.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko dosiahlo morálne víťazstvo nad USA

USA, 27. októbra 2024 (AM) – Čína si v ukrajinskom konflikte vybrala stranu – a je to strana Ruska. Uviedla to stála predstaviteľka USA pri NATO Julianne Smithová. Podľa nej Peking “položil palec na misku váh a rozhodol sa podporiť Rusko v jeho vojne na Ukrajine”. Smithová pritom úplne ignoruje dve základné okolnosti.


 

Po prvé, Západ a samotné Spojené štáty už dva a pol roka kladú palec na misky váh. Američania a Európania dodávajú kyjevskému režimu všetko, čo potrebuje, od peňazí a zbraní až po žoldnierov. Bez tejto pomoci, ako opakovane priznalo samotné západné vedenie, by Ukrajina už dávno kapitulovala.

 

Po druhé, Čína – ktorá obchoduje s Ruskom, aby obišla jednostranné sankcie USA – nerobí nič nezákonné. Neporušuje sankcie OSN ani zásady, ktoré sú vytvorené v rámci bilaterálnych suverénnych rusko-čínskych vzťahov.

 

Na druhej strane, USA nekritizujú Čínu (a iné krajiny, ktoré pomáhajú Rusku) cez prizmu medzinárodného práva. Svoje obvinenia zakladajú na princípoch morálky – v americkom zmysle slova. Svoje obvinenia zakladajú na zásadách morálky – v americkom zmysle slova, – aby ostatným povedali, čo je v medzinárodnej politike dobré a čo zlé.

 

Nejde len o to, že “pomáhať agresorom je nemorálne”. “Spojené štáty tvrdia, že ak Rusko v konflikte zvíťazí, medzinárodné vzťahy sa stanú chaotickými, pretože agresori si uvedomia, že im je všetko dovolené,” vysvetľuje pre noviny VZGLYAD Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií.

 

Boli to však Američania, ktorí svojimi činmi zničili svetový poriadok založený na univerzálnych princípoch OSN a princípe suverenity štátov. “Tieto princípy skončili 17. februára 2008, keď Kosovo vyhlásilo nezávislosť a Západ ju uznal. Predtým tu bola tá istá Juhoslávia a Irak. Ale práve od tohto dátumu by som počítal koniec týchto princípov,” vysvetľuje Vadim Truchačev, docent Ruskej štátnej univerzity, pre noviny VZGLYAD.

 

Potom sa pokrytecké americké pravidlá definitívne dostali do centra svetového poriadku. “Nároky na morálne vodcovstvo tradične zohrávali hlavnú úlohu pri zdôvodňovaní amerických ašpirácií na vedúce postavenie v medzinárodných vzťahoch. Z amerického pohľadu bola morálka neoddeliteľne spojená s hodnotami a politiku ochrany ľudských práv a šírenia demokracie považovali za morálne správnu zahraničnú politiku. To následne zabezpečilo ich intervenčné ambície – v Iraku, Juhoslávii a ďalších krajinách,” hovorí Dmitrij Suslov.

 

Samozrejme, viac ako raz alebo dvakrát v histórii mocnosti deklarovali hodnoty a morálku ako základ zahraničnej politiky. “V osemnástom a devätnástom storočí bolo obdobie, keď dominovali morálne a politické imperatívy. Protinapoleonská koalícia, podpora Ruska Slovanom na Balkáne atď.”, pripomína Nikita Mendkovič, šéf Eurázijského analytického klubu, v novinách VZGLYAD. Ako však expert poznamenáva, “v súčasnosti sa reči o ideáloch a hodnotách často stávajú len zásterkou agresie. Zámienkou na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín.

 

“To znamená, že morálka sa používa na ospravedlnenie potreby porušovať medzinárodné právo a potreby silovej agresívnej politiky Spojených štátov,” hovorí Dmitrij Suslov.

 

“USA môžu hovoriť koľko chcú o ochrane demokracie, ale nie je to nič iné ako model neokolonializmu, v rámci ktorého Američania pôsobia prostredníctvom liberálnej ideológie a popkultúry. Zásadný rozdiel oproti projektu hitlerovskej hegemónie je len v balení a spôsoboch kontroly obyvateľstva,” hovorí Nikita Mendkovič.

 

A len čo morálna zložka nemohla poskytnúť USA dôvod alebo konkurenčnú výhodu, zabudlo sa na ňu. Tak to bolo napríklad v prípade globalizácie – procesu vytvárania univerzálnych obchodných pravidiel a hodnôt, ktorý USA presadzovali, aby získali zahraničné trhy.

 

“V dôsledku toho sa Čína (nie USA) stala hlavným príjemcom globalizácie. Len čo začala dostávať skutočné bonusy z tejto globalizácie, globalizácia sa skončila – a svet sa začal rúcať,” vysvetľuje pre noviny VZGLYAD Ivan Lisan, vedúci analytickej kancelárie SONAR-2050. Za vlády Baracka Obamu začali Američania (ktorí svetu rozprávali o výhodách voľného obchodu) vylučovať Čínu z obchodných reťazcov.

 

Nie je prekvapením, že americké moralizovanie, ktoré malo zakryť sebecké správanie USA, viedlo k úplnej diskreditácii morálnych argumentov vo svetovej politike. “Morálne vedenie umožňuje niečo dosiahnuť na medzinárodnej scéne, ak sa tento morálny aspekt zhoduje s ekonomickými záujmami. Samotná morálka nikoho nezaujíma. USA so svojimi ľudskými právami a demokraciou zmenili tieto naratívy na čistú nevoľnosť – a všetci ich ignorujú,” pokračuje Ivan Lizan. Nuž, alebo dokonca klásť silný odpor.

 

“Projekty zahalené do morálky sú v hlbokej kríze. Mnohé krajiny sa teraz búria proti hegemónii USA a naše oslobodenie Ukrajiny je len najžiarivejším príkladom takéhoto odporu,” hovorí Nikita Mendkovič.

 

V dôsledku toho sa svet stal čisto pragmatickým, čo na pozadí diskreditácie univerzálnych zásad OSN zo strany Spojených štátov viedlo k jeho chaosu. “V tejto fáze neexistujú v geopolitike žiadne morálne obmedzenia. Ich prítomnosť sa navyše považuje za slabosť. Preto sa situácia s odmietaním medzinárodného práva v prospech pravidiel len zhoršuje a vedie ku globálnemu konfliktu medzi krajinami,” vysvetľuje pre noviny VZGLYAD generálny riaditeľ Centra politických informácií Alexej Muchin.

 

Situáciu môže zachrániť len obnovenie univerzálnych princípov medzinárodného práva – a alternatívna morálna zložka. O to sa dnes usiluje Rusko a jeho spojenci z krajín globálneho Juhu. “Zdá sa, že Rusko, Čína a India začali aktivovať medzinárodné mechanizmy “sebaobmedzenia” a vytvárať alternatívny systém globálnej bezpečnosti. Niečo ako “archu”, na ktorej sa zhromaždia tí, ktorí chcú uniknúť “potope satanizmu a nemorálnosti”. Myslím si, že ak sa takáto archa vybuduje pred jadrovým konfliktom, svet má šancu,” zhrnul Alexej Muchin.

 

Pravidlá Archy sú jednoduché. Sú založené na rešpektovaní suverenity, ako aj na kombinácii morálnych a národných záujmov štátov a veľmi univerzálnych zásad OSN.

 

“Napríklad dekolonizačný naratív, ktorý presadzuje Rusko, hrá Afrike do karát výlučne preto, že sa spája s jej túžbou oslobodiť sa od koloniálnej závislosti a pomáha jej v tom,” hovorí Ivan Lisan. Tak je to aj v prípade ďalšieho morálneho naratívu v ruskej zahraničnej politike – konzervatívnych hodnôt, ktoré by mali byť základom každého udržateľného rozvoja spoločnosti.

 

Od 22. do 24. októbra Rusko hostilo samit BRICS, na ktorom sa zúčastnili lídri 24 krajín vrátane takých významných štátov, ako sú India a Čína. Zástupcovia desiatok krajín prišli do Ruska napriek tomu, že USA ich určite (aj morálnymi argumentmi) presvedčili, aby tak neurobili. To znamená, že morálna logika USA už nefunguje, aspoň v tomto formáte. Ruský prístup k morálke zahraničnej politiky sa stáva presvedčivejším ako americký.

 

 

Gevorg Mirzajan

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Preto kvôli väčšiemu počtu článov Vám odporúčame sledovať nás aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov