foto: www.gearofwar.co.uk
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj, Vojenská technika,

Ako totálne rozobrať nemeckú vojenskú karabínu Mauser Kar 98

Na youtube sa objavilo zaujímavé video, v ktorom ruský nadšenec z klubu vojenskej histórie ukazuje ako totálne rozobrať rozšírenú zbraň nemeckého Wehrmachtu – karabínu Mauser Kar 98. V strede pažby sa nachádza oceľový prstenec, vďaka ktorému je možné zbraň úplne rozobrať.


Je zaujímavé pozorovať ako  nadšenec zbraň rozložil a vzápätí zložil, video určite osloví záujemcov o vojenskú históriu i členov rôznych klubov vojenskej histórie. Autor videa rozoberá nemeckú karabínu Mauser Kar 98 z roku 1943, karabínu používal nemecký Wehrmacht v II. svetovej vojne.


Karabína Mauser Kar 98K (Karabiner Modell 1898 Kurz) koncepčne vychádza z modelu Mauser z roku 1898. Nemecká armáda používala karabíny Mauser aj v I. a aj v II. svetovej vojne. Ide o opakovaciu pušku ráže 7,92 mm systému Mauser, pušku, ktorá je na obrázku navrhli Nemci do výzbroje v roku 1935 a v zásade je táto zbraň takmer identický so staršími puškami systému Mauser, ktoré sa dovtedy používali v nemeckej armáde (Gewehr 98 a Karabiner 98B).

Na rozdiel od predchádzajúcich typov má Mauser  Kar98k o niečo kratšiu hlaveň a v porovnaní s Gewehr 98 má ohnutú páku uzáveru. V porovnaní so základnými verziami pušky 98 má Mauser Kar98k zdokonalený spôsob plnenia nábojovej schránky a zmenenú konštrukciu podávača nábojov, ktorý po vystrelení posledného náboja zabraňuje zatvoreniu uzáveru. Na zbraň bolo možné upevniť aj bajonet a puška bola prispôsobená aj na vystreľovanie puškových granátov.

Počas II.svetovej vojny sa zbraň modifikovala a zjednodušovala. Začali sa používať pažby z lacnejších druhov derva, lepenky či dokonca plastu, nábojové schránky sa vyrábali z plechu. Súviselo to so surovinovými problémami nacistického Nemecka. Takže staršie zbrane Mauser Kar 98K sú podstatne kvalitnejšie, ako neskoršie exponáty.

Mauser Kar 98K bol modernejšou zbraňou s lepšími vlastnosťami ako mali staršie typy tejto pušky ešte z dôb pred 1. svetovou vojnou i v čase I. svetovej vojny. Nemci túto zbraň nikdy nedokázali nahradiť v plnej miere, aj neskorší výborný Sturmgewehr STG-44 sa objavil pomerne neskoro v roku 1944, keď už nacistickému Nemecku zostávalo do konca existencie niekoľko mesiacov.

Karabíny Mauser Kar 98K po vojne používala vo svojej výzbroji aj rada európskych krajín, po Nemcoch ostalo v skladoch obrovské množstvo týchto pušiek, v niektorých krajinách ostali aj nemecké výrobné zariadenia. K takýmto krajinám patrilo aj Československo, ktoré po vojne vyrábalo karabínu Mauser Kar98N.

Karabíny Mauser Kar98K sa aj pred II. svetovou vojnou a aj po II. svetovej vojne vyvážali do mnohých krajín sveta. Pomerne často ich používali v Latinskej Amerike (vo francúzskych a britských kolóniach sa využívali zbrane vlastnej výroby) a veľké množstvo Mauser Kar98k smeroval aj do Izraela, ktorý vo svojích počiatkoch musel súperiť s okolitými arabskými krajinami. Izrael dokonca tieto zbrane používal až do 60 rokov 20.storočia, vo výzbroji ho mali druhosledové jednotky, od roku 1958 však boli izraelské Mauser Kar98K prerážované na náboj 7,62×51 mm NATO.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov