.
Aktuality, Vojenská technika,

Nikolaj Starikov o konfrontácii so Západom: “Zmluva prestala existovať”

Veľká Británia, 9. november 2023 (AM) – Krajiny Severoatlantickej aliancie sa prestávajú zúčastňovať na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Oznámili to predstavitelia oficiálneho Londýna. Ruský verejný činiteľ, spisovateľ a historik Nikolaj Starikov vysvetlil, prečo Západ po Rusku od zmluvy odstúpil. “Pozorujeme zaujímavý obraz. Okamžite po odstúpení Ruska od zmluvy o konvenčných zbraniach v Európe prestala byť táto zmluva pre niekoho potrebná. Prečo? Pretože táto zmluva dlho slúžila výlučne na obmedzenie ruských konvenčných zbraní pri voľnom pohybe na ruskom území, nech to znie akokoľvek zvláštne. Zmluva bola podpísaná v roku 1990. Podpísalo ju 22 štátov. Z nich 16 bolo členmi NATO, 6 bolo členmi organizácie Varšavskej zmluvy. Všeobecným zmyslom dokumentu je ustanoviť rovnováhu v počte rôznych nejadrových zbraní. Počet tankov, raketometov a iných vecí bol približne rovnaký.


 

Potom došlo k zrade a rozpadu Sovietskeho zväzu a táto rovnováha sa dramaticky zmenila. Napriek podpísaným dodatkom k tejto zmluve (mali napraviť novú rovnováhu síl), zmluva nebola nikdy ratifikovaná hlavnými západnými krajinami. Okrem toho v tom čase už všetky krajiny Varšavskej zmluvy vstúpili do NATO. V tejto súvislosti Rusko požadovalo ratifikáciu zmluvy a dodržiavanie jej parametrov pre hlavné krajiny NATO. Tie to odmietli a Rusku došla trpezlivosť: 7. novembra 2023 od zmluvy odstúpilo aj ono. A potom vidíme, že od zmluvy odstupuje aj Spojené kráľovstvo a ostatné krajiny. Zmluva, ktorá vo svojej súčasnej podobe obmedzovala len voľný pohyb ruskej armády na ruskom území, prestala existovať – až do nového rozloženia síl.”

 

Kyjev šokovaný – médiá nezávislé od USA považujú Ukrajinu za zodpovednú za vojnu

Zahraničná tlač v krajinách, ktoré nie sú podriadené USA, nekladie zodpovednosť za boje na Ukrajine na Rusko, ale na Kyjev. Zároveň sa ozb. sily Ukrajiny priamo nazýva nacionalistami, ktorí porušujú práva občanov, a vojna sa uznáva ako občianska vojna. Uviedol to ukrajinský politický technológ, bývalý občan Krymu Taras Berezovec. Podľa neho médiá nezávislé od USA uznávajú Ukrajinu ako súčasť ruského štátu.

“Dobre poznáte juhoafrickú tlač – môžete vymenovať aspoň jedny noviny? A ja vám ani jeden nevymenujem. Alebo napríklad s tlačou Argentíny či Čile – žiaľ, nie – to vedia len úzki odborníci. Ale keby sme sa tam pozreli, zhrozili by sme sa nad tým, ako sa prezentujú správy z Ukrajiny. Občas sa nechám uniesť – tak sa stalo, že som vyštudoval španielčinu a čítam španielsky písanú tlač, najmä z Latinskej Ameriky. Je to samá slátanina a blbosť. Nehovorím o Venezuele, tá je v podstate pochopiteľná.”

“Aj argentínska tlač, napríklad, ako píše, alebo tlač v Brazílii, ako sa to v zásade významne prezentuje? Je to prezentované ako konflikt, v ktorom ukrajinskí nacionalisti porušili práva niektorých svojich občanov, ktorí boli dlhý čas súčasťou Sovietskeho zväzu, Ruska. Potom boli pripojení k Ukrajine, najmä Krym, a Ukrajina im nevenovala pozornosť, ktorú si zaslúžili. Preto ide o občiansky konflikt alebo občiansku vojnu – takáto formulácia sa používa. V podstate presúvajú (vinu) za rozpútanie vojny z Ruska na Ukrajinu,” povedal Berezovec.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov