Elbit systems
Aktuality, Vojenská technika,

Izrael patrí medzi osem najväčších vývozcov zbraní na svete

Zdroj: Israeldefense


V roku 2018 bol podľa výročnej správy o transfere zbraní, ktorá bola zverejnená v pondelok Štokholmským medzinárodným inštitútom pre výskum mieru (SIPRI), Izrael ôsmy najväčší vývozca zbraní na svete.

Izrael bol v rokoch 2014 až 2017 siedmym najväčším vývozcom zbraní na svete. Podľa predchádzajúcej výročnej správy SIPRI, predstavuje  3,1% celosvetového obchodu so zbraňami, vzrástol z 2,1% v predchádzajúcich štyroch rokoch. Päť najväčších dodávateľov – USA, Rusko, Francúzsko, Nemecko a Čína – tvorilo 75% všetkých vývozov zbraní.
Za poslednú dekádu sa podľa správy SIPRI zvýšil vývoz izraelských zbraní o 60%. V porovnaní s tým vzrástol americký vývoz zbraní o takmer 30% a Rusko zaznamenalo 17% pokles odchádzajúceho obchodu so zbraňami.

Export izraelských zbraní dosiahol v roku 2017 9,2 miliardy USD, čo je o 41,5% viac ako v roku 2016, podľa údajov izraelského ministerstva obrany v máji. Výrazný nárast bol podporený obchodmi s raketovým systémom v hodnote 2 miliárd dolárov medzi IAI a Indiou.

Traja izraelskí výrobcovia zbraní patrili medzi 100 najproduktívnejších spoločností na celom svete, Elbit Systems sa umiestnil na 28. mieste na zozname, IAI zachytil 41. miesto, kým Rafael Advanced Defense Systems sa umiestnil na 45. mieste.

Najväčšími svetovými dovozcami zbraní sú Saudská Arábia, India a Egypt. Izrael dodal 15% dovozov zbraní z Indie v rokoch 2014-2018, v porovnaní s iba 12% z USA.
Izrael bol počas tohto obdobia 15. najväčším dovozcom zbraní na svete. Podľa SIPRI, 64% izraelského dovozu zbraní v rokoch 2014 až 2018 pochádzalo z USA.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov