foto: Raytheon
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Carl-Gustaf s dlhším dostrelom

Raytheon Missile Systems a Saab Dynamics dokončili počiatočnú sériu riadených letových testov vývojovej munície Carl-Gustaf Munition (GCGM) – pre 84 mm nabíjateľný systém zbraní Carl-Gustaf. Štúdie pripravili pôdu pre demonštráciu schopností systému GCGM na jar roku 2020 v Spojených štátoch. Spoločné financovanie Raytheonom a Saabom je určené na použitie s odpaľovacími zariadeniami Saab Carl-Gustaf M4 / M3E1 (A1), viacúčelových anti-pancierových, protipechotných zbraňových systémov (MAAWS).


 

Koncepcia GCGM zahŕňa poloaktívne laserové (SAL) / INS riadené strely s účinným rozsahom od 30 do 2 000 metrov a pravdepodobnosťou kruhovej chyby (CEP) <1 m, ktoré je možné vystreliť na viacero typov terčov vrátane ľahkej zbroje, personálu, betónových štruktúr a skladov. Zavedením riadených striel sa zdvojnásobí dosah súčasného zbraňového systému Carl-Gustaf s existujúcimi možnosťami munície a tiež sa Carl-Gustaf zaradí do segmentu so zbraňami s navádzaním. Strela GCGM je umiestnená vo valcovej nádobe, ktorá je vložená do nosnej rakety Carl-Gustaf s celkovou hmotnosťou 6,8 kg.

 

Výsadkári pridelení k 509. parašutistickému pešiemu pluku 25. pešej divízie so systémom Carl Gustaf na základni Elmendorf-Richardson na Aljaške 1. novembra 2016. (Alejandro Pena / Air Force)

Testovacie streľby sa už uskutočnili v Mile High Range v Sierra Blanca v Texase a v zariadení Saab v švédskej Karlskoge 25. a 26. septembra. Celkovo boli vypálené tri rakety. Dva boli vystrelené proti stacionárnym terčom a jedna proti pohybujúcemu sa terču s využitím poloaktívneho navádzania laserom. Ako potenciálne riešenia pre konečný produkt sa preukázali aj iné typy „vyhľadávacích“ technológií, napríklad infračervené zobrazovanie.

 

Saab taktiež uviedol uzavreté priestorové náboje pre Carl-Gustaf, ktoré umožňujú vystrelenie 84 mm strely zvnútra malých uzavretých priestorov – čo bol predtým nebezpečný manéver vzhľadom na tendenciu spôsobiť zranenia strelcom aj pomocným strelcom tlakovou vlnou.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov