Dvojdielne kĺbové terénne vozidlo GAZ-3344
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

GAZ-3344, dvojdielne terénne vozidlo, ktoré dokáže pokoriť každý, i ten najťažší terén

Prečo sa tieto vozidlá neutopia pod hladinou, v mraze nezamrznú a nestratia dych v zadymených oblastiach? Aký náklad je schopné odviezť dvojdielne kĺbové terénné vozidlo GAZ-3344? Kvôli nájdeniu odpovedí na tieto otázky absolvovala posádka tvorcov relácie „Vojennaja prijomka“, spoločne s filmovým štábom v jednom z ďalších pokračovaní programu, expedíciu ťažkým terénom, ktorý zabezpečil týmto vozidlám maximálne náročnú skúšku schopností prežitia a dokázala, že tieto vozidlá sú skutočne tí praví pokoritelia extrémneho terénu.


V ozbrojených silách RF sú aj vozidlá so schopnosťami prejsť terénom, v ktorom ľubovoľné iné vozidlo uviazne, zapadne alebo sa úplne utopí.

Avšak tieto vozidlá idú vždy ďalej. Reč je o dvojdielnych kĺbových terénnych vozidlách GAZ-3344, ktoré sú považované z hľadiska sily za najvýkonnejšie spomedzi všetkých cestných vozidiel. Tieto pásové dvojdielne „snehomočiarochody“ dokážu prekonávať vodné priehrady, piesok, snežné záveje, ľad, zradné nezamrznuté úseky riek či rozbahnené rozmrznuté oblasti.

Prirodzeným prostredím týchto terénnych vozidiel je krajina bez ciest s extrémnymi klimatickými podmienkami. Miestom služby sú potom nehostinné oblasti Ďalekého východu, Sibiri, Ďalekého Severu, ťažkopriechodné miesta, na ktoré v doslovnom slova zmysle ešte nevstúpila noha človeka. Podobne ako plazy, aj tieto vozidlá sa cítia vo svojom živle rovnako dobre vo vode aj na súši.

Dvojdielne kĺbové terénne vozidlo GAZ-3344

Tieto oceľové „plazy“ ruského terénu sú vhodné pre mnohé účely. Vo filmovom dokumente televíznej stanice Zvezda si môžete pozrieť unikátne vozidlá v pohybe na záberoch z miest, kam sa človek bežne nedostane.

Video TV Zvezda :

Vozidlo je široké 2,02 m, pôvod uvedenej šírky tkvie v schopnosti jazdy po lesných cestách širokých práve spomínané 2 m. Na otočenie vozidlu potom stačí 10 m, nájazdový uhol je 35 stupňov a bočný náklon 25 stupňov. Bez zaváhania prejde cez 3 metre široký zákop, teploty okolia môžu kolísať v rozsahu +/- 40ºC až do nadmorskej výšky 4 650 m. Okrem prepravy osôb je GAZ-3344 schopný prepravovať aj náklad, vážiaci až 2,5 t. Mimo armády sú vozidlá využívané pre záchranné, hasičské a i. práce v tých najnehostinnejších oblastiach.

Zdroj: https://topwar.ru/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov