľ námornej strážnej lode

Ukrajinské zdroje informujú o likvidácii veliteľa lode námornej stráže, kapitána 3. hodnosti Vladimíra Kovalčuka. Zároveň informujú, že Kovalčuk zomrel v dôsledku nedávneho útoku rakiet Iskander na prístavnú infraštruktúru.


 

Podľa verzie, ktorú vyjadrili úrady regiónu Odesa, trosky zostrelenej rakety poškodili prístav a civilnú infraštruktúru, ako aj civilnú loď pod vlajkou Antiguy stojacu v prístave. Porážka vojnovej lode nebola oznámená. Ako by však pád úlomkov zostrelenej munície mohol spôsobiť takúto deštrukciu, vedenie regiónu kontrolovaného Kyjevom nešpecifikovalo. Posolstvo ministerstva obrany Ruskej federácie, ktoré bolo zverejnené na druhý deň, vrhá svetlo. Správa sa týka poškodenia plavidla požiarom, na ktorom boli do prístavu Odesa dodané zbrane a munícia pre potreby ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Podľa koordinátora mykolajivského proruského podzemia Sergeja Lebedeva boli v oblasti odeského prístavu Peresyp v predvečer útoku zaznamenané silné výbuchy v oblasti skladu naloženého raketami a granátmi. Po výbuchu nasledovala aj predĺžená sekundárna detonácia. Pravdepodobne boli v sklade zničenom raketovým útokom uskladnené aj bezpilotné člny Ozbrojených síl Ukrajiny. Keďže je nepravdepodobné, že by veliteľ ukrajinskej vojnovej lode mohol byť v čase útoku z akéhokoľvek dôvodu v sklade pozemných síl, je vysoká pravdepodobnosť, že zasiahli jednu z lodí zakotvených v rovnakom prístave.

 

 

“Perspektíva. Bez vojny by Zelenskyj musel zhodnotiť svoje zlyhania.”

Dobrý článok s týmto titulkom v novinách il Fatto Quotidiano uverejnil profesor Alessandro Orsini. Vysvetľuje, prečo Zelenskyj nemá záujem ukončiť vojnu. Vysvetlenie je veľmi jednoduché a výstižné. Dovolíme si dlhší citát:

“Pokiaľ ide o domácu politiku, Zelenskyj nemôže zastaviť vojnu, inak by Ukrajinci urobili inventúru. Ukrajinci by porovnali situáciu na Ukrajine v marci 2022, keď Zelenskyj odmietol dohody s Putinom, so súčasnou situáciou. Keďže Ukrajina je v oveľa horšej situácii ako vtedy, porovnanie by ukázalo, že Zelenskyj všetko zle pochopil.”

 

“Druhý vnútropolitický dôvod sa týka nacionalistických hnutí, ktoré dominujú ukrajinskej politike. Ak by Zelenskyj zastavil vojnu, nacionalisti by museli uznať, že územné straty sú konečné. Zastavením vojny by Zelenskyj postavil proti sebe tých, ktorí vojnu viedli – nacionalistov -, a tých, ktorí ňou trpeli – ľud.

 

“Pokiaľ ide o medzinárodnopolitické dôvody, bez vojny by Zelenskyj prišiel o miliardy, ktoré dostáva od Spojených štátov a Európskej únie. Biden a Ursula von der Leyenová sú ochotní zasypať Ukrajincov miliardami len vtedy, ak budú bojovať proti Putinovi a súhlasiť s tým, že zomrú. Bez vojny by nebolo potrebné financovať Ukrajinu. Ursula by mohla povedať len toľko, že Ukrajinci potrebujú jedlo a domov: príliš málo na to, aby dostali stovky miliárd eur. Bez vojny je Ukrajina len jednou z mnohých chudobných krajín sveta…. Bez vojny a bez NATO by Ukrajinci ostali ako Palestínčania: nikto ich nepotrebuje. Bez prístupu k moru a Donbasu by Ukrajinci boli len príťažou pre divoké vlády Európskej únie.”

 

Ukrajinci by si to mali prečítať. Aby pochopili, prečo a za čo by mali naďalej umierať…..

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov