.
Aktuality,

Takticko-cyklická streľba v Rusku a jej vývoj

Dlhú dobu sa obmedzovali tréningy streľby v Rusku z ručných zbraní na také formy ako strelecký biatlon a klasickú formu streľby z ručných zbraní, ktorú poznajú záujemci zo strelníc. Tieto formy majú množstvo obmedzujúcich faktorov, dôvodom je bezpečnosť strelca a vylúčenie vplyvu vonkajších faktorov tak, aby nič nezasahovalo a neodvádzalo pozornosť strieľajúceho od priamej streľby, takže sa v mnohých prípadoch nedalo hovoriť o bojovej streľbe, ale o civilnej športovej streľbe.


Vojaci a príslušníci bezpečnostných zložiek však určite potrebujú získať iné zručnosti. Začiatkom 20 rokov 20.storočia sa radikálne zmenila myšlienka streleckého tréningu a zástupcovia praktickej bojovej streľby mohli po prvý krát demonštrovať svoje novozískané schopnosti a potenciál svojích zbraní.

Ukázalo sa, že je potrebné zmeniť návyky strelcov a tak sa objavila takticko-cyklická streľba, ktorá obsahuje metodiku základného výcviku strelca, formuje a rozvíja špecifické zručnosti, ktoré zahŕňajú viaceré oblasti – bezpečný pohyb, prenášanie paľby a kontrolu manipulácie so zbraňou.

Postupne sa zjavili nové základné strelecké testy, ktoré sa stávajú čoraz komplikovanejšími, objavujú sa nové prekážky, nutnosť prechodu na sekundárnu zbraň počas streľby a čoraz častejšie sa objavujú faktory zvyšujúce fyzický a psychoemocionálny stres, cieľom týchto testov je čo najviac priblížiť realite streľbu s ručných palných zbraní.

Postupne sa metodika takticko-cyklickej streľby v spoločenstve strelcov v Rusku zažila a objavila sa myšlienka organizovani takticko-cyklických streleckých súťaží, pričom úlohou týchto súťaží nie je len získavať ocenenia, ale najmä zvyšovať si svoju kvalifikáciu. Odborníci z armády a vojenských zložiek sa začali deliť so svojími skúsenosťami a tie sa následne zapracovali do metodiky takticko-cyklickej streľby.

Tieto súťaže v Rusku môžu mať viaceré rozdiely, ich hlavným princípom je však cyklické opakovanie streľby v rôznych podmienkach a rôznymi druhmi zbraní, monitoruje sa nielen streľba, ale aj pohyb, vstupy do streleckých pozícii a výstupy z nich, zmena streleckých pozícii aj za sťažených podmienok, manipulácia so zbraňami. Cvičia družstvá, ale aj jednotlivci. Medzi fázami streľby súťažiaci prekonávajú prekážkovú dráhu, vykonávajú rôzne taktické úlohy, dôležitou súčasťou takticko-cyklickej streľby sa v niektorých prípadoch stala aj streľba dávkami (dlhá dávka či viacero krátkych dávok).

V niektorých prípadoch sa súčasťou takticko-cyklickej streľby stala aj komunikácia v týme a komunikáca s rozhodcom, túto možnosť využívajú najmä špeciálne týmy, ktoré musia urýchlene reagovať na nové podnety. Spätná väzba súvisiaca so sledovaním aktivity elitných týmov bezpečnostných zložiek a armádnych zložiek umožnila potom metodikom zlepšiť taktické postupy a  s tými následne oboznámiť príslušníkov radových jednotiek, ktorí sú v  aktívnej službe. Niekoľkonásobne sa tak podarilo zvýšiť bojovú úroveň ruských profesionálov

Takticko-cyklická streľba sa postupne akreditovala ako nedeliteľná súčasť aktivít ruských ozbrojených síl. Postupne sa zosúlaďujú pravidlá súťaže,formuje sa kvalifikovaný zbor sudcov a nový druh streľby sa stáva bežnou súčasťou “streleckého života” medzi ruskými profesionálmi i laikmi.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov