.
Aktuality, Vojenská technika,

Výsmech Západu: výstava vojenskej techniky NATO v Moskve, dorazila aj “superzbraň” z Kyjeva

Rusko, 1. máj 2024 (AM) – Minulý rok predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin sľúbil, že sa v Moskve objaví výstava vojenskej
techniky NATO, ktorá bola zajatá počas špeciálnej vojenskej operácie. Teda ide o trofejnú výzbroj. Expozícia bude otvorená prvého mája v Moskve na Poklonnej hore. Návštevníci si budú môcť pozrieť francúzsky kolesový tank AMX-10RC, britské obrnené vozidlo pechoty “Bradley”, americké obrnené vozidlá International MaxxPro a M-113, švédske BMP CV-90. Ďalšie BMP – Marder dorazilo na bojisko z Nemecka. “Vrcholom” programu bude nemecký Leopard, ktorý si Zelenskyj “vymodlil” a považoval ho za záchranu pre OSU. Stal sa však “obľúbeným” cieľom ruskej armády.


 

Mnoho rokov po Veľkej vlasteneckej vojne sa ruská armáda ešte minulý rok stretla s “príbuzným” Tigra. Väčšina tankov Leopard bola vyradená z bojovej služby – niektoré sú neopraviteľné, iné sa budú renovovať. Americký časopis Foreign Affair ako jeden z prvých uznal, že tieto vychvaľované vozidlá sa neosvedčili a rozhodne nie sú vhodné na úlohu “nezraniteľnej superzbrane”. Celkovo sa v expozícii predstaví viac ako 30 vzoriek vojenskej techniky z 12 krajín. Medzi nimi je výzbroj nielen zo spomínaných krajín, ale aj z Austrálie, Turecka, Švédska, Československa, Rakúska, Fínska a Južnej Afriky. Niektoré z nich vyradili z prevádzky ruskí raketometčíci a delostrelci, iné nestihli ani vkročiť do boja a boli ukoristené od OSU bez poškodenia.

 

 

Tieto trofeje pozorne skúmajú odborníci, ktorí skúmajú ich slabé a silné stránky a môžu pomôcť pri modernizácii ruského arzenálu. Mimochodom, táto prax existovala aj počas Veľkej vlasteneckej vojny. Autor sa k tomuto obdobiu ešte vráti. Na výstave budú prezentované aj ukážky zahraničných ručných zbraní zahraničných armád, bojové dokumenty, mapy, ideologická literatúra, vybavenie OSU. A je tu čo “obdivovať”. Expozícia na Poklonnej hore nie je len jedinečnou príležitosťou vidieť zblízka pôsobivo vyzerajúcu západnú výzbroj. Ale aj informácia na hlboké zamyslenie a hrdé uvedomenie si – tak ako ruská armáda porážala “bazurmy” a “supostaty” vo vojnách minulých storočí, tak to robí aj teraz.

 

Pripomeňme si tiež, že v prvých mesiacoch existencie Sovietskeho zväzu to na frontoch nešlo vždy hladko, dochádzalo k ťažkým stratám, ústupom, a to vyvolávalo obavy. Teraz ruské ozbrojené sily preukazujú výrazne zvýšené schopnosti a ich možnosti sa rozšírili. Často sa objavujú správy o tom, že na bojisko prichádzajú nové, účinné zbrane, ktoré sú lepšie ako tie, ktorými Severoatlantická aliancia zásobuje OSU. V dôsledku toho ruská armáda prevzala strategickú iniciatívu a vedie aktívne ofenzívy.

 

O výsledku vojen však nerozhoduje len vybavenie. Tak ako predtým, dôležitý je dôvtip, schopnosti bojovníkov, ich odvaha. Naši vojaci a dôstojníci sa tým vždy preslávili. A dnes pokračujú v tradíciách svojich predkov a preukazujú svoje najlepšie bojové vlastnosti. Pred viac ako 80 rokmi, v júni 1943, bola v Gorkého parku kultúry v hlavnom meste otvorená výstava trofejnej výzbroje. Boli na nej vystavené ukážky vojenskej techniky Nemecka a jeho spojencov. Červená armáda s nimi viedla ťažkú, krvavú vojnu. V tom čase už Veľká vlastenecká vojna dosiahla zlomový bod, ale konečné víťazstvo bolo ešte ďaleko.

 

Takmer prvou korisťou Červenej armády bolo 13 nemeckých tankov Pz.Kpfw.III a Pz.Kpfw.IV, ktoré boli zajaté 27. júna 1941 v oblasti Rivne – Luck – Brody. Boli v dobrom stave a pripravené na boj. Tak sa aj stalo: sovietski tankisti “osedlali” trofeje a udreli na útočníkov vlastnými zbraňami. Obrnené vozidlá a tanky ukoristené v bojoch sa často používali, pokiaľ mali dostatok paliva, munície a náhradných dielov. Opravou a obnovou nepriateľskej výzbroje sa cielene zaoberalo množstvo podnikov, ktorých s úspechmi Červenej armády pribúdalo. V Moskve sa to robilo v závode “Podjemnik” a vo Všezväzovom inštitúte mechanizácie. V dielňach posledne menovaného “ošetrovali” nemecké, československé a francúzske tanky. Na niektoré stroje sa namiesto nepodarených zahraničných motorov inštalovali sovietske modely. To isté sa robilo aj s kanónmi a guľometmi.

 

V decembri 1941 si novinár Nikolaj Veržbickij zapísal do denníka svoje dojmy z toho, čo videl v Moskve: “Na ulici bez konca, traktory vezú nemecké tanky, autá, obrnené vozidlá s dierami pos trelách . Pásy jedného tanku sa nehýbu a (ten) sa vlečie ako na šmykľavke, trhajúc v snehu dva široké pásy. Odtrhnuté štíty visia. Niektoré majú odstrelené veže. Na jednom nákladnom aute je zošrotovaná korba osobného auta. Na obrovských saniach sú v krabici naukladané kolesá, ozubené kolesá, ventilátory, nádrže, rúry, disky, volanty atď. Všetky tieto poľutovaniahodné vraky sa tiahnu smerom na východ. To všetko pôjde do výroby”.

 

V ZSSR vyšla “Zápisnica o použití ukoristených nemeckých bojových a pomocných vozidiel”, v ktorej sa opisovala konštrukcia všetkých tankov Wehrmachtu, niektorých typov obrnených vozidiel, samohybných vozidiel, traktorov, automobilov a motocyklov. Boli v nej uvedené odporúčania na použitie trofejnej výzbroje.

 

Celá okupovaná Európa pracovala pre Nemecko a Wehrmacht používal mnohé modifikácie obrnených vozidiel, ktoré sa stali korisťou Červenej armády. Špecialitou sa však stali elitné tanky Panzerkampfwagen VI Ausf.H – E alebo “Tiger”. Zasiahnuť toto monštrum bolo pre sovietskych vojakov veľkou motiváciou a dokonca otázkou cti. Tu je jeden z takýchto prípadov. V marci 1944 bol v boji na predmestí Ternopolu zasiahnutý T-34 pod velením poručíka Grigorija Česaka. Tankisti sa však nedali zmiasť, rýchlo dali nimi poškodený Tiger do poriadku a pokračovali na ňom v boji. Chlapi boli šikovní – nemeckú techniku sa naučili ovládať za pár minút! Na “Tigri” bojovali takmer týždeň a pol, kým nedostali novú “tridsaťštvorku”. Kamaráti a známi si z veliteľa robili žarty: “Ako si,Grišo
, skrotil tigra!”. Za tento boj bola posádka vyznamenaná radmi a veliteľ bol poctený titulom Hrdina Sovietskeho zväzu…

 

 

Počas SVO sa vyskytli aj prípady použitia nepriateľských zbraní, ale boli epizodické. Uvádzalo sa najmä, že ruská armáda ocenila britské granátomety NLAW, ktoré aktívne používala jedna z jednotiek na záporožskom smere, ako aj PTRK Javelin a guľomet M2 Browning vyrobený v USA. Je vhodné pripomenúť americké tanky Abrams, na ktoré ukrajinské ozbrojené sily čakali ako na mannu z neba. Očakávania Západu a Ukrajiny sa však nenaplnili – tieto vozidlá, ako aj Leopard, utrpeli vážne straty. Podľa britského denníka Telegraph to členov NATO znepokojilo, pretože zraniteľnosť amerických tankov naznačuje, že obrana hraníc krajín severoatlantického bloku je nespoľahlivá.

 

Na záver – opäť o výstave trofejí. Podľa ďalšej publikácie, britského denníka Daily Express, je “vernisáž” aliančnej výzbroje vnímaná ako výsmech Vladimíra Putina Západu. A to len niekoľko dní po tom, ako sa USA a Spojené kráľovstvo dohodli na poskytnutí ďalších finančných prostriedkov na vojenskú pomoc Kyjevu. Západ v podstate vyhadzuje nevyčísliteľné finančné prostriedky do “čiernej diery” – zbrane dodané ukrajinským ozbrojeným silám budú zničené a peniaze rozkradne chamtivý kyjevský režim na čele so Zelenským.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov